05 Δεκεμβρίου 2017

Η ΔΟΕ απέκλεισε τη Ρωσία από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες -Εξαιτίας συστηματικού ντόπινγκ

Η ρωσική σημαία θα απουσιάζει από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ, ενώ ο εθνικός ύμνος της χώρας δεν πρόκειται να ακουστεί, ακόμη κι αν Ρώσοι αθλητές κατακτήσουν χρυσό μετάλλιο.


Η ΔΟΕ απέκλεισε τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή και όλοι οι αθλητές της χώρας θα είναι υποχρεωμένοι να αγωνιστούν υπό την Ολυμπιακή σημαία, στην Πιόνγκτσανγκ. Οι «αθάνατοι» κατέληξαν σε αυτή την απόφαση έχοντας εξετάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που διήρκεσε 16 μήνες, για το ρωσικό ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2014, που είχαν διεξαχθεί στο Σότσι. Η Ρωσία μπορεί να προσφύγει κατά του αποκλεισμού της στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS).

Το συμπέρασμα της έρευνας επιβεβαίωσε τη συστηματική καταπάτηση των κανονισμών περί ντόπινγκ στη Ρωσία, στη διοργάνωση του 2014. Οι ανεξάρτητοι Ρώσοι αθλητές θα προσκληθούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες με αυστηρά κριτήρια. Θα φορούν εμφάνιση με ουδέτερη ονομασία και σε περίπτωση που ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, η απονομή θα γίνει με τον Ολυμπιακό ύμνο.

Παράλληλα, ο υπουργός αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο απαγορεύθηκε δια βίου από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή θα πρέπει να αποζημιώσει τη ΔΟΕ για το κόστος της έρευνας, αλλά και να συνεισφέρει 15 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ελέγχου ντόπινγκ.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα 25 Ρώσοι αθλητές έχουν αποκλειστεί για παραβάσεις των κανονισμών περί ντόπινγκ από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, ενώ 11 μετάλλια έχουν αφαιρεθεί.