24 Δεκεμβρίου 2017

Νέα Δημοκρατία : καμιά επανάπαυση. Οι αντίπαλοι είναι τρείς

Του Σάκη Μουμτζή

Σε ένα τμήμα του νεοδημοκρατικού κόσμου είναι διάχυτη η ανησυχία, καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά της παράταξης, εδώ και καιρό, είναι καθηλωμένα. Ομως, κακώς υπάρχει αυτή η ανησυχία.

Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε έναν άθλο, όχι γιατί προηγήθηκε στις δημοσκοπήσεις μόλις τρείς μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της.


Ούτε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί, σταθερά, στην δημοτικότητα του Α. Τσίπρα, κάτι πρωτοφανές στις δημοσκοπήσεις. Πάντα, ο εκάστοτε πρωθυπουργός—για πολλούς και διαφόρους λόγους—προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Ούτε γιατί, παρ΄όλες τις συνεχείς κυβερνητικές πρωτοβουλίες, η Νέα Δημοκρατία συντηρεί μια σταθερή δημοσκοπική διαφορά, που γίνεται σαρωτική στην κρίσιμη μέτρηση της παράστασης νίκης.

Ο άθλος αυτός συνίσταται στο γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται κατά τριών αντιπάλων, συγχρόνως. Του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του. Δηλαδή των εταίρων μας και της εγχώριας διαπλοκής.

Το ότι οι εταίροι μας προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, το έχει πει και ο Ν. Βούτσης. Το γιατί, έχει αναλυθεί επαρκώς. Γιατί δεν θα βρούν ποιο υποταγμένη κυβέρνηση από αυτήν των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ψηφίζουν ό,τι τους ζητούν.

Και σαν αντίδωρο, οι εταίροι μας της παρέχουν διευκολύνσεις, καθώς κάνουν πως δεν βλέπουν πως οι αποκρατικοποιήσεις ψηφίζονται μεν, δεν υλοποιούνται δε, δίνουν διαρκείς παρατάσεις στην εφαρμογή επώδυνων πολιτικά μέτρων, σφυρίζουν αδιάφορα στις προσλήψεις που γίνονται με την καταστρατήγηση του κανόνα μια πρόσληψη για πέντε συνταξιοδοτήσεις, κ.α.

Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως οι εταίροι μας αρνούνταν πεισματικά στην κυβέρνηση Σαμαρά την ρύθμιση των 100 δόσεων, και όταν συμφώνησαν τελικά, έθεσαν τόσες προϋποθέσεις που το 70% των οφειλετών δεν μπορούσε να υπαχθεί σε αυτήν.

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέτρεψαν δύο φορές την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, άνευ όρων.

Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια τους να κρατήσουν ζωντανό τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εξ αντικειμένου λειτουργεί αρνητικά για την Νέα Δημοκρατία.

Για την εγχώρια διαπλοκή ο Θ. Μαυρίδης τα έγραψε αναλυτικά την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει ένα modus vivendi με τους ολιγάρχες, ιδιαίτερα ελκυστικό γι΄αυτούς. Κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες μεγάλες και μικρές δουλειές, με τρόπο κυνικό και ξεδιάντροπο. Κάνει ad hoc εξυπηρετήσεις, καταργεί ελέγχους, διαπραγματεύεται ανταλλάγματα.

Αντικειμενικός σκοπός της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να δημιουργηθεί ένα δυσμενές και νοσηρό κλίμα για την Νέα Δημοκρατία στο επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς θα εισέρχεται η χώρα στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Προς τούτου επιστρατεύονται υπόδικοι καναλάρχες που κόβουν τις δυσάρεστες για την κυβέρνηση εκπομπές στους σταθμούς τους, δημοσκόποι με «επεξεργασμένα» ερωτηματολόγια και αντιδεοντολογικές μεθόδους ( π.χ. δείγμα 12.500 ερωτηθέντων), ενώ παράλληλα μεθοδεύουν την φίμωση των ελάχιστων φωνών που προβάλλουν τις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Ετσι λοιπόν, απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους που στηρίζουν με τον τρόπο τους την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι κατόρθωμα για την Νέα Δημοκρατία που διατηρεί ένα ασφαλές και σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα, εδώ και πολύ καιρό.

Ομως, ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να εφησυχάζει. Εχει απέναντι της ένα πολύ ισχυρό μπλοκ δυνάμεων και έναν αδίστακτο ΣΥΡΙΖΑ, που θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Α.Τσίπρα ζωντανό στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο όπλο που διαθέτει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στους συμμάχους του, είναι το πρόσωπο του νέου αρχηγού της και η σύγκριση των πεπραγμένων της περιόδου 2012-2014 με τα πεπραγμένα των ετών 2015-2017.

Η επιτυχής διαχείριση του παρελθόντος, εγγυάται την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μέλλοντος.

Ας βγούν λοιπόν όλα τα στελέχη της παράταξης, παλιά και νέα, από το κέλυφος τους, και ας ξεκινήσουν μια πορεία προς το λαό.

Εχουν πολλά να πουν. Νομίζω.

http://www.liberal.gr/arthro/182915/apopsi/arthra/nea-dimokratia-kamia-epanapausi-oi-antipaloi-einai-treis-.html