27 Δεκεμβρίου 2017

Ο Λαζόπουλος που δέχεται μπούλινγκ…

Του Γιάννη Παντελάκη

Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει ανάγκη να βγει και πάλι στη δημοσιότητα. Οι λόγοι γι' αυτό, αφορούν τον ίδιο. Όπως τον ίδιο - και όποιους ενδιαφέρονται για όσα λέει- αφορούν και οι νέες καταγγελίες του.


Για το μπούλινγκ που δέχεται, το κυνήγι να τον συντρίψουν και τον γερμανικό δάκτυλο που τον έδιωξε από το κανάλι που συνεργαζόταν. Το μοναδικό ευρύτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περίπτωσή του, συνδέεται με το ύφος που διατήρησε και την πορεία που ακολούθησε τα οποία-επειδή πρόκειται για ταλαντούχο δημόσιο πρόσωπο- επηρέασαν μυαλά και πολιτικές ή ηθικές συμπεριφορές.

Το πρότυπο που προώθησε ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης με τη στάση του, είχε πολλούς μιμητές, με αυτό καλλιεργήθηκε και μπολιάστηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας το οποίο αγνόησε την συνολική πορεία του καλλιτέχνη και ενστερνίστηκε τις νέες απόψεις του. Κάποτε αυτές εκφραζόντουσαν με τον συγχρωτισμό μέσα από ισχυρές αυλές (π.χ. της Δηήμητρας Λιάνη), λίγα χρόνια πριν βρήκαν νέο στασίδι στους ισχυρούς που ερχόντουσαν στην εξουσία (πχ.Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ), ενδιάμεσα είχαν βρει απάγκιο σε οικονομικά ισχυρούς με μεγάλα κότερα. Ενα συντριπτικά μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αγνόησε τις συμπεριφορές αυτές και είδε στο πρόσωπο του Λαζόπουλου το καινούργιο, το επαναστατικό, το αριστερό.

Ο Λαζόπουλος αποτελεί την μικρή εικόνα μιας πολύ μεγαλύτερης μέσα στην οποία συνωστίζεται η σημερινή κυβερνητική ομάδα. Στην προσπάθειά της να κερδίσει την πολυπόθητη εξουσία, υιοθέτησε πρόσωπα με πορεία σαν κι αυτή του καλλιτέχνη (τον παρακαλούσαν να περιληφθεί στις εκλογικές τους λίστες), ενστερνίστηκε πολιτικά επιχειρήματα που βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις πλατείες των αγανακτισμένων απ' όπου ξεπήδησε το πιο απεχθές πολιτικό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, στοχοποίησαν πολιτικούς αντιπάλους όχι με πολιτικά ή ιδεολογικής προσέγγισης επιχειρήματα, αλλά με βάσει λαϊκίστικες κραυγές και κατάρες και ισοπέδωναν ή θεωρούσαν προσκυνημένο όποιον είχε διαφορετικές από τις δικές τους προσεγγίσεις για το τι σημαίνει αριστερά.

Είναι πολύ πιθανόν ο Λαζόπουλος σήμερα να δέχεται πολιτικό μπούλινγκ όπως λέει, αλλά εξίσου πιθανό είναι να το δέχεται από εκείνους που σκέφτονται σαν κι αυτόν, πολιτικοποιήθηκαν μέσα από ανάλογες σαν τη δική του συμπεριφορές και τώρα απλά νοιώθουν προδομένοι. Είναι πολύ πιθανόν κάποιοι να θέλουν να τον συντρίψουν, όπως λέει, είναι μάλλον αυτοί που τον ακολουθούσαν και χειροκροτούσαν τις ατάκες του με τις οποίες απαξίωνε οτιδήποτε διαφορετικό από αυτόν ή κάποιοι άλλοι που παίρνουν εκδίκηση για τους τόνους λάσπης που είχαν δεχτεί. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιοι Γερμανοί τον έδιωξαν από το κανάλι με το οποίο συνεργαζόταν, είμαι σίγουρος ότι θα βρει νέα τηλεοπτική στέγη, οι Λαζόπουλοι δεν πάνε χαμένοι.

Ο Λαζόπουλος, επειδή είναι ταλαντούχος -ακόμα και στις μεταλλάξεις του- είχε τη δυνατότητα να μετατρέπει την χυδαιότητα, τον εντυπωσιασμό, τον λαϊκισμό, τον αγοραίο λόγο, την συνωμοσιολογία σε πολιτικά ορθή συμπεριφορά (και μάλιστα να θεωρείται αριστερής προέλευσης) και με όχημα την σάτιρα να προωθεί συμπεριφορές τις οποίες σήμερα βρίσκει ενδεχομένως απέναντί του. Ο Λαζόπουλος αποτελεί τον εκφραστή μιας ευρύτερης πολιτικής συμπεριφοράς που πάντα υπήρχε ως μειοψηφία, αλλά τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε μια από τις κυρίαρχες. Ο Λαζόπουλος στην τελική, αποτελεί ένα πρότυπο προσωπικής στάσης και πολιτικής συμπεριφοράς που δεν είναι μια εξαίρεση στην ελληνική κοινωνία. Γνωρίζω δεκάδες δημόσια πρόσωπα (πολιτικούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.α.) που έχουν την πρόθεση ν' αλλάξουν πολιτικό δέρμα σαν τα φίδια, αρκεί αυτό να τους οδηγήσει σε νέες αυλές. Όλοι γνωρίζουμε…

http://www.liberal.gr/arthro/183076/apopsi/g-pantelakis/o-lazopoulos-pou-dechetai-mpoulingki.html