11 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ντένις Ρόντμαν ζητά από τον Τραμπ να τον στείλει στη Β. Κορέα -Σε ειρηνευτική αποστολή

Ο Ντένις Ρόντμαν δεν χορταίνει να πηγαίνει στη Β. Κορέα. Και τώρα που δεν του το επιτρέπουν, ζητά να αναλάβει επίσημο ρόλο, ως... απεσταλμένος ειρήνης.


Ο πρώην σταρ του NBA ζήτησε δημοσίως από τον Ντόναλντ Τραμπ να του αναθέσει αυτόν τον ρόλο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο- από όπου ήλπιζε να αναχωρήσει ξανά για την Πιονγιάνγκ- ο Ρόντμαν είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι του συνέστησαν να μην κάνει τώρα αυτό το ταξίδι, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. «Βασικά μου είπαν ότι δεν είναι καλή εποχή τώρα», δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει απαγορεύσει στους κατόχους αμερικανικού διαβατηρίου να επισκέπτονται τη Βόρεια Κορέα, από την 1η Σεπτεμβρίου, έπειτα από τον θάνατο του Οτο Γουάρμπιερ. Ο Αμερικανός φοιτητής κρατούνταν στην Πιονγιάνγκ για πάνω από ένα χρόνο. Επιπλέον, στις 29 Νοεμβρίου η Β. Κορέα έκανε μία ακόμη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και ισχυρίζεται ότι μπορεί να πλήξει όποια περιοχή των ΗΠΑ επιθυμεί.

Παρόλα αυτά ο Ρόντμαν, ο οποίος είχε πάει για πρώτη φορά στη Β. Κορέα το 2013 και αποκαλεί φίλο του τον Κιμ Γιονγκ Ουν, επιμένει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή και εκείνος ο κατάλληλος άνθρωπος για να πιέσει για να ηρεμήσει η κατάσταση μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσινγκτον.

«Αν μπορέσω να ξαναπάω εκεί... θα με δείτε να του μιλάω, να καθόμαστε μαζί και να τρώμε, να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί, να γελάω, να κάνω τα δικά μου. Υποθέτω ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν λίγο και όλοι θα μπορέσουν να χαλαρώσουν», δήλωσε ο 56χρονος που υποστήριξε ότι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο επιθυμούν να δουν αν μπορεί να κάνει κάτι ο ίδιος για την κατάσταση.

Τουλάχιστον παραδέχθηκε ότι είναι παρατραβηγμένο να φανταστεί κανείς ότι μια μέρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα πίνουν μαζί μπίρα, αλλά εκτιμά ότι είναι εφικτή μία συζήτηση... 30 δευτερολέπτων μεταξύ τους.

«Από την πρώτη ημέρα προσπαθώ να πω στον Ντόναλντ (Τραμπ) να μιλήσει μαζί μου. Θα σου πω τι θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο Στρατάρχης (σ.σ. έτσι αποκαλεί τον Κιμ). Δεν είναι καν κάτι πολύ», πρόσθεσε. Πάντως, σε ερώτηση του Guardian αρνήθηκε να απαντήσει τι είναι αυτό που επιζητά ο ηγέτης της Β. Κορέας. «Θα το πω στον Τραμπ όταν τον δω», συμπλήρωσε.

Πάντως, παρότι ο Ρόντμαν ισχυρίζεται ότι ο Κιμ είναι επιστήθιος φίλος του, ο ηγέτης της Β. Κορέας φαίνεται πως τον αντιμετωπίζει ως έναν αγαθό ξένο, κάποιον στον οποίο μπορεί να παρουσιάσει μια πιο ήπια εικόνα, του λάτρη του μπάσκετ και των αλόγων, με τη σιγουριά ότι οι φωτογραφίες τους θα κάνουν τον γύρο του κόσμου, σχολιάζει ο Guardian.

Οσο για τον πρώην σταρ του μπάσκετ, είπε ότι ο Κιμ είναι λάτρης του Φρανκ Σινάτρα και πως ο Βορειοκορεάτης ζήτησε από εκείνον να γράψει βιβλίο για τη ζωή του. Σε κάποιες από τις πέντε φορές που έχει ταξιδέψει στην Πιονγιάνγκ ο Ρόντμαν δεν συνάντησε τον Κιμ.

Τις φορές που τον είδε όμως, ο 56χρονος παραδέχθηκε ότι απέφυγε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα.

ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr