04 Δεκεμβρίου 2017

Δημοσκόπηση: Τσουνάμι δυσαρέσκειας κατά κυβέρνησης για Σαουδική Αραβία (κάρτες)

Δημοσκόπηση «χαστούκι» από την (μη εχθρική-τουλάχιστον) προς το Μαξίμου «Εφημερίδα των Συντακτών»

Τσουνάμι δυσαρέσκειας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τόσο στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, όσο και στην διαχείριση του ζητήματος της θεομηνίας με τους 23 νεκρούς στην Αττική, καταγράφει δημοσκόπηση της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Δείτε αναλυτικά το στοιχεία της δημοσκόπησης

Τη δυσαρέσκειά τους για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του τελευταίου διαστήματος, καθώς και την απαισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας, εκφράζουν οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Prorata, για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».


Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες είναι ιδιαίτερα επικριτικοί στο ζήτημα της συμφωνίας για την πώληση οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, καθώς το 59% υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ δυσαρέσκεια εκφράζουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 41%.
(Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών)

Στον αντίποδα, μόλις το 16% των ερωτηθέντων του συνολικού δείγματος δείχνει να είναι ικανοποιημένο. Σαράντα επτά αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει πάντως και η ρητορική της αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα (33% αρνητικά και 14% μάλλον αρνητικά).

Ακόμη υψηλότερα είναι τα ποσοστά της αποδοκιμασίας προς το κυβερνών κόμμα (αθροιστικά 72%) για το ζήτημα της θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική, ποσοστό που φτάνει το 75% στις απαντήσεις των κατοίκων της Αττικής. Καλή γνώμη για τις ενέργειες της κυβέρνησης εκφράζει το 23%. Το ίδιο σκηνικό διαπιστώνεται σε ό,τι αφορά τη στάση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αντιθέτως περισσότερες είναι οι θετικές καταγραφές για την αντιμετώπισης της πλημμύρας από τους δήμους.


Στην ίδια έρευνα, οι πολίτες δηλώνουν εξαιρετικά δύσπιστοι για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και σε ποσοστό 77% αναφέρουν ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει να πιάσει αυτόν τον στόχο. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει σε 10 χρόνια (40%), ενώ το 24% δηλώνει «ποτέ». Απογοήτευση είναι το βασικό συναίσθημα που προκαλεί στο 43% των πολιτών η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ακολουθεί ο θυμός με 26%, ενώ μόλις 7% δηλώνει ως συναίσθημα την ελπίδα.

Η Κεντροαριστερά
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το κατά πόσο θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι πολίτες διατηρούνχαμηλές προσδοκίες και απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 63%. Στο ενδεχόμενο η Κεντροαριστερά να μπορέσει να ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς δύναμης, πιστεύει ή προσβλέπει το 33% των ερωτηθέντων (19% απαντά ναι και 14% ίσως).

Πάντως, μεταξύ των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού επικρατεί διάχυτη αισιοδοξία (αθροιστικά 82%) ότι το εγχείρημα θα προκαλέσει ανακατατάξεις υπέρ της ενίσχυσης του χώρου του Κέντρου.

Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα «με ποιο κόμμα κατά τη γνώμη σας συγγενεύει περισσότερο ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς», το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά με τη Ν.Δ. και το 23% με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με κανένα από τα δύο απαντά το 27%.