19 Δεκεμβρίου 2017

Όταν ο Τσίπρας ξιφουλκούσε κατά των κερδοσκόπων της Deutsche Bank

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank John Cryan και συζήτησαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.


Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό τραπεζίτη, έστειλε μήνυμα στο twitter συμπεραίνοντας ότι «τα θετικά μηνύματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πολλαπλασιάζονται» και ότι «είναι ορατή η προοπτική οριστικού τέλους των προγραμμάτων στήριξης στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους».

Και όλα αυτά ύστερα από μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον μάνατζερ του γερμανικού κολοσσού, ο οποίος είχε δαιμονοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στα αγωνιστικά χρόνια της αντιπολίτευσης.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός και συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Deutsche Bank, έστω κι αν η επίσκεψη αυτή δεν συνοδεύθηκε από κάποιο έμπρακτο επενδυτικό σχέδιο από την πλευρά των Γερμανών. Και τα καλά λόγια παίζουν το ρόλο τους στην οικονομία και ο CEO της γερμανικής τράπεζας επισήμανε ότι η Ελλάδα κρύβει επενδυτικές ευκαιρίες.

Αυτό όμως που προκαλεί θυμηδία είναι η συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος

από επαναστάτης κατά των «ξένων τοκογλύφων» εξυμνεί τώρα το ρόλο τους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Φανταστείτε να είχε συναντηθεί στα πέτρινα χρόνια των «Σαμαροβενιζέλων» ο τότε πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της Deutsche Bank, τι «γερμανοτσολιάδες» θα ακούγαμε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Και για να μη θεωρήσει κανείς υπερβολικές τις αντιδράσεις μας, ανατρέξαμε σε όσα έλεγαν για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του πριν αναλάβουν την εξουσία.

Για παράδειγμα, στις αρχές του 2013 ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο Ανόβερο, μεταξύ άλλων είχε πει τα εξής:

«Γερμανία δεν είναι μόνο η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Ρέσλερ και οι σύμμαχοί τους. Γερμανία δεν είναι μόνο τα αφεντικά της Deutsche Bank και των άλλων γερμανικών τραπεζικών ομίλων, που συνεχίζουν να κερδοφορούν εν μέσω κρίσης, αλλά και τα 13 εκατομμύρια Γερμανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ελπίζουμε να του τα είπε χθες και ένα χεράκι ο πρωθυπουργός του μάνατζερ της Deutsche Bank για να σταματήσει να κερδοφορεί από την οικονομική κρίση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου τον περασμένο Μάιο ήταν ακόμη πιο σαφής: «Η Deutsche Bank είναι ένα σκάνδαλο που τα δικά μας ωχριούν μπροστά του. Είναι σκάνδαλο πολλαπλό. Είναι σκάνδαλο διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και πολιτικών παρεμβάσεων», είχε καταγγείλει τότε και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα επανέλαβε και ο πρωθυπουργός.

Οσο για τον κ. Παπαδημούλη, είχε συμπεράνει προ πολλού ότι «μία τράπεζα την οποία το ΔΝΤ χαρακτήρισε επικίνδυνη και η οποία έχει επωφεληθεί από την εξαγορά του ελληνικού χρέους παραμένει βιώσιμη επί μακρόν λόγω των κρατικών δαπανών, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία εξαντλείται από τη λιτότητα».

Η υποκρισία των κυβερνητικών στελεχών δυστυχώς δεν βγάζει πια γέλιο. Απλώς μειώνει την αξιοπιστία τους και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Θρασύς αλά καρτ ο Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου χθες στη Βουλή αλλά έμεινε αμίλητος στις επισημάνσεις του «συντρόφου» του Νίκου Φίλη ότι εντός του 2018 θα βγουν στο σφυρί 40.000 κατοικίες, που δεν θα είναι όλες βίλες αλλά και σπίτια ανθρώπων της μεσαίας τάξης, που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Ο κ. Τσακαλώτος επιλέγει τη θρασύτητα ως όπλο κατά των πολιτικών του αντιπάλων και τη σιωπή ως άμυνα στα συντροφικά μαχαιρώματα. Αλλωστε ο Νίκος Φίλης έχει πάρει τη θέση του Τσακαλώτου στην ομάδα των «53» και αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο για τον υπουργό Οικονομικών.

Καλό ταξίδι, Βασίλη

Η οικογένεια του Ελεύθερου Τύπου παραμένει συγκλονισμένη από την αιφνίδια απώλεια του Βασίλη Μπεσκένη, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη δημοσιογραφική του καριέρα από την εφημερίδα μας. Αρχικά στο ελεύθερο ρεπορτάζ, μετέπειτα στο πολιτικό. Μαχητικός, διεισδυτικός στα θέματά του, χιουμορίστας. Ετσι θα τον θυμόμαστε όλοι στον Ελεύθερο Τύπο και εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του για τον αδόκητο χαμό του. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο στις 11 από το Κοιμητήριο Γλυφάδας. Καλό ταξίδι, Βασίλη, είμαστε βέβαιοι ότι εκεί επάνω θα έχετε ατέλειωτες πολιτικές συζητήσεις με τον Στέφανο Αναγνώστου, που επίσης χάσαμε πριν από λίγους μήνες.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου