14 Δεκεμβρίου 2017

Άλλη μια απεργία κατά των… απεργών !!!

Του Πέτρου Τρουπιώτη*

Για μια ακόμα φορά η ΕΣΗΕΑ, η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσιογράφων, αποφάσισε να κάνει απεργία, την Πέμπτη 14 του μηνός, μέρα κατά την οποία η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.


Και είναι για μια ακόμα φορά καταπληκτικό το ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσιογράφων, απεμπολούν –για μια ακόμα φορά- το μεγάλο όπλο που έχουν, αυτό της δημοσιοποίησης των απόψεων τους.

Δηλαδή, οι συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι, αποφασίζουν να κλείσουν τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις την Πέμπτη, έτσι ώστε να μην μπορούν ναών καταγράφουν οι απόψεις και τα αιτήματα των απεργούντων δημοσίων και άλλων υπάλληλων.

Δηλαδή, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις θα μείνουν την Πέμπτη «μαύρα» από ειδήσεις, την στιγμή που θα υπάρχου απεργία και συγκεντρώσεις απεργών. Δηλαδή, για να καταλάβουμε τι έγινε, για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνω, οι συνδικαλιστές μας αποφάσισαν ότι ο μέσος πολίτης στην Αθήνα αλλά και όλη την χώρα, δεν πρέπει να ενημερωθεί για την απεργία και την συγκέντρωση, για τα αιτήματα της και για την πορεία των απεργών.

Και βεβαία, δεν θα μάθει από τις εφημερίδες για την απεργία, ούτε αύριο μια και εφημερίδες, λογά της απεργίας, δεν θα κυκλοφορήσουν.

Πραγματικά, αποτελεί αντικείμενο ειδικής μελέτης, αυτή η εμμονή συγκεκριμένων συνδικαλιστών σε πρακτικές του 60 και του 70. Το να επιμένουν να κλείνουν τα μέσα ενημέρωσης όταν οι περισσότεροι κλάδοι απεργούν και κάνουν συγκεντρώσεις, έχοντας ως ένα κύριο στόχο, την δημοσιοποίηση -μέσω των ΜΜΕ- των αιτημάτων τους.
Προκειται για έναν παραλογισμό βέβαια.

Και το χειρότερο όλων είναι πως όσοι υποστηρίζουν τέτοιες πρακτικές, θεωρούν ότι κινούνται «επαναστατικά» και ότι κάνουν « σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».

Μόνον που εν τέλει το μονό που κάνουν είναι «την χάρη στην κυβέρνηση». Δηλαδή, απαγορεύουν στους απεργούς να μεταδώσουν τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους και στους πολίτες να ενημερωθούν.
Ομολογώ ότι αν ήμουν κυβέρνηση θα ήμουν ευτυχής Ίσως μάλιστα έστελνα και λουλούδια στα μελή της ευκαιριακά συγκροτηθείς πλειοψηφίας, που πήρε την συγκεκριμένη απόφαση.

ΥΓ.. Και κάτι « εσωτερικό» Δημοσιογραφικό.

Η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης για απεργία, με πρόταση από την «αντιπολίτευση» στην σημερινή διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, έγινε δυνατή γιατί μέλος του Προεδρείου της Ένωσης, ψήφισε με την «αντιπολίτευση», παρά την αντίθετη άποψη και της παράταξης του αλλά και της πλειοψηφίας που συγκρότησε το Προεδρείο της Ένωσης.

Και αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη του ότι τόσο η πλειοψηφούσα παράταξη στην ΕΣΗΕΑ, όσο και η συγκροτηθείς πλειοψηφία που συγκρότησε προεδρείο, έχει μάλλον προβλήματα συνοχής. Προβλήματα που οι γνωρίζοντες βλέπουν εδώ και καιρό και φοβούνται ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν μεγαλύτερα. Ενόψει μάλιστα και του συνεδρίου τους Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή.

Τα πράγματα και στο συνδικαλιστικό τομέα (η καλύτερα κυρίως σε αυτό) προχωρούν μόνον με συζητήσεις, διάλογο, καθαρές κουβέντες και τίμιες συμφωνίες που τηρούνται. Και όχι με ενός Άνδρος ( ή γυναικός ) αρχή και αποφάσεις στο παρασκήνιο, με κριτήρια προσωπικών επιλογών και υποχρεώσεων.

Απλά πράγματα, που ίσως ορισμένοι δεν θέλουν να τα καταλάβουν...

Κακό δικό τους...

* Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος.

http://www.liberal.gr/arthro/181468/apopsi/arthra/alli-mia-apergia-kata-toni-apergon-.html