01 Δεκεμβρίου 2017

Bullying καθηγήτριας σε βάρος μαθήτριας που ζει σε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» - Υποδειγματική η στάση των συμμαθητών της

Άγριο bullying, όχι από κάποιον συμμαθητή της, αλλά από την ίδια την καθηγήτριά της δέχτηκε μια μαθήτρια που ζει σε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη! Η 14χρονη ένιωσε τα πόδια της να «κόβονται» και τα μάτια της να γεμίζουν δάκρυα, όταν σε μία επίδειξη απόλυτης ανευθυνότητας, η φιλόλογος της είπε απαξιωτικά και με ύφος πολλών … καρδιναλίων ενώπιον όλης της τάξης ότι τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» δεν πρέπει να μιλούν! Η στάση της εκπαιδευτικού- που θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό της- προκάλεσε την έκρηξη των μαθητών, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη.

Το περιστατικό έγινε στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις, τόσο από τους συμμαθητές του άτυχου κοριτσιού, όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς. Η έφηβη, που φοιτά στη Β’ Γυμνασίου, φιλοξενείται σε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού», καθώς στα λίγα χρόνια της ζωής της έχει βιώσει την έλλειψη οικογενειακής θαλπωρής.

Πριν από λίγες ημέρες, η τρυφερή καρδούλα της ράγισε, όταν την ώρα των φιλολογικών έκανε το … λάθος να ψιθυρίσει κάτι στη διπλανή της. Το γεγονός αυτό υπέπεσε στην αντίληψη της καθηγήτριας, η οποία πλησίασε την ανήλικη, στάθηκε ακριβώς από πάνω της και της είπε με ειρωνικό και ταυτόχρονο υποτιμητικό ύφος: «Εσείς στο «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν μιλάτε. Μη νομίζεις ότι μπορείς να μιλάς μέσα στην τάξη».

Κλάματα
Η 14χρονη, που δεν έχει μητέρα για να κλάψει στην αγκαλιά της, ξέσπασε σε κλάματα. Αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης έμειναν με ανοιχτό το στόμα και αποφάσισαν να αντιδράσουν για τη συμπεριφορά της σκληρόκαρδης καθηγήτριάς τους: Πήγαν στο γραφείο των εκπαιδευτικών και κατήγγειλαν στη διευθύντρια το περιστατικό. Αλλά και η 14χρονη το εξομολογήθηκε στους ανθρώπους του «Χαμόγελου» που τη φροντίζουν. Τελικά, οι μαθητές του σχολείου αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά της καθηγήτριας, καθώς και για παρόμοιες προσβλητικές συμπεριφορές κατά καιρούς σε άλλα παιδιά. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης, επίκειται συνέλευση του Συλλόγου Διδασκόντων με τον Σύλλογο Γονέων.

Μιλώντας στην «Espresso», ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, επιβεβαίωσε το περιστατικό. «Δυστυχώς, είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που συμβαίνουν. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ξεχωρίζουν κάποια παιδιά, τα υποβιβάζουν, τα προσβάλλουν, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για το αν θα πληγώσουν τις αθώες ψυχούλες τους. Στην περίπτωση αυτή, με δική μας παρέμβαση, το θέμα το χειρίστηκε καλά η διευθύντρια του σχολείου και η καθηγήτρια ζήτησε συγγνώμη από τη μικρή. Το καλύτερο πράγμα είναι να ξέρει το παιδί, καταρχάς, ότι νοιαζόμαστε και δίνουμε τη δέουσα σημασία σε αυτό που μας μεταφέρει. Δεν πρέπει να το περνάμε ως κάτι απλό και να λέμε «έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι; Σιγά, τι σου είπε τώρα;». Ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε τη χαρά του που οι έφηβοι θέλησαν να σταθούν δίπλα σε ένα ευάλωτο παιδί. Ακόμη, αναφέρθηκε στα παιδιά που δέχονται τέτοιου είδους αντιμετώπιση και αποφεύγουν να μιλήσουν, φοβούμενα τα επακόλουθα που θα έχει μία διαδικασία, ότι δηλαδή θα τα βάλουν «στο μάτι»: «Δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου κάποιοι απαξιώνουν ένα παιδάκι και του βάζουν ταμπέλες. Αν και είναι τιμή όσων παιδιών μεγαλώνουν στο «Χαμόγελο», δεν είναι ωραίο να το στιγματίζεις. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι είναι ακατάλληλοι για εκπαιδευτικοί».

Πηγή: Espresso