28 Δεκεμβρίου 2017

Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έχει αρχείο με όλα τα tweets -21 Μαρτίου του 2006 στάλθηκε το πρώτο

Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ εγκατέλειψε το φιλόδοξο σχέδιό της να αρχειοθετεί όλα τα «τιτιβίσματα» (tweets) των χρηστών του Twitter.

Πλέον, από την αρχή του νέου έτους, θα κρατά σε αρχείο μόνο αυτά που θεωρεί πιο σημαντικά.


Η βιβλιοθήκη, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει συλλέξει όλα τα δημόσια μηνύματα του Twitter από το ξεκίνημά του τον Μάρτιο 2006.

Αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμόσει στα «τιτιβίσματα» την ίδια επιλεκτική πολιτική που ακολουθεί για τα έγγραφα που συλλέγει.

Θα συλλέγονται πλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, μόνο μηνύματα που αφορούν σημαντικά ιστορικά και άλλα γεγονότα, όπως οι εκλογές ή η δημόσια πολιτική. Πράγμα βέβαια που -όπως επισήμαναν κάποιοι χρήστες- ήδη εγείρει το ερώτημα με ποια κριτήρια ακριβώς θα γίνεται η επιλογή.

Το 2010 το Twitter είχε δωρίσει στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το έως τότε πλήρες αρχείο των δημόσιων tweets.

Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, «το αρχείο του Twitter μπορεί να αποδειχθεί μία από τις πιο σημαντικές κληρονομιές αυτής της γενιάς. Οι μελλοντικές γενιές θα μάθουν πολλά γι αυτή την πλούσια περίοδο στην ιστορία, τις ροές των πληροφοριών, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τωρινής γενιάς».

Το πρώτο tweet είχε σταλεί από έναν από τους ιδρυτές του Twitter, τον Τζακ Ντόρσεϊ, στις 21 Μαρτίου 2006. Σήμερα πια θεωρείται ουσιώδες εργαλείο για οργανισμούς, πολιτικούς και πολίτες, προκειμένου να ενημερώσουν και να προωθήσουν τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα.

Έχοντας πια μια συλλογή tweets σχεδόν μιας 12ετίας, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θεώρησε ότι εκπλήρωσε τον αρχικό στόχο της να καταγράψει όλη την περίοδο ανόδου και εξέλιξης του Twitter, κάτι που πια της επιτρέπει να περάσει σε μια πιο πολύ επιλεκτική φάση αρχειοθέτησης των μηνυμάτων του.

«Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πια καθιερωθεί, η βιβλιοθήκη εναρμονίζει πλέον την πρακτική της συλλογής (των tweets) περισσότερο με τη γενικότερη πολιτική της» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η απόφασή της έχει να κάνει ασφαλώς και με πρακτικούς λόγους, καθώς είναι πλέον δύσκολο να αρχειοθετεί τον τεράστιο και ολοένα αυξανόμενο όγκο των μηνυμάτων του Twitter, τα οποία πλέον δεν είναι μόνο κείμενο.

Το 2010 περίπου μισό δισεκατομμύρια «τιτιβίσματα» στέλνονταν κάθε δύο εβδομάδες. Φέτος τον Νοέμβριο τόσα μηνύματα στέλνονταν πια σε καθημερινή βάση.

Το γεγονός ότι το Twitter πρόσφατα διπλασίασε το όριο των χαρακτήρων του από 140 σε 280 επιτείνει το πρόβλημα της αρχειοθέτησης, ακόμη κι αν πρόκειται για τη μεγάλη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Η τελευταία αντιμετωπίζει την πρόσθετη πρόκληση να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο, ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε όλο αυτό το υλικό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των χρηστών για την απόφαση της βιβλιοθήκης, κάποιοι έδειξαν κατανόηση και κάποιοι έριξαν το φταίξιμο στον πρόεδρο -και φανατικό χρήστη του Twitter- Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μια, ενοχλητική για πολλούς, τάση να «τουιτάρει» με το παραμικρό, «ρίχνοντας το επίπεδο», όπως το έθεσε ένας χρήστης.