13 Δεκεμβρίου 2017

Το «Μακεδονικό» θα αναδιατάξει και το εσωτερικό τοπίο;

Του Σάκη Μουμτζή

Κυκλοφορεί, μετ' επιτάσεως, η φήμη πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας της FYROM, ώστε να μπορέσει τελικά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μετά την σθεναρή στάση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου 2008, κατέστη σαφές προς πάσα κατεύθυνση, πως αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός που να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, η FYROM δεν πρόκειται να ενταχθεί ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ.


Η κατάσταση έχει περιπλεχθεί, καθώς η ηγεσία της γείτονος έχει δεσμευθεί πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα τεθεί, δια δημοψηφίσματος, στην κρίση του λαού και ή θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί.

Θέλω να πιστεύω πως δεν θα βρεθεί ελληνική κυβέρνηση που θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μόνον με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Η οριστική λύση του προβλήματος θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Είναι γεγονός πως οι θέσεις της ελληνικής κυβερνήσεως στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008, αναθεώρησαν την άκαμπτη στάση που προέκυψε από το Συμβούλιο των αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 1992. Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, ήταν και παραμένει η επικαιροποιημένη Εθνική θέση.

Ο Π. Καμμένος εμμένοντας στην θέση του Απριλίου του 1992 δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα έχει στην ονομασία το συνθετικό «Μακεδονία» και τα παράγωγα του.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, καλύπτεται από τις θέσεις της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Αυτό, πολύ απλά σημαίνει, πως αποδέχεται την σύνθετη ονομασία έναντι όλων, αποκλείοντας βέβαια την ονομασία που θα δήλωνε απλώς το πολίτευμα της γείτονος (Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Νομίζω πως και η ΔΗ.ΣΥ. δεν θα έχει πρόβλημα να υπερψηφίσει μια παρόμοια συμφωνία.

Συνεπώς, πρόβλημα καταψήφισης  δεν θα υπάρξει αν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια. Οι ΑΝΕΛ θα έχουν την άνεση να ικανοποιήσουν, ανέξοδα το ακροατήριο τους και να ασκήσουν πίεση στην Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά της.
Πρόβλημα θα προκύψει, αν ό μη γένοιτο, ο Α.Τσίπρας φέρει προς επικύρωση συμφωνία που δεν θα είναι έναντι όλων. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει και κυβερνητική και πολιτική κρίση.

Νομίζω, πως ο Ν.Κοτζιάς και εκ πεποιθήσεως και εκ πείρας, δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί και να καταλήξει έτσι η διαπραγμάτευση.

Αν τελικά επιλυθεί το λεγόμενο «Μακεδονικό» πρόβλημα, αυτό θα είναι αναμφίβολα μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα, καθώς θα φανεί και προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό πως έχει την ικανότητα να επιλύει προβλήματα που οι προηγούμενοι δεν μπορούσαν.

Θα δείξει πως είναι αποτελεσματικός, ασχέτως αν ο αποκλειστικός παράγοντας αυτής της επιτυχίας  θα είναι ο μετριοπαθής πρωθυπουργός των Σκοπίων Z.Zaev, όπως αποκλειστικά υπεύθυνος για τις αποτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος ήταν ο αδιάλλακτος Ν.Gruevski.

Στην πολιτική, πολλές φορές, τα κέρδη τα εισπράττει αυτός που τον βοηθούν οι συγκυρίες.

YΓ. Η πρόσφατη δήλωση του Α. Τσίπρα πως «οι Σκοπιανοί δεν αποτελούν τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ απογόνους των Μακεδόνων και του Μ. Αλεξάνδρου» θέλω να πιστεύω πως οφείλεται στην κακή του σχέση με την Ελληνική γλώσσα.

http://www.liberal.gr/arthro/181246/apopsi/s-moumtzis/to-isonmakedonikosin-tha-anadiataxei-kai-to-esoteriko-topio-.html