07 Δεκεμβρίου 2017

Politico: Στην πρώτη του επίσκεψη ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης

Με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα ασχολείται το Politico, το οποίο επικαλούμενο τον Guardian, κάνει λόγο για τεταμένη κατάσταση.


«Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, ο Ερντογάν εξέφρασε την αμφισβήτησή του για τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία οριοθετεί τα όρια μεταξύ των δύο χωρών και τα σύνορα μεταξύ ενός κράτους της ΕΕ με την Τουρκία», γράφει το Politico.

«Ο Τούρκος πρόεδρος, ακόμη, αναφέρθηκε στη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ελλάδα ως απόδειξη ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο. Τότε, ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε ότι η συνθήκη "δεν είναι διαπραγματεύσιμη" και 'δεν έχει ατέλειες, δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί ή να ενημερωθεί"», σημειώνει στη συνέχεια.

«Κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η αποδοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ήταν χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας αργότερα ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να διατηρήσει την «ελληνοτουρκική φιλία» που πρέπει να βασίζεται στο "σεβασμό των διεθνών συνθηκών"», καταλήγει.