08 Δεκεμβρίου 2017

Κουμουτσάκος: Λάθος να γίνει η επίσκεψη Ερντογάν ένα ρινγκ ανταλλαγής επιχειρημάτων

Για πικρή γεύση από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 εκτιμώντας ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα υπήρξε «τραυματισμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Όταν γίνονται αυτού του είδους οι συναντήσεις στο ανώτατο επίπεδο στόχος είναι να παραχθεί μια ώθηση στη σχέση των δύο χωρών. Δεν είναι σκοπός να υπάρξει πυγμαχικό ρινγκ μεταξύ ηγετών» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Όλα κρίνονται βάσει των στόχων που είχαν τεθεί. Δεν μπορώ να πιστεψω ότι στόχος ήταν να δούμε ένα ρινγκ επιχειρημάτων. Εγώ πιστεύω ότι αυτό ήταν λάθος» είπε ο βουλευτής της ΝΔ προσθέτοντας ότι όσα είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν «τα απολύτως αναγκαία εθνικά».

Ερωτηθείς για το ποιος έχει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι «τις επισκέψεις αυτές τις ετοιμάζει πάντα η κυβέρνηση. Εν συνόλω; Δεν το ξέρω. Κομβικό έχει το υπουργείο Εξωτερικών» προαναγγέλλοντας ότι «εμείς θα ασκήσουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ υπενθύμισε τη δήλωση Μητσοτάκη για την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας λέγοντας ότι «αυτή η επανεκκίνηση θα απαιτήσει πολύ περισσότερη δουλειά γιατί εδώ άνοιξε μια ολόκληρη βεντάλια θεμάτων με κυριάρχο την αμφισβήτηση του ακρογωνιαίου λίθου σταθερότητας στο Αιγαίο, της Συνθήκης της Λωζάνης».

«Στις προγηούμενες συναντήσεις προετοιμαζόταν μέχρι και το τελευταίο κόμμα στο κείμενο. Ποτέ στην περίοδο 2004-2009 δεν θεωρούσαμε ότι η μειονότητα είναι κυρίαρχο θέμα όταν το έβαζε η τουρκική πλευρά και όποτε συνέβαινε αυτό εμείς επιχειρούσαμε να μην το κάνουμε διμερές θέμα» συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε, τέλος, ότι «υπήρχαν σημάδια ευδιάκριτα που έδειχναν ότι θα ήταν μια δύσκολη επίσκεψη. Από τον Οκτώβιριο οπότε και ανακοινώθηκε είχαμε καταιγισμό παραβιάσεων, 300 σε ένα μήνα. Δεύτερο προμήνυμα ήταν η επίσκεψη του Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη και τρίτο ότι είναι σε προεκλογική περίοδο ο Ερντογάν».