18 Δεκεμβρίου 2017

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Πώς κρίνουν οι πολίτες δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές και Καραμανλή-Σαμαρά

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Κάπα Research, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος, για την δημοτικότητα βουλευτών και δημοτικών αρχόντων.

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research, διεξήχθη από τις 13 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου, στις 13 Περιφέρειες της χώρας.


Πελοπόννησος

Εντυπωσιακή είναι η αποδοχή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην περιφέρεια καταγωγής του, την Μεσσηνία. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρώτος σε θετικές ψήφους, έχοντας 52,5 θετικών γνωμών. Μάλιστα στο άτυπο «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, του ίδιου και του Κώστα Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται αισθητά στην θετική αποδοχή του κόσμου με 52,5% θετικών απόψεω, έναντι 48% του Κ. Καραμανλή στην εκλογική του περιφέρεια της Α' Θεσσαλονίκης.



«Μαύρο» στον Π. Τατούλη

Αντιθέτως, «μαύρα μαντάτα» δείχνει η έρευνα για τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη. Το 53,5% έχει αρνητική άποψη γι' αυτόν, ενώ το 50,5% δεν επιθυμεί την επανεκλογή του στο αξίωμα.




Διαβάστε την δημοσκόπηση της Καπα Research για την Πελοπόννησο σε μορφή PDF

Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια των εκλογέων της πόλης για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, αλλά και η επιβράβευση πολιτικών που δρουν κι εργάζονται εντός της κοινωνίας και υπέρ της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταποντίζονται σε δημοτικότητα, ενώ πρώτοι σε δημοτικότητα είναι οι βουλευτές της ΝΔ στην Α’ εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες έχουν θετική και μάλλον θετική άποψη:

Κατά 48% για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή,
Κατά 37% για τον Στ. Καλαφάτη (ΝΔ),
Κατά 30% για την Έλενα Ράπτη (ΝΔ),
Κατά 27,5% για τον Κ. Γκιουλέκα (ΝΔ),
Κατά 26% για τον Στ. Θεοδωράκη (Το Ποτάμι)
Κατά 26% για τον Ι. Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ)
Κατά 24,5% για τον Ευάγ. Βενιζέλο (Δημοκρατική Συμπαράταξη)
Κατά 24% για τον Τάσο Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ)
Κατά 24% για τον Αλ. Τριανταφυλλίδη (ΣΥΡΙΖΑ)
Κατά 23,5% για τον Ν. Παρασκευόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ)
Κατά 23% για τον Μ. Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ)
Κατά 21% για τον Κ. Ζουράρι (ΑΝΕΛ)
Κατά 17% για τον Τρ. Μηταφίδη (ΣΥΡΙΖΑ)
Κατά 16% για τον Ι. Δελλή (ΚΚΕ)
Κατά 9% για τον Ι. Σαρίδη (Ένωση Κεντρώων)
Κατά 7,5% για τον Αντ. Γρέγο (ΧΑ)

Χαμηλά η δημοτικότητα του Μπουτάρη

Η δημοσκόπηση δείχνει σε πτώση τη δημοτικότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη (αρνητική άποψη 37,5%, μάλλον αρνητική 14% -σύνολο 51,5%- Θετική άποψη 21%, μάλλον θετική 23% -σύνολο 44%).

Τα προβλήματα της καθημερινότητας

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων και σε άλλες ερωτήσεις, όπως η ικανοποίησή τους από τη ζωή στην περιοχή όπου κατοικούν (για την Κ. Μακεδονία οι απαντήσεις είναι πολύ και αρκετά 50%, Λίγο και καθόλου 49,5%, δε γνωρίζω δεν απαντώ 0,5%), το συναίσθημα που κυριαρχεί στη ζωή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα (ανασφάλεια 37%, θυμός 34%, ελπίδα 14,5%, αδιαφορία 5%, ικανοποίηση 5%, φόβος 2%, σιγουριά 2%, δε γνωρίζω δεν απαντώ 0,5%), το πιο θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα (ανεργία 61,5%, ανέχεια/φτώχεια 38,5%, δομές υγείας 30,5%, διαφθορά στη δημόσια ζωή 23,5%, εγκληματικότητα 18%, προσφυγικό / μεταναστευτικό 13,5%, καθαριότητα 12,5%, συγκοινωνίες 12,5%, κυκλοφοριακό 11,5%, οδικό δίκτυο 11%, δομές εκπαίδευσης 8,5%, περιβάλλον 5,5%, χώροι αναψυχής 4%, αθλητικές εγκαταστάσεις 3,5%, ύδρευση / αποχέτευση 3,5%, αγορά / εμπορικό κέντρο 2,5%, άλλο 2%, δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα η περιοχή μου 3,5%, δε γνωρίζω /δεν απαντώ 1%).

Οι απαντήσεις αυτές καταδεικνύουν την απογοήτευση της πλειοψηφίας όσων συμμετείχαν στην έρευνα, για την κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.696 άνδρες και γυναίκες 17 ετών και άνω, με τη μέθοδο τηλεφωνικών και face to face συνεντεύξεων, αλλά και τη συμπλήρωση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, με μέγιστο σφάλμα 2,4%