08 Δεκεμβρίου 2017

Κωνσταντινέας ο καμικάζι

Του Θανάση Χειμωνά

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας είναι ξεκάθαρα το νέο πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ. Φωνακλάς και τσαμπουκαλεμένος έχει κατακλύσει εσχάτως τα τηλεοπτικά παράθυρα, «κατατροπώνοντας» με τον όμορφο και πολιτισμένο τρόπο του άνδρες και γυναίκες που τολμούν να αντιπαρατεθούν μαζί του.


Πολύς κόσμος τον ανακάλυψε πρόσφατα. Όσοι όμως ασχολούνται με το ποδόσφαιρο τον γνωρίζουν χρόνια.

Ο Κωνσταντινέας είναι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος και αρτοποιός. Βασικά όμως ήταν διαιτητής. Δεν θα τον έλεγες σούπερ ντούπερ πρωτοκλασάτο αλλά έχει χριστεί και διεθνής.

Το 2012 διαιτήτευσε έναν αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος στην Ξάνθη όπου ο Ολυμπιακός έχασε. Λίγες μέρες αργότερα, άγνωστοι ανατίναξαν τον φούρνο του στην Καλαμάτα. Οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ αλλά οι υποψίες έπεσαν στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Αυτό ήταν! Ο Κωνσταντινέας έγινε διάσημος και εξαιρετικά δημοφιλής στους οπαδούς των άλλων μεγάλων ομάδων ως ένας «μάρτυρας» του αγώνα εναντίον του «κατεστημένου του Πειραιά».

Εκείνη ακριβώς την εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ όργωνε όλη την ελληνική επικράτεια για να εντοπίσει άτομα με μεγάλη δημοτικότητα ώστε να πλαισιώσει τα ψηφοδέλτιά του. Φυσικά, ακούγεται πως ο Κωνσταντινέας ήταν φουλ δεξιός (Από τη Μάνη κατάγεται ο άνθρωπος) και σαμαρικός (στην Καλαμάτα ζει). Λίγη σημασία έχουν αυτά όμως. Η Κουμουνδούρου χρειαζόταν ψηφαλάκια, ο βομβαρδισμένος από τους «γαύρους» διαιτητής τα έφερε και εξελέγη και ο ίδιος.

Μέχρι λίαν προσφάτως ο Κωνσταντινέας ήταν ένα βουβό πρόσωπο στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι. Στα κανάλια δεν έβγαινε ποτέ, στη Βουλή μιλούσε σπανίως. Άλλωστε, δεν φημίζεται και για την ευγλωττία του. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα’ σπασε με τον Μαρινάκη. Όπως είπαμε ο τέως διαιτητής είναι εξαιρετικά ελκυστικός σε φανατικούς «αντιολυμπιακούς» που υπό φυσιολογικές συνθήκες στις εκλογές θα ψήφιζαν λευκό ή (σε ορισμένες περιπτώσεις) Παναθηναϊκό Κίνημα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως έχουμε μια κυβέρνηση της οποίας το #2 βρίζει δημόσια τον Ολυμπιακό και κάνει άσεμνες χειρονομίες στους οπαδούς του μέσα στο γήπεδο.
Ο Κωνσταντινέας όμως έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα (για τον ΣΥΡΙΖΑ): Δε μασάει. Δεν καταλαβαίνει Χριστό. Τον τελευταίο καιρό, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης βγαίνουν στα κανάλια σαν βρεγμένες γάτες. Είναι λογικό άλλωστε. Τι να υπερασπιστούν; Τις ιδιωτικοποιήσεις; Την υπερφορολόγηση; Τον νόμο εναντίον των απεργιών; Τη Μόρια; Οι ψευτομαγκιές της περιόδου 2010-15 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν χρειαζόταν έναν καμικάζι. Έναν τύπο που θα μπουκάρει στα πάνελ σαν μαινόμενος ταύρος. Που θα προσβάλει προσωπικά τον «αντίπαλο» και θα του πετυχαίνει χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αυτή ήταν για χρόνια η δουλειά των συριζοτρόλ και των διάφορων payroll. Όλοι αυτοί σήμερα απλώς δεν έχουν ακροατήριο. Ο Παύλος Πολάκης θα ήταν μια κάποια λύση. Κι αυτός όμως –είτε επειδή είναι υπουργός είτε επειδή στο live ενδεχομένως να είναι πιο χαμηλών τόνων- περιορίζεται στα σόσιαλ μίντια.

Ο Κωνσταντινέας αποτελεί ιδανική περίπτωση. Ως διαιτητής έχει αντιμετωπίσει εκατοντάδες ποδοσφαιριστές να τον προπηλακίζουν και να του κάνουν μπούλινγκ μέσα στο γήπεδο. Έχει ακούσει χιλιάδες μανιασμένους οπαδούς να τον βρίζουν χυδαία εν χορώ. Οι ανώδυνες κοκορομαχίες στα τηλεοπτικά στούντιο λοιπόν είναι παιχνιδάκι γι αυτόν. Άσε που διαθέτει και φωνή-καμπάνα που άνετα υπερκαλύπτει εκείνη του εκάστοτε συνομιλητή του.

Πρόβλεψή μου είναι πως θα δούμε πολύ Πέτρο Κωνσταντινέα τους επόμενους μήνες. Δεν αποκλείεται δε να ανακαλύψουμε και άλλους Κωνσταντινείς που θα επαναφέρουν στην τάξη δημαρχίνες πλημμυρισμένων περιοχών ή θα κραδαίνουν στα μούτρα των πολιτικών τους αντιπάλων  ασπρόμαυρες φωτογραφίες της γυναίκας τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον κανένα επιχείρημα να αντιτάξει. Απέτυχε στα πάντα. Θα προσπαθήσει λοιπόν να κάνει τα πάντα ζούγκλα. Μόνο εκεί μπορεί πια να επιβιώσει.

http://www.liberal.gr/arthro/180483/apopsi/th-cheimonas/konstantineas-o-kamikazi.html