04 Δεκεμβρίου 2017

«Το Βήμα»: Ιχνη ελληνικών όπλων στη Ράκα

Ελληνικό στρατιωτικό υλικό που εξήγαγε η εταιρεία συμφερόντων Βασίλη Παπαδόπουλου προς τη Μέση Ανατολή εντοπίστηκε στη Ράκα, μέχρι πρότινος προπύργιο του ISIS, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στρατιωτικό υλικό που εξήγαγε η εταιρεία στη Μέση Ανατολή εντοπίστηκε από το λεγόμενο «ηλεκτρονικό ίχνος», το οποίο φέρουν τα μικρά και ελαφρά όπλα, βάσει όσων προβλέπονται στη Συμφωνία για το Εμπόριο Οπλων, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το στρατιωτικό αυτό υλικό αποκλείεται να διοχετεύθηκε απευθείας στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά ακολούθησε μία διαδρομή, η οποία ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί ακόμα.

Το Ριάντ ασκεί πιέσεις προς την Αθήνα

Η κίνηση του Ριάντ έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή μάλιστα που η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα τηρεί σιγήν ιχθύος επί του θέματος της πώλησης βλημάτων και βομβών, ενώ έχει αποφύγει να απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις για οποιοδήποτε σχόλιο προς τον Τύπο.
Η πίεση του Ριάντ ίσως να συνδέεται και με άλλες, υπόγειες διαδρομές. Αλλωστε, στον «θαυμαστό κόσμο» της Μέσης Ανατολής, ο οποίος έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στον σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό στρατιωτικών εξοπλισμών, τα όπλα κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, «Το Βήμα» πληροφορείται από αξιόπιστη ευρωπαϊκή πηγή ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μάλλον είχαν σοβαρούς λόγους να είναι επιφυλακτικές ως προς «το ποιον» της Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ, συμφερόντων Βασίλη Παπαδόπουλου.

Ο λόγος για αυτό φέρεται ότι είναι πως ελληνικό στρατιωτικό υλικό που εξήγαγε η εταιρεία αυτή προς τη Μέση Ανατολή εντοπίστηκε στη Ράκα της Συρίας, τη μέχρι πρότινος «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), από την οποία εξεδιώχθησαν πριν από μερικές εβδομάδες οι τζιχαντιστές. Πρόκειται προφανώς για σοβαρότατη αιτία, ώστε το υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει την εμπλοκή της ΕΥΠ, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή, όταν ζητήθηκε η γνώμη του για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων προς τη Σαουδική Αραβία.

Καθώς οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι άκρως απόρρητες, δεν είναι σαφές τι είδους υλικό εντοπίστηκε στη Ράκα.

Με αυτό ως δεδομένο, η σαουδαραβική ρηματική διακοίνωση ζητεί από την Αθήνα «να μην ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε ψήφισμα» (σ.σ. «not to respond to any resolution») που θα επιβάλει εμπάργκο όπλων προς το Ριάντ. Η ευρεία αναφορά της σαουδαραβικής πλευράς σε οποιοδήποτε ψήφισμα υπερβαίνει τις αντιρρήσεις της για το κείμενο που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου. Αλλωστε, μόλις την περασμένη Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέο Ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στην Υεμένη (2017/2849/RSP), στην παράγραφο 15 του οποίου επαναλαμβάνεται το αίτημα προς την κυρία Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία για εμπάργκο εναντίον του Ριάντ, λαμβανομένων υπόψη και των καταγγελιών για την παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας. Η κίνηση του Ριάντ προς την Αθήνα έχει, επομένως, μάλλον προληπτικό χαρακτήρα. Φαίνεται δε να καλύπτει το ενδεχόμενο εμφάνισης, κάποια στιγμή στο μέλλον, ενός ψηφίσματος π.χ. στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή εμπάργκο όπλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας