11 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΟΤΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΟΜΠΕΛ; Μουζάλας σε δήμαρχο Λέσβου: Εσείς φταίτε για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια!

Στις επικρίσεις του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, απάντησε ο Γιάννης Μουζάλας, ρίχνοντάς του ευθύνες για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια.


«Αυτοί που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, αυτοί εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον δήμαρχο Λέσβου ότι για δεύτερη φορά σήμερα «παρεμπόδισε το να ξεφορτωθούν» οι 50 οικίσκοι που έστειλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει «για να φτιάξει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο camp της Μόριας».

Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος ήταν «απόλυτα ενημερωμένος ότι θα μεταφέρουμε σπιτάκια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο υπάρχον camp» και «για τα στοιχεία από την προσπάθεια που κάνουμε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό στο νησί», ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει και θα πετύχει το στόχο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

Ο κ. Μουζάλας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάλεσε εξάλλου «το λαό των νησιών να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps».

Σχετικά με τη διαδικασία του ασύλου ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε για άλλη μια φορά «νέες νομοθετικές ρυθμίσεις» για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, από τις 27 Νοεμβρίου 2017 μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο 1.263 άτομα στην ενδοχώρα, ενώ μόνο το τελευταίο 48ωρο οι μεταφορές ανήλθαν σε 677. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα ανήλθαν σε 15.000. Οι μεταφορές αφορούν ευάλωτους, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, και όπως διευκρίνισε ο υπουργός «οι ευάλωτοι έχουν μια τριπλή διαδικασία διαπίστωσης, από την υπηρεσία Υποδοχής, από την ιατρική υπηρεσία και μετά ακολουθεί η άρση γεωγραφικού περιορισμού».