11 Δεκεμβρίου 2017

Η γαλλική Δεξιά απέκτησε αρχηγό: Λορέν Βοκιέ, σκληρός, βίαιος, σχεδόν ακραίος [εικόνες]

Ο πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί και νυν περιφερειάρχης Λορέν Βοκιέ εξελέγη την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, με 74,64%, από τον πρώτο γύρο, νέος ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς.

«Κερδίσαμε, κερδίσαμε!» φώναζαν οι οπαδοί του, μετά την επικράτησή του έναντι δύο εσωκομματικών αντιπάλων που εξασφάλισαν 16,11 % (Florence Portelli) και 9,25 % (Maël de Calan) αντίστοιχα.
«Είναι μια νίκη που δίνει την δύναμη στον Λορέν Βοκιέ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά του», δήλωσε ο βουλευτής Eric Ciotti που τον υποστήριξε στην εσωκομματική εκλογή.


Ο 42χρονος Λορέν Βοκιέ δήλωσε αμέσως μετά ότι «μια νέα εποχή ξεκινάει για την Δεξιά. «Θα τα ξαναχτίσουμε όλα από την αρχή, θα τα ανανεώσουμε όλα, με νέα πρόσωπα. Το παλιό πολιτικό σύστημα κατέρρευσε. Τόσο το καλύτερο, γιατί θα πρέπει να εφεύρουμε τα πάντα από την αρχή!» είπε.

Στα όρια της Μαρίν Λεπέν
Πρώην υπουργός Παιδείας του Νικολά Σαρκοζί, και δύο φορές αναπληρωτής υπουργός, με λαμπρές σπουδές και βουλευτής από το 2004, ο Βοκιέ φημίζεται για τις σκληρές δεξιές θέσεις του που εγγίζουν τα σύνορα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

«Είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος γιατί πιστεύω ότι η Γαλλία χρειάζεται την Δεξιά. Και πρέπει η Δεξιά να είναι πραγματική Δεξιά!», δηλώνει.

Ο Βοκιέ είναι σήμερα περιφερειάρχης στην κεντρική Γαλλία (περιοχή Οβέρν-Ρον-Αλπ) και ονειρεύεται να ενώσει μια Δεξιά που θα είναι «πραγματική Δεξιά». Είναι μόνο 42 ετών και αναπτύχτηκε πολιτικά στη σκιά του Νικολά Σαρκοζί. Ονειρεύεται μια Δεξιά «περήφανη» για τις αξίες της, φοβίζοντας τους μετριοπαθείς. «Αν παραμείνει σε αυτή τη σκληρή γραμμή, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών» δήλωσε στο ραδιόφωνο franceinfo, ο περιφερειάρχης Dominique Bussereau (περιφέρεια Charente-Maritime).

Κάποιοι τον κατηγορούν ότι παριστάνει τον Νικολά Σαρκοζί και μιμείται τις σκληρές δεξιές θέσεις του πρώην προέδρου της Γαλλίας, χωρίς να τις πιστεύει. «Δεν είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος για την ειλικρίνεια των απόψεων του Λορέν Βοκιέ, ο οποίος ξαναπιάνει το στιλ του Νικολά Σαρκοζί, αλλά δεν έχει το χάρισμά του!» δήλωσε στο ραδιόφωνο franceinfo ο Lionnel Lucas, αντιπεριφερειάρχης στην ίδια περιφέρεια με τον Βοκιέ.


Ο βουλευτής Eric Woerth εκτίμησε ότι ο Λορέν Βοκιέζ«έχει όλα τα κριτήρια» για να γίνει πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών αλλά προειδοποίησε ότι το κόμμα δεν μπορεί να επανενωθεί «μόνο με βάση έναν σκληρό πυρήνα». «Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ενώσει», δήλωσε από την πλευρά του και ο βουλευτής Sébastien Huyghe.

Οι απόψεις Βοκιέ που διχάζουν
Ο Βοκιέ φημίζεται για τις συντηρητικές θέσεις του: είναι κατά της συνεχούς επιδοματικής πολιτικής («πραγματικός καρκίνος της γαλλικής κοινωνίας»), τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από την Ζώνη Σένγκεν ώστε να ελεγχθεί η μετανάστευση και η τρομοκρατία και είναι κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων. Ακόμη και ο πρώτην μέντοράς του, Jacques Barrot (προσωπικότητα της γαλλικής χριστιανο-δημοκρατίας, πέθανε το 2014), ήταν αντίθετος με αυτό τον «νέο λαϊκισμό» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2014 ο Λορέν Βοκιέ ήταν υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στο βιβλίο που δημοσίευσε τότε «Ευρώπη, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα», είχε ταχθεί απερίφραστα υπέρ του προστατευτισμού και της εξόδου της Γαλλίας από την Ζώνη Σένγκεν, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής «στην Ευρώπη των 6». Αυτές οι θέσεις του είχαν έντονα επικριθεί τότε στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος.


Λίγο αργότερα, ο Λορέν Βοκιέ είχε ταχθεί κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων. Προκάλεσε σκάνδαλο στην τότε κυβέρνηση Σαρκοζί όταν υπερασπίστηκε δημόσια έναν ακροδεξιό σύμβουλο του γάλλου προέδρου, τον Patrick Buisson, ο οποίος υποστήριζε ότι τα θεμελιώδη ζητήματα στη Γαλλία «είναι η ασφάλεια και η μετανάστευση». «Επιμένω ότι αυτά είναι τα βασικά θέματα της χώρας. Αλλά και τα κοινωνικά θέματα είναι ουσιώδη για τη Γαλλία, μια χώρα στην οποία αποθαρρύνουμε την εργασία και στηριζόμαστε στα επιδόματα», έλεγε ο Λορέν Βοκιέ από το 2014.


Το προφίλ του φιλόδοξου Βοκιέ
Υπήρξε πάντοτε αντίπαλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ και πίστευε ότι η ταύτιση της Δεξιάς με το Κέντρο «θα ήταν ένα τραγικό λάθος». Αυτή η δήλωση του είχε στοιχίσει στο παρελθόν γιατί το κεντρώο μικρο-κόμμα UDI και ο επικεφαλής του Jean-Christophe Lagarde είχαν απαντήσει ότι ο Λορέν Βοκιέ δεν θα είχε την υποστήριξη των Κεντρώων για να διεκδικήσει την περιφέρεια Οβέρν-Ρον-Αλπ. Ο Βοκιέζ, ωστόσο, κέρδισε την εκλογή.

Αποφοίτησε από την σχολή των γαλλικών ελίτ ΕΝΑ, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος στην πόλη Puy-en-Velay, ήταν ο νεότερος βουλευτής της Δεξιάς το 2004 και υποστήριξε τον Νικολά Σαρκοζί για πρόεδρο της Γαλλίας το 2012. Αλλά ακόμη και ο Σαρκοζί επαναστάτησε με τον υπερ-φιλόδοξο Βοκιέ και τον κατηγόρησε ότι «τραβάει την κουβέρτα μόνο προς την πλευρά του» όταν χειρίστηκε τότε την υπόθεση πτώχευσης της επιχείρησης Lejaby, στην εκλογική του περιφέρεια.
Ο Βοκιέ για να εκλεγεί περιφερειάρχης, ενόσω ήταν βουλευτής, έκανε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο Ρεπουμπλικανών, αλλά και Κεντρώων. Αλλά η ικανότητά του να ενώσει αμφισβητείται από πολλούς. «Είναι κάποιος που κρατά όλες τις εξουσίες στα χέρια του, είναι τρομερά αυταρχικός και συχνά πολύ βίαιος» δηλώνει ένας κεντρώος περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο «εξαιρετικά δυναμικό, αλλά βιαστικό, αιμοβόρο και πολύ επιθετικό».

«Είναι ένα πολιτικό ζώο και έχει έναν και μοναδικό στόχο: να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας», δηλώνει βουλευτής από το Haute-Loire, ο οποίος γνωρίζει καλά τον Λορέν Βοκιέ και τον περιγράφει ως «οπουρτουνιστή, ο οποίος βάζει όλη την ενέργειά του στις εκλογικές μάχες». Για το αν μπορεί να ενώσει την δεξιά παράταξη, ο ίδιος βουλευτής δηλώνει: «Ξέρει να βρίσκει συμμάχους. Αλλά στο δρόμο βαραίνει μόνο ο οπορτουνισμός, οπότε χάνει τους μισούς».

Οι συνεργάτες του Λορέν Βοκιέ απορρίπτουν τις αντιδράσεις για την ικανότητά του να ενώνει. «Εξαρτάται για ποιό πράγμα συζητάμε. Αν πρόκειται να ενώσουμε τον βουλευτή λάμδα, δεν έχει αξία, το ζήτημα είναι να ενώσουμε τους οπαδούς και ψηφοφόρους».
«Ο Λορέν Βοκιέ έχει θέσεις που αρέσουν στον σκληρό πυρήνα της Δεξιάς. Το στοίχημά του είναι βέβαια να ενώσει, αλλά κυρίως να ενισχύσει την βάση του κόμματος. Η βασική του σκέψη είναι: «Τουλάχιστον θα ξέρουμε ποιά Δεξιά είμαστε, ακόμη κι αν χάσουμε κάποιους στο δρόμο. Ο Λορέν Βοκιέ ξέρει ότι θα χάσει κάποιους κεντρώους ψηφοφόρους αλλά αυτοί έχουν ήδη προσχωρήσει στον Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε ο ερευνητής CNRS στο Cevipof, Bruno Cautrès.


«Δεν έχει κανέναν φίλο»
«Οι οπαδοί μας λατρεύουν τον Λορέν Βοκιέ και μόνον αυτόν», αναγνωρίζει η βουλευτής Isabelle Valentin. «Δεν είναι πάντα politically correct, λέει τα πράγματα απλά, αλλά τουλάχιστον τα λέει. Είναι ειλικρινής και αυτό εξαγριώνει τις ελίτ του Παρισιού», προσθέτει.
«Ο Λορέν είναι εργατικός, είναι παρών, αλλά δεν έχει κανέναν φίλο» δηλώνει μέλος του πολιτικού γραφείου των Ρεπουμπλικανών.
«Οι οπαδοί μας και ψηφοφόροι μας είναι πάντα ερωτευμένοι με τον Νικολά Σαρκοζί και βλέπουν στον Λορέν Βοκιέ τον μικρό «αδελφό» του» δήλωσε ο βουλευτής Dominique Bussereau ο οποίος εκτιμά «ότι η μάχη είναι κερδισμένη εκ των προτέρων για τον Βοκιέ».

Μαριόν Λεπέν: Με τον Βοκιέζ μας ενώνουν πράγματα
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα ήθελε ένα στέλεχος σαν τον Λορέν Βοκιέ. Την άποψη αυτή εξέφρασε η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, μιλώντας στο ακροδεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles. «Μια πιθανή εκλογή του στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών αλλάζει τα δεδομένα. Είναι βέβαιο ότι στο παρών πολιτικό περιβάλλον της Δεξιάς, ο Βοκιέ είναι από αυτούς που οι δηλώσεις του σημαίνουν πως μας ενώνουν πράγματα» είπε η ακροδεξιά πολιτικός.

Η οικογένειά του
Ο Λορέν Βοκιέ γνωρίστηκε με την σύζυγό του Charlotte Deregancourt στο παρισινό λύκειο Louis-Le-Grand και έδεσαν τη σχέση τους στο χωριό Chambon-sur-Lignon, από όπου κατάγονται. «Εκεί έχω τις ρίζες μου. Εκεί έμαθα να ιππεύω άλογο, να ψαρεύω πέστροφες, εκεί φλέρταρα τη γυναίκα μου» έχει δηλώσει ο νέος ηγέτης των γάλλων συντηρητικών.

Η σύζυγός του τελείωσε τα καλύτερα σχολεία, όπως και ο Λορέν Βοκιέ και εργάζεται ως υπάληλος στη γαλλική Γερουσία. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2001, απέκτησαν δύο παιδιά και μένουν πάντα στο χωριό Puy-En-Velay. «Δεν θέλησα σαν τον Εμανουέλ Μακρόν να μπω σε πολιτικά γραφεία. Μένω στο χωριό Puy γιατί αυτό με δένει με τη ζωή των Γάλλων», αναφέρει ο Βοκιέ.


«Οταν συνάντησα τη σύζυγό μου δεν ήμουν τίποτα. Εκείνη ξέρει να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική και μου κρατάει τα πόδια στη γη. Εγώ κρατάω το καρότσι όταν κάνουμε ψώνια. Τα ξέρει όλα για μένα, γνωρίζει τον πραγματικό Λορέν. Είναι πολύ γλυκιά, αλλά έχει μια εξαιρετική δύναμη», αναφέρει για την σύζυγό του.
«Επειδή συχνά λείπω, όταν θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου της φτιάχνω ένα μικρό δείπνο. Κάνω τα ψώνια, το φαγητό, στρώνω το τραπέζι, καθαρίζω και μαζεύω τα πάντα», δήλωσε πρόσφατα στο Paris Match. Πρόσθεσε μάλιστα ότι βρίσκεται πολύ κοντά στα παιδιά του, τα πηγαίνει στο σχολείο και κάνει αθλητισμό μαζί τους. «Η οικογένειά μου είναι η προστασία μου. Η Κυριακή είναι για μας κάτι ιερό», αναφέρει, αυτός ο καθαρόαιμος συντηρητικός πολιτικός.