12 Δεκεμβρίου 2017

Με πόσα εκατ. ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει ένα κατάστημα Zara;

Σε αναζήτηση αγοραστών για δεκαέξι καταστήματα Zara βρίσκεται η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης παγκοσμίως, καθώς οι online αγορές έχουν αρχίσει να σαρώνουν την Ισπανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Η Inditex, η οποία ανήκει στον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, στον Amancio Ortega, επιδιώκει να λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ για τα καταστήματα σε μια συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης που θα διαρκεί 20 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το Bloomberg, δεκατέσσερα από αυτά τα καταστήματα βρίσκονται στην Ισπανία και δύο στην Πορτογαλία.

Ένας υπάλληλος της Inditex επιβεβαίωσε την σχεδιαζόμενη πώληση και σημείωσε ότι είναι κομμάτι μιας στρατηγικής για την ομογενοποίηση της πολιτικής των μισθώσεων.

Σχεδόν όλα τα καταστήματα Zara λειτουργούν μέσω μισθώσεων, πρόσθεσε. Ο αντιπρόσωπος ωστόσο δεν επιβεβαίωσε την τιμή προσφοράς.



Ο Amancio Ortega ο ιδρυτής της Inditex, είναι ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο/ Φωτογραφία: AP

Η Inditex, της οποίας τα έσοδα του α' εξαμήνου ύψους 11,7 δισ. ευρώ ενισχύθηκαν από την αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, έχει θέσει ως στόχο να «φτάσει» η Ισπανία την υπόλοιπη Ευρώπη στον κλάδο των ηλεκτρονικών αγορών.

Πέρυσι, το 3% των ισπανικών λιανικών πωλήσεων πραγματοποιήθηκαν μέσω του διαδικτύου, σε σύγκριση με το 8% στην Ευρώπη και το 15% στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Aberdeen Standard Investments και εκτιμά ότι η Ισπανία θα έχει ετήσια αύξηση στις αγορές στο διαδίκτυο κατά 18% ετησίως έως το 2021.



Στα προς πώληση καταστήματα περιλαμβάνεται και το Zara στο Calle Preciados, τον πιο ακριβό εμπορικό δρόμο της Μαδρίτης/ Φωτογραφία: Wikepedia

Η Inditex ιδρύθηκε το 1963 ως οικογενειακό εργαστήριο που έχει ρούχα σε προσιτές τιμές και σήμερα έχει περισσότερα από 7.000 καταστήματα σε 94 χώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.