19 Δεκεμβρίου 2017

Ιάσωνας Φωτήλας: Περί ΚΕΕΛΠΝΟ και Siemens

Την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 στη Βουλή, έφερα στο φως με συγκεκριμένα στοιχεία ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο ΚΕΕΛΠΝΟ.


Συγκεκριμένα, κατέδειξα με επίσημα έγραφα πώς αρχικά με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ με εισήγηση μάλιστα της συζύγου του κ. Φλαμπουράρη, ματαίωσε το 2015 έναν καθόλα νόμιμο και σχεδόν ολοκληρωμένο από τα τέλη του 2014, ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό για προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ιό HIV/AIDS.

Για να καταλάβουν οι πολίτες τα αντιδραστήρια είναι απαραίτητα από τη μια για τη διάγνωση και μη εξάπλωση του ιού και από την άλλη για την παροχή της κατάλληλης θεραπείας στους συμπολίτες μας οροθετικούς.

Το Γενικό Λογιστήριο το 2016 επισημαίνει ότι οφείλει το Υπουργείο να προκηρύξει νέο διαγωνισμό εντός έξι μηνών – κάτι που οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης αγνόησαν παντελώς. Μάλιστα, δε σταμάτησαν εκεί. Παρέλαβαν, χωρίς να πληρώσουν - όπως αποδεικνύεται πάλι από επίσημα έγγραφα - αντιδραστήρια από εταιρεία μέσω μιας έμμεσης «απευθείας ανάθεσης» και κατά παράβαση των δημόσιων συμβάσεων χωρίς να κάνουν δηλαδή ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό! Συνεχίζουν δηλαδή να καταπατούν κάθε νομιμότητα, αφού το ΚΕΕΛΠΝΟ επειδή έχει μπει στο δημόσιο λογιστικό από το Δεκέμβριο του 2015 απαγορεύεται έκτοτε να κάνει απευθείας αναθέσεις.

Και η ειρωνεία του πράγματος είναι πως η εταιρεία από την οποία παρέλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ τα αντιδραστήρια για το 2016 είναι η Siemens! Ναι, αυτή για την οποία καταγγέλλουν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον κ. Μητσοτάκη. «Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες» όπως λέει ο λαός μας! Οι κ. κ. Πολάκης και Ξανθός, δηλαδή, αποδεικνύονται στην πράξη οι καλύτεροι πελάτες της SIEMENS, και μάλιστα χωρίς να πληρώνουν τις υπηρεσίες της!
Δύο μέρες μετά την καταγγελία μου, το Υπουργείο Υγείας εδέησε να απαντήσει επί της ουσίας  δικαιώνοντάς με απολύτως για όσα παράνομα πράττει τα σχεδόν τρία τελευταία χρόνια το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα:

1. Το Υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι το 2012 είχε προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που ματαιώθηκε τη στιγμή που κόντευε να ολοκληρωθεί και μετά από εισήγηση της κ. Φλαμπουράρη, μέλους του ΔΣ μέχρι σήμερα και επί τότε προεδρίας του κ. Γιαννόπουλου   (επιλογή των κ. Καμμένου και Κουρουμπλή τότε!). Το Υπουργείο επίσης παραδέχεται πως από τότε μέχρι σήμερα (σχεδόν 3 χρόνια) δεν έχει προκηρυχτεί κανένας νέος διαγωνισμός, όπως τους επιτάσσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

2. Επί τρία χρόνια (2012-2015) το Υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι οι προμήθειες γίνονταν από όλες τις εταιρείες αφού επιτρέπονταν οι απευθείας αναθέσεις. Το 2016 έγιναν μόνο από τη SIEMENS! Το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως έχει μπει από το Δεκέμβριο του 2015 στο δημόσιο λογιστικό. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι απαγορεύεται να προχωρεί πια σε απευθείας αναθέσεις έργου.
Το αντίθετο όμως κάνει ακόμα. Κάνει δηλαδή απευθείας ανάθεση το 2016 και μάλιστα στη SIEMENS! Πάνω από 400.000 ευρώ μόνο για ένα έτος στην εταιρεία λέει το Υπουργείο ότι πλήρωσαν στη SIEMENS οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης! Να δούμε πόσα θα είναι και το 2017.

3. Το Υπουργείο στην απάντησή του ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στα Κέντρα Αναφοράς για τις εξετάσεις για το AIDS λες και αυτά δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ΚΕΕΛΠΝΟ! Οι διαστάσεις μάλιστα που έχουν λάβει οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια για εξετάσεις των οροθετικών αφορούν πλέον στο σύνολο των ανθρώπων αυτών, τόσο για νέες διαγνώσεις όσο και για την παρακολούθηση των ήδη διαγνωσμένων στις Μονάδες Λοιμώξεων. Τέτοιες ελλείψεις συμβαίνουν για πρώτη φορά και είναι αποκλειστική ευθύνη των Υπουργών Υγείας κ.κ. Ξανθού και Πολάκη!

Απέδειξα με στοιχεία ότι «βάλανε όχι μόνο δάκτυλο αλλά όλο το χέρι στο βάζο με το μέλι» και έχουν το θράσος να μας μιλάνε! Είμαστε μόνο στην αρχή και ξαναλέω ότι η δικαιοσύνη έχει πολλή δουλειά μπροστά της…

*βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ

Ιάσωνας Φωτήλας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ