19 Δεκεμβρίου 2017

Telegraph: Μπλεγμένος σε νέο σκάνδαλο ντόπινγκ ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 100 μ. Τζάστιν Γκάτλιν

Στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου ντόπινγκ βρίσκεται ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 100 μ., Τζάστιν Γκάτλιν, καθώς μέλη της ομάδας του προσφέρθηκαν να προμηθεύσουν τρίτους με παράνομες ουσίες.


Η Telegraph αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός σπρίντερ και ο προπονητής του αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις αθλητικές αρχές, έπειτα από μυστική έρευνα της βρετανικής εφημερίδας.

Ρεπόρτερ πήγαν εκεί που προπονείται ο Γκάτλιν, στη Φλόριντα, κρύβοντας την ταυτότητά τους. Εκεί, ο προπονητής του σπρίντερ, παλιός Ολυμπιονίκης Ντένις Μίτσελ, αλλά και ένας ατζέντης του αθλητή προσφέρθηκαν να προμηθεύσουν με τεστοστερόνη και αυξητική ορμόνη έναν ηθοποιό που προπονούνταν για τις ανάγκες ταινίας.

Οι απαγορευμένες ουσίες θα έφταναν στα χέρια τους μέσω ενός γιατρού στην Αυστρία και θα κόστιζαν συνολικά 250.000 δολάρια. Η Telegraph ισχυρίζεται πως έχει καταγράψει τον Μίτσελ και τον ατζέντη- τον Ρόμπερτ Βάγκνερ- να ισχυρίζονται ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών παραμένει εκτεταμένη στον στίβο και να περιγράφουν πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα θετικό δείγμα.

Μάλιστα, σε μία συνάντηση ο ατζέντης ισχυρίστηκε ότι ο Γκάτλιν παίρνει απαγορευμένες ουσίες, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά σε δήλωσή του ο Αμερικανός σπρίντερ.

Εδιωξε τον προπονητή του

Το βράδυ της Δευτέρας οι δικηγόροι του Γκάτλιν ανακοίνωσε ότι ο αθλητής απέλυσε τον προπονητή του, ενώ υποστήριξαν ότι έλεγχοι των τελευταίων πέντε ετών δείχνουν ότι ποτέ δεν έχει βρεθεί θετικός σε καμία απαγορευμένη ουσία.

Επιπλέον, ο μάνατζερ του Αμερικανού τα τελευταία 14 χρόνια Ρενάλντο Νεμάια, υποστήριξε ότι ο Βάγκνερ συνεργάστηκε με τον Γκάτλιν 2-3 φορές και πως ο αθλητής δεν ήταν παρών σε συζητήσεις για απαγορευμένες ουσίες, με τον ατζέντη και τον προπονητή.

Εχει ξεκινήσει έρευνα

Η AIU, που δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου και την υπηρεσία αντιντόπινγκ των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι, ανακοίνωσε ότι έχει ανοίξει έρευνα για τον Γκάτλιν, τον ατζέντη και τον προπονητή του, αφότου έλαβε γνώση για την έρευνα της Telegraph.

Εκπρόσωπος της AIU τόνισε ότι κώδικας δεοντολογίας ισχύει τόσο για τους αθλητές όσο και για τους συνεργάτες τους.  «Αυτές οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Σεμπάστιαν Κόε.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η Telegraph ξεκίνησε τη «μυστική» έρευνα τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από πληροφορίες ότι συγκεκριμένοι προπονητές και ατζέντηδες προμηθεύουν αθλητές με απαγορευμένες ουσίες.

Ενας από αυτούς που φέρονταν να έχουν τέτοια δραστηριότητα ήταν ο Βάγκνερ. Ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας πήγαν στη Φλόριντα ως εκπρόσωποι εταιρείας παραγωγής που ετοιμάζει ταινία για τον στίβο και είπαν στον Βάγκνερ ότι ήθελαν να βρουν κάποιους που θα προπονούσαν τον πρωταγωνιστή.

Ο τελευταίος υποστηρίζει τώρα ότι δεν εμπλέκεται σε εμπόριο απαγορευμένων ουσιών και ότι γνώριζε πως μιλούσε με ρεπόρτερ. Οσο για τον Τζάστιν Γκάτλιν, αρνήθηκε ότι γνωρίζει οτιδήποτε για το αν παίρνει ουσίες, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον ατζέντης του, οπότε δεν θα μπορούσε να ξέρει κάτι τέτοιο.

Το ένοχο παρελθόν του Γκάτλιν

Η πρώτη περιπέτεια του Τζάστιν Γκάτλιν με τους κανονισμούς περί ντόπινγκ ήταν το 2001. Αρχικά τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό, αλλά η ποινή του μειώθηκε στο μισό έπειτα από την έφεσή του, στην οποία υποστήριξε ότι το θετικό δείγμα οφειλόταν σε φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε από παιδί, καθώς ήταν υπερκινητικός.

Ομως, το 2006 βρέθηκε θετικός σε τεστοστερόνη. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το δεύτερο παράπτωμα οδηγεί σε ισόβιο αποκλεισμό. Αρχικά τον τιμώρησαν με 8 χρόνια, αλλά και πάλι η ποινή του μειώθηκε στο μισό.

Οι φίλαθλοι του στίβου δεν έχουν ξεχάσει όμως το παρελθόν του. Ενδεικτικό το γεγονός ότι στο Παγκόσμιο πρωτάθλήμα του περασμένου καλοκαιριού, στο Λονδίνο, όταν ο Αμερικανός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ., με τρίτο τον «αγαπημένο» του κοινού Γιουσέιν Μπολτ, πολλοί από τις κερκίδες γιούχαραν.

ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr