01 Δεκεμβρίου 2017

Έκθετη η κυβέρνηση από το εμπάργκο του Ευρωκοινοβουλίου στη Σαουδική Αραβία

Ηχηρό ράπισμα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ από το Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο αποτελεί  το ψήφισμα του άμεσα εκλεγμένου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Σαουδική Αραβία, καθώς σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές «στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία».


Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ενώ δεν είναι δεσμευτικό, καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χαρακτηρίζεται ήδη από την ελληνική πλευρά ως «έξοδος κινδύνου» σε μια προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, μετά την αποκάλυψη της από το «Πρώτο Θέμα».

«Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα ίσως να βρήκε την καλύτερη λύση. Θα επικαλεσθεί το μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να βγει  από το αδιέξοδο της απόφασης πώλησης βλημάτων κόστους 66 εκ. ευρώ στην Σαουδική Αραβία» δήλωσε στο prothema.gr, πηγή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ψήφισμα του μοναδικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη του οποίου εκλέγονται άμεσα από τους Ευρωπαίους πολίτες ζητεί, με ψήφους 539  ψήφους υπέρ, 13  κατά και 81 αποχές να επιβληθεί εμπάργκο στις πωλήσεις από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. προς την Σαουδική Αραβία.

Η Ολομέλεια του Σώματος καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της Ε.Ε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Η έξοδος κινδύνου των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ μέσω Βρυξελλών 

Το αίτημα για εμπάργκο όπλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας το ζήτησε η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διατυπώνοντας προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της Ε.Ε. Ωστόσο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς βάσει της Συνθήκης της Ε.Ε.. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (η Κάτω Βουλή της Ε.Ε.) νομοθετεί περίπου στο 80% του Δικαίου της Ε.Ε. μαζί με το Συμβούλιο της Ε.Ε. (η Άνω Βουλή της Ε.Ε.)

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το κείμενο του οποίο καταδικάζει την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία) διαφώνησε με την διατύπωση του άρθρου και το καταψήφισε, ενώ υπερψήφισε το σύνολο της απόφασης.

Ο σουρεαλισμός που χαρακτηρίζει την ελληνική κυβέρνηση σχεδόν σε κάθε της ενέργεια, αποτυπώνεται και και στο εν λόγω ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να αποκρύψει τις λεπτομέρειες εμπορίας όπλων προς την Σαουδική Αραβία, τις οποίες όμως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» και πλέον προσπαθεί να βρει δεκανίκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δικαιολογήσει μια ακόμα «kolotoumba».

Βασίλης Δαλιάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ