07 Δεκεμβρίου 2017

ΝΔ για Σαουδική Αραβία: Να απολογηθούν στη Βουλή μεσάζοντας, ΕΥΠ, Καμμένος

Και ενώ οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία συνεχίζονται, η ΝΔ ζητά να έρθουν να απολογηθούν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σκοτεινή υπόθεση, κάνοντας αναφορά στον μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο, στον διοικητή της ΕΥΠ, έτσι ώστε να ερωτηθεί εάν έψαξε τον Παπαδόπουλο, τις προξενικές Αρχές που έστελναν προειδοποιητικά τηλεγραφήματα και άλλους.


Παράλληλα, αύριο Παρασκευή συνεδριάζει η Επιτροπή Εξοπλιστικών, μετά από αίτημα του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου, στόχος του οποίου, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά να επιχειρήσει να πετάξει από πάνω του την «καυτή πατάτα» της συμφωνίας που είναι διάτρητη.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, οι υπουργοί Π. Καμμένος, Ν. Κοτζιάς και Δ. Βίτσας και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «δεν εδέησαν να απαντήσουν στις καταγγελίες της ΝΔ για τα «μη γνήσια έγγραφα» που κατέθεσε στη Βουλή ο κυβερνητικός εταίρος, όπως τονίζουν, και τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Παπαδόπουλος δεν ήταν «πληρεξούσιος» αλλά μεσάζων».

Το ερώτημα που φαίνεται ότι θα τεθεί από τον Π. Καμμένο στην Επιτροπή Εξοπλιστικών είναι αυτό της ανάκλησης της θετικής γνώμης που είχε διατυπωθεί για την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, πριν από περίπου έναν χρόνο, από τα μέλη της Επιτροπής. Τότε εμφανιζόταν αυτή η συμφωνία ως διακρατική από τον υπουργό Άμυνας, χωρίς μεσάζοντες, που απαγορεύονται από τον νόμο του 2011.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητάει διέξοδο που θα ανοίξει τον δρόμο στο ΚΥΣΕΑ να ξανασυνεδριάσει για να ακυρώσει τη συμφωνία. Αυτό το «άλλοθι» δεν πρόκειται να της το δώσουν οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και της ΔΗΣΥ, που επιμένουν ότι πρόκειται για σκάνδαλο ολκής.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα θα συρθεί μόνη της να αυτοακυρωθεί και να υποστεί τον εξευτελισμό», όπως λέει χαρακτηριστικά κομματική πηγή.

«Απορίας άξιον θεωρείται τι θα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του ΚΥΣΕΑ όταν θα αποφασίζει την ακύρωση της συμφωνίας» κατέληξε.

Να σημειώσουμε, ότι στη Βουλή για εξηγήσεις έχει καλέσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Γιώργος Κουμουτσάκος για την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, από τον οποίο ζητά να «λύσει επιτέλους τη σιωπή του» για τη «σκοτεινή υπόθεση» της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία.

«Αποδεικνύεται πια ότι ο κ. Κοτζιάς γνώριζε όλες τις σημαντικές πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης που έχει βλάψει τη χώρα» τόνισε σε επίκαιρη ερώτησή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτάται:
1. Γιατί συναίνεσε στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τον μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο για την πώληση 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών, ενώ γνώριζε ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε αυστηρά διακρατική συμφωνία για 100.000 βλήματα; Τηρήθηκαν οι συνήθεις διαδικασίες από το υπουργείο Εξωτερικών για την εξουσιοδότηση των προσώπων που υπέγραψαν την εν λόγω συμφωνία στις 13 Ιουνίου 2017;

2. Γιατί δεν αντέδρασε στη δημόσια σπίλωση των υπολήψεων των εμπλεκόμενων διπλωματικών υπαλλήλων από πλευράς του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα; Συμφωνεί και υιοθετεί τις τοποθετήσεις τους εν προκειμένω;