21 Δεκεμβρίου 2017

Ο κύριος Χρήστος… (τσακίζοντας την εισφοροδιαφυγή)

του Γιάννη Παντελάκη

Είναι περίπου εξηνταπεντάρης και πριν περίπου δυο χρόνια κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης. Περιμένοντας μαζί με περίπου 150.000 υποψήφιους συνταξιούχους, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, έπρεπε με κάποιο τρόπο να ζήσει, η προσωρινή σύνταξη είναι πενιχρή. Βρίσκει αραιά και που περιστασιακές χαμαλοδουλειές οι οποίες αθροιστικά το χρόνο δεν του αποφέρουν περισσότερα από 4-5.000 ευρώ. Οι εργοδότες του, το είχαν ξεκαθαρίσει, δεν μπορούν να...

πληρώνουν «μαύρα» αλλά με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης ή «τίτλο κτήσης» όπως τον είχαν πει χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει αυτός ο τίτλος. Αν έβγαζε 5000 ευρώ τον χρόνο, του αφαιρούσαν το 20% για φόρο, του περίσσευαν 4000 ευρώ, που αντιστοιχούν αναλογικά σε περίπου 333 ευρώ τον μήνα.

Από την πρώτη Ιανουαρίου, ο κύριος Χρήστος αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκει ανάλογες μικροδουλειές, θα πρέπει να εχει υπόψη του ότι τα πράγματα θα αλλάξουν γι' αυτόν. Στα μικροποσά που θα κερδίζει από τις χαμαλοδουλειές, δεν θα του αφαιρείται μόνο το 20% της εφορίας, αλλά επιπλέον ένα 26,95% που θα αφορούν σε εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία. Ο Κατρούγκαλος, φρόντισε γι αυτό με τον νόμο που είχε εισηγηθεί και τον οποίο είχε ψηφίσει η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Αν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει την φιλοδοξία να ζει με στοιχειώδη αξιοπρέπεια μέχρι το κράτος να του δώσει αυτό που δικαιούται, μια πετσοκομμένη έστω σύνταξη, θα πρέπει να το ξεχάσει. Ο «κομμουνιστής» υπουργός και η διάδοχός του, του ακύρωσαν αυτή τη δυνατότητα.

Στη θέση του υποψήφιοι συνταξιούχου της ιστορίας, υπάρχουν χιλιάδες ακόμα άνθρωποι διαφόρων κατηγοριών, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι κ.ο.κ. οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να βγάζουν ένα μικρό (φορολογημένο) μεροκάματο χωρίς να μπλέξουν με όλες τις δυσβάστακτες (και οικονομικά) ταλαιπωρίες με ΦΠΑ, εισφορές, τέλος επιτηδεύματος κ.ο.κ. Έως τώρα, ο νόμος τους έδινε τη δυνατότητα αν κερδίζουν έως 10.000 μεικτά τον χρόνο, να μην πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές αλλά μόνο το ποσοστό φορολογίας. Τώρα, η δυνατότητα αυτή καταργείται. Μπορούν να βρουν ένα τρόπο για να κερδίσουν για παράδειγμα 5000 μεικτά τον χρόνο ; Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό που θα πάρουν τελικά στα χέρια του θα είναι 2.652,70 ευρώ. Να το διαιρέσουμε δια του 12 ; Αντιστοιχούν σε περίπου 221 ευρώ τον μήνα!

Και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί (υποτίθεται) ν' αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας . Και το επιδιώκει μ' ένα καίριο πλήγμα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν μ' ένα συμπλήρωμα 300 ευρώ τον μήνα. Επιβεβαιώνουν τις «αριστερές» ανησυχίες τους νομοθετώντας μάλιστα ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και αν εργοδότης είναι μια μεγάλη εύρωστη οικονομικά επιχείρηση, να καταβάλλονται μόνο από τους εργαζόμενους. Και ακολουθούν τον απόλυτο παραλογισμό, ένας συνταξιούχος ο οποίος θα υφίσταται κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν πρόκειται να έχει καμιά ανταποδοτικότητα γι αυτές.
Η κυβέρνηση και γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ , πιστεύουν πως δίνοντας εφάπαξ επιδόματα τύπου τύπου φιλοδωρημάτων, θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους ώστε να τους θυμηθούν στις επόμενες κάλπες. Τους είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουν πως ιστορίες σαν κι αυτή του κ.Χρήστου θα κρίνουν την πολιτική συμπεριφορά μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που οδηγούνται στην απόλυτη φτωχοποίηση. Και ιδιαίτερα εκείνων που τους είχαν ψηφίσει στο παρελθόν πιστεύοντας τις ανέξοδες υποσχέσεις που έδιναν...

http://www.liberal.gr/arthro/182454/apopsi/g-pantelakis/o-kurios-christosi-tsakizontas-tin-eisforodiafugi.html