27 Δεκεμβρίου 2017

Δημοσκόπηση-χαστούκι για τη Μέρκελ: Eνας στους δύο Γερμανούς θέλει να φύγει από την καγκελαρία

Οι δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η υποστήριξη προς την Άνγκελα Μέρκελ.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς (47%) επιθυμεί να εγκαταλείψει η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών την καγκελαρία πριν τη λήξη της θητείας της και μόλις το 36% θα ήθελε να παραμείνει η Μέρκελ στο τιμόνι της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Λίγο μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές η υποστήριξη προς την υπηρεσιακή καγκελάριο ήταν πολύ υψηλότερη. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του YouGov στις αρχές Οκτωβρίου μόλις 36% των ερωτηθέντων είχαν ταχθεί υπέρ μιας πρόωρης αποχώρησής της, ενώ το 44% είχε πει ότι θέλει να παραμείνει η Μέρκελ στο πόστο της μέχρι το 2021.

Σε λίγες μέρες, για την ακρίβεια στις 7 Ιανουαρίου, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού ή την παροχή στήριξης σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαβουλεύσεις δύο είναι τα πιθανά σενάρια: ή νέα προσφυγή στις κάλπες, ή επανέναρξη των διαβουλεύσεων για κυβερνητική συμμαχία «Tζαμάικα» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Όμως από το FDP ξεκαθάρισαν ότι θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου μόνον εάν αποχωρήσει η Μέρκελ, αφού όπως είπε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρός τους, Κρίστιαν Λίντνερ, διάλογος είναι νοητός μόνον με νέα πρόσωπα. Ενώ και ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων, Βόλφγκανγκ Κούμπικι επέρριψε στη Μέρκελ την ευθύνη για την αποτυχία των διαβουλεύσεων για τη «Τζαμάικα» ζητώντας από τους Χριστιανοδημοκράτες να προχωρήσουν σε ανανέωση.