21 Δεκεμβρίου 2017

Κοντονής: Το απόγευμα θα σας πούμε αν μας βγαίνουν τα κουκιά για το αδίκημα της απειλής

Της Μαρίας Νταλιάνη

Εμμένει η κυβέρνηση στην τροπολογία για πλειστηριασμούς με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, να διαβεβαιώνει πως δεν αφορά την "λαϊκή πρώτη κατοικία".

Παράλληλα, είπε οτι η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει το αδίκημα της απειλής και θα επανέλθει στις 18.00 το απόγευμα.


Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Βουλή, κι ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει ήδη αίτημα για να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα, "Αυτοί που έρχονται να εμποδίσουν πλειστηριασμούς, είδαν να βγαίνει καμία πρώτη κατοικία από τράπεζα; Γιατί έχουμε στήσει παρατηρητήριο και παρακολουθούμε ένα προς ένα τα ακίνητα που βγαίνουν".

Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα πλειστηριασμό κατοικίας για δάνειο 1,4 εκατ. γαλλικών φράγκων όπου κάτω από το γραφείο συμβολαιογράφου υπήρχαν διαμαρτυρόμενοι. Ο δανειολήπτης έλαβε δάνειο 1,4 εκατ. πρώτης κατοικίας για μια ωραία βίλα με πισίνα στην Κηφισιά και ζητούσαν να μην πλειστηριαστεί, είπε ο κ. Κοντονής. "Ενώ είναι γνωστό ότι για πρώτη κατοικία έως 240.000 ευρώ  με τρία παιδιά δεν πλειστηριάζονται"

Όπως είπε, τι θέλετε κύριοι, να μην βγαίνουν ακίνητα σε πλειστηριασμό για ιδιωτικά χρέη; Και πως θα παίρνουν αποζημίωση εργαζόμενοι που τους χρωστάει ο εργοδότης τους, η μια σύζυγος;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι εκ  μέρους Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων δεν βγαίνουν ακίνητα σε πλειστηριασμό, απλά γίνονται κατασχέσεις. "Έφτασε κάποια κατάσχεση σε πλειστηριασμό; Κάνετε σκόπιμη λαθροχειρία για να παραπλανηθούν κάποιοι. Κατάσχεση είναι το πρώτο βήμα αναγκαστικής είσπραξης ενώ μεσολαβούν δεκάδες πράξεις που μπορεί να μην οδηγήσουν ποτέ σε πλειστηριασμό" τόνισε ο κ. Κοντονής.

Δευτερολογώντας  ο υπουργός είπε ότι η τροπολογία που νομοθετεί την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς "είναι  μια απολύτως θετική διαδικασία που θα έπρεπε να είχε νομοθετήσει η Βουλή εδώ και 20 χρόνια. Γιατί στην Ευρώπη ήδη γίνεται αυτό. Παλιά ακόμα και υπόκοσμος μπορούσε να πάει και να τρομοκρατεί κάποιον να μην πλειοδοτήσει με αποτέλεσμα να πηγαίνουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αργότερα έγινε με κλειστές προσφορές και πάλι όμως ένα ακίνητο μπορούσε να καταλήξει σε κάποιον για ένα κομμάτι ψωμί".

Και υπερθεμάτισε λέγοντας: Είναι υποχρέωσή μας αυτόν τον πολίτη που είναι σε μια δύσκολή, μια δεινή θέση να βλέπει να εκπλειστηριάζεται ένα περιουσιακό του στοιχείο να τον προστατέψουμε. "Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει έλεγχο, διαφάνεια και τον εύκολο τρόπο ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό εκπλειστηρίασμα. Αυτά που λένε ότι νομοθετούμε για να εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν να σταματήσουν την διαδικασία θα τα ακούει κάποιος μετά από 20 χρόνια και θα γελάει".

Επιστρέφοντας στο 2015 ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε περήφανος που τότε "φωνάζαμε κανένα σπίτι στο σπίτι τραπεζίτη γιατί από 1 Ιανουαρίου 2015 έως τις 25 δεν υπήρχε καμία προστασία πρώτης κατοικίας. Εμείς την φτιάξαμε με το νόμο Σταθάκη και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό".

Άνω κάτω η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για πλειστηριασμούς- δήλωση Γ. Μιχελογιαννάκη

Στο μεταξύ, δήλωση με την οποία ζητάει να αποσυρθεί η τροπολογία που νομοθετεί αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους επιχειρούν να μπλοκάρουν πλειστηριασμούς ακινήτων, έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενώ μεγάλη αναταραχή για το θέμα επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Το αίτημα από πλευράς ΚΚΕ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την επίμαχη τροπολογία στριμώχνει ακόμα περισσότερο τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ την οποία υπερασπίστηκε με σθένος νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Ο ίδιος αναμένεται να μιλήσει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προλάβει τυχόν ‘ανταρσίες’ από βουλευτές που στους διαδρόμους της Βουλής ήδη δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για το άνοιγμα των πλειστηριασμών.

Στην δήλωσή του, με την οποία προϊδεάζει για την αρνητική του ψήφο, ο κ. Μιχελογιαννάκης σημειώνει τα εξής:

"Σήμερα στο νομοσχέδιο " Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή  λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις", στο οποίο  κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία λέει ότι προβλέπεται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη με ποινή φυλάκισης έξι ή τριών μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών. Ο βουλευτής θα εισηγηθεί και θα παρακάλεσει τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την τροπολογία, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση".

http://www.capital.gr/politiki/3262613/kontonis-tha-epanexetasei-i-kubernisi-to-adikima-tis-apeilis