30 Δεκεμβρίου 2017

Ποιο όνομα θέλει το Μαξίμου για τα Σκόπια – Το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος

Το «Νέα Μακεδονία», που προκρίνεται από το Μέγαρο Μαξίµου, προκαλεί βαθύ ρήγµα στην κυβέρνηση συνασπισµού ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ.

Κινήσεις που θα απεγκλωβίσουν την κυβέρνηση από το διαφαινόµενο «διαζύγιο» ανάµεσα στους δύο εταίρους µε αφορµή το θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων αναζητά το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς τα µηνύµατα που παίρνει από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.


Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εφόσον ευοδωθούν οι συνοµιλίες των δύο χωρών σε τεχνικό επίπεδο, δεν αποκλείεται να συναινέσει σε µια συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών µε τον Σκοπιανό σοσιαλδηµοκράτη πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, θέλοντας έτσι να στείλει µήνυµα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει το θέµα, καθώς δεν θεωρεί ότι απειλείται από το γειτονικό κρατίδιο.

Εάν, πάντως, οι αντιδράσεις για το θέµα της ονοµασίας δεν κοπάσουν τόσο µέσα στην κυβέρνηση όσο και σε ένα κοµµάτι της κοινωνίας, τότε το Μέγαρο Μαξίµου δεν αποκλείεται να στήσει κάλπες για ένα δηµοψήφισµα συµβουλευτικού χαρακτήρα. Με βάση το αποτέλεσµα που θα έχει στα χέρια της, στη συνέχεια θα προχωρήσει στους ανάλογους χειρισµούς, φέρνοντας το θέµα της ονοµασίας στη Βουλή.


Η εκτίµηση που καταγράφεται στο κεντρικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα επιθυµούν να επιλυθεί το όλο ζήτηµα.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Το θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων εκτιµάται ότι µπορεί να αποβεί µοιραίο για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ., δεδοµένου ότι τα δύο κόµµατα έχουν εκ διαµέτρου αντίθετες απόψεις για την αντιµετώπισή του. Καθώς, µάλιστα, την ερχόµενη άνοιξη αναµένεται να ολοκληρωθούν οι συνοµιλίες σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στα πολιτικά κλιµάκια, όλα δείχνουν ότι ο χρόνος της σύγκρουσης πλησιάζει.

Το όνοµα «Νέα Μακεδονία» («Nova Macedonia»), που φέρεται να είναι το επικρατέστερο, θεωρείται από το Μαξίµου ως µια καλή λύση για να κλείσει το ζήτηµα. Αντίθετα, ο Πάνος Καµµένος, από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ., εµφανίζεται να διαφωνεί έντονα. ∆ιαδοχικές είναι οι δηλώσεις του σύµφωνα µε τις οποίες «η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η µη χρήση του όρου “Μακεδονία” και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συµβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πτ∆». Και προσθέτει σχετικά: «Οσον αφορά εµένα, όχι µε την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αµυνας, αλλά µε την ιδιότητα του αρχηγού κόµµατος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονοµασία των Σκοπίων».

Από την πλευρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιµάται ότι οι συνθήκες είναι ώριµες, καθώς και από τη µεριά των Σκοπίων ο σοσιαλδηµοκράτης πρωθυπουργός εµφανίζεται έτοιµος να κάνει τις υποχωρήσεις που κρίνονται αναγκαίες.


ΔΙΑΣΠΑΣΗ

Η µέχρι σήµερα συµπαγής εικόνα που παρουσιάζουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σε δύσκολες ψηφοφορίες βρίσκεται ίσως για πρώτη φορά σε κίνδυνο. Ο Π. Καµµένος δείχνει να έχει επενδύσει πολιτικά στο θέµα αυτό, επιµένοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί όνοµα που θα εµπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Η δηµοσκοπική πίεση που δέχεται το κόµµα του όλο τον τελευταίο ενάµιση χρόνο, και ειδικά το τελευταίο διάστηµα, έχει οδηγήσει τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και πολλά στελέχη να αναδεικνύουν στην ατζέντα τους τα εθνικά θέµατα, που αποτελούν πυρήνα της πολιτικής τους ταυτότητας, αναζητώντας τη µέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Το «άδειασµα» του Νίκου Κοτζιά από τον Πάνο Καµµένο για την ονοµασία των Σκοπίων, αλλά και η πρόσφατη «απασφάλιση» του ∆ηµήτρη Καµµένου µε αφορµή τόσο το σκληρό κείµενο των «53+», που έκανε λόγο για «οδυνηρή συµµαχία», όσο και την πρόταση του Κώστα Γαβρόγλου για έναρξη των συζητήσεων µε τη µουσουλµανική κοινότητα για την εκλογή µουφτή, δείχνουν την κατεύθυνση που θα έχουν οι εξελίξεις στην κυβέρνηση το επόµενο χρονικό διάστηµα. ∆εν είναι λίγα τα στελέχη της Κουµουνδούρου που έχουν χαρακτηρίσει τη «συµβίωση» µε τους ΑΝ.ΕΛ. αναγκαστική και έχουν θέσει ως ηµεροµηνία λήξης της συνεργασίας τις επόµενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Ο διαφαινόµενος διχασµός στον κυβερνητικό συνασπισµό για το θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων αναµένεται να αναδείξει νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάµεσα στην κυβέρνηση και την αξιωµατική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη θέτει θέµα δεδηλωµένης, εάν δεν ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ. την προτεινόµενη λύση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζουν ότι και για τον πρόεδρο της Ν.∆. τα πράγµατα δεν είναι ιδιαίτερα απλά, καθώς το όνοµα «Νέα Μακεδονία» είχε συζητηθεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν του είχε δοθεί το «πακέτο Πινέιρο».


Ελένη Καλογεροπούλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017