24 Δεκεμβρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-'Ντάξ' μωρέ δεν είναι ψεύτης

Απλά άλλαξαν τα δεδομένα... οι συνθήκες... άντε οι καρέκλες:


Οι σκέψεις της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Πολλές συζητήσεις άναψε στη Θεσσαλονίκη η λίστα µε τις δηµοτικότητες των βουλευτών που γνωστοποιήθηκε αυτές τις ηµέρες.

Η έρευνα έγινε από την Kάπα Research και σε αυτήν αποτυπώνεται η καθαρή πρωτιά των «γαλάζιων» βουλευτών σε επίπεδο δηµοτικότητας και θετικών γνωµών. Στην Α’ Θεσσαλονίκης προηγείται...

ΡΕ ΠΕΤΡΑΝ ΔΩΣ' ΤΗΣ ΚΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ! Καταδικάστηκε για χρέη στο Δημόσιο η Δήμητρα Ματσούκα

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων καταδίκασε τη γνωστή ηθοποιό Δήμητρα Ματσούκα σε φυλάκιση οκτώ μηνών με τριετή αναστολή για χρέη στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.


O Ιλίρ Μέτα έδωσε την αλβανική ιθαγένεια στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

«Μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς» το σχόλιο Κοτζιά 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα έδωσε την αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστάσιο .


ΧΑΧΑΧΑ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ; Ο Κοτζιάς αφαίρεσε το διπλωματικό την Γιάννας

[Η βλάχα που πλάσαρε τον Τσίπρα σαν μεγάλο ηγέτη στον Κλίντον μπορεί εναλλακτικά να βάλει το γιό της να διαμαρτυρηθεί στον Αλέξη, στις ομιλίες του οποίου έτρεχε το 2015]

Ως κίνηση που δημιουργεί «κενό» σε έναν ευαίσθητο τομέα της ελληνικής δραστηριότητας στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα χαρακτηρίζουν έμπειροι διπλωμάτες την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να μην ανανεωθεί το διπλωματικό διαβατήριο της πρέσβειρας εκ Προσωπικοτήτων Γιάννας Αγγελοπούλου.


Το Σούλι και οι Σουλιώτες: Έλληνες ή Αλβανοί οι πρώτοι κάτοικοί του;

Πότε δημιουργήθηκαν οι αρχικοί οικισμοί στην περιοχή - Οι αγώνες των Σουλιωτών εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας ως τα χρόνια του Αλή Πασά-Οι «φάρες» των Σουλιωτών.

Στον… απόηχο του άρθρου μας για την ετυμολογία της λέξης "λουλούδι, θα ασχοληθούμε με την ιστορία του Σουλίου και τους κατοίκους.

Η γεωγραφική θέση του Σουλίου

Το Σούλι είναι περιοχή της Ηπείρου, που υπάγεται σήμερα διοικητικά στο νομό Θεσπρωτίας. Βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Μούργκα (1.340 μ.), Ζαβρούχο (1.137 μ.) και Τούρλιας (1.982 μ.)στη συμβολή του Αχέροντα με τον παραπόταμό του Τσαγκαριώτικο. Στους πρόποδες των χωριών, υψώνονται αντικριστά δύο λόφοι: το Κούγκι, πάνω στο οποίο βρίσκεται το ναΰδριο της Αγίας Παρασκευής και η Κιάφα, στην οποία είναι χτισμένο φρούριο. Απέναντι από το Κούγκι, υπάρχει κι άλλος λόφος στον οποίο βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δονάτου, όπου συναθροίζονταν οι Σουλιώτες κατά τα "Γενικά Συνέδρια" τους. Πάνω από το χωριό Κιάφα, υψώνεται ο βράχος της Μπίρας (Τρύπας), το βορειοδυτικό τμήμα του οποίου λέγεται Μπρέκε Βετετίμε (Ράχη της Αστραπής). Η όλη περιοχή του Σουλίου, είναι ορεινή, άγρια, με απόκρημνους "υψηλούς, διαβόητους βράχους", όπως γράφει ο Ανδρέας Κάλβος και μοιάζει με γιγαντιαίο φρούριο (Στοιχεία: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΠΥΡΟΣ – ΛΑΡΟΥΣ – ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ, τ.54)



Η ετυμολογία της λέξης Σούλι
Ας ξεκινήσουμε από την ετυμολογία της λέξης Σούλι. Ο αείμνηστος γλωσσολόγος Δικαίος Βαγιακάκος έχει συγκεντρώσει πολλές εκδοχές. Η προσπάθεια για ετυμολόγηση της λέξης Σούλι, ξεκίνησε από τον Χριστόφορο Περραιβό, στο έργο του "Ιστορία του Σουλίου και της Πάργας", που εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1815.


Γράφει λοιπόν ο Περραιβός, στηριζόμενος σε προφορική παράδοση των Σουλιωτών, ότι το τοπωνύμιο οφείλεται σε κάποιον Τουρκαλβανό Σούλη ή Σούλιο, τον οποίο σκότωσαν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Ο Περραιβός γράφει ότι Άγγλος περιηγητής παρατήρησε πως η λέξη είναι ομηρική (Ιλιάδα Π, 234), όπου αναφέρονται οι Σελλοί ή σχετική με την πόλη Σόλλιον την οποία αναφέρει ο Θουκυδίδης (2,30).

Ο Πουκεβίλ δέχεται την ετυμολογία της λέξης από τους Σελλούς και ονομάζει Σελληίδα, όλη τη γύρω περιοχή. Ο Στέφανος Βυζάντιος γράφει για τους "Συλίονες, έθνος της Χαονίας", η οποία όμως βρισκόταν βόρεια της Θεσπρωτίας. Ο Ι. Φιλήμων στο "Δοκίμιον", γράφει: «Σούλιον εστί το αρχαίον Σύλιον. Παρονόμασαν τούτο οι Αλβανοί της Ηπείρου Κακοσούλιον από της εποχής καθ' ην επολέμει αυτό ο Αλή πασάς. Έχει δε παρωνυμικώς παρά τοις κοινοίς η λέξις κακός την σημασίαν του ισχυρός, πολύς, ανδρείος, δεινός, ακαταμάχητος». Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Δικαίος Βαγιακάκος: "Σύλιον όμως δεν υπάρχει, το δε Σύλλειον ή Σύλιον είναι πόλις της Φρυγίας εν τη Μ. Ασία".

Ο Λάμπρος Κουτσονίκας στη "Γενικήν Ιστορίαν της Ελληνικής Επαναστάσεως", ανάγει την ίδρυση της συμπολιτείας του Σουλίου στα χρόνια του Λεύκιου Αιμιλίου Παύλου, ο οποίος κατέστρεψε πολλές πόλεις της Ηπείρου. Κάποιοι από τους κατοίκους των πόλεων αυτών εγκαταστάθηκαν στο Σούλι και έδωσαν στην περιοχή το όνομα αρχαίας πόλης της Ηπείρου. "Τοιούτον όμως αρχαίον εκεί όνομα δεν μαρτυρείται", παρατηρεί ωστόσο ο Δικαίος Βαγιακάκος.

Ο Ηπειρώτης λόγιος Αθανάσιος Πετρίδης, ανάγει το όνομα Σούλι στον 12ο αιώνα και γράφει ότι η περιοχή του Σουλίου εποικίστηκε από κατοίκους των Σουλανών και των Στύλων χωριών της Β. Ηπείρου, στη Δρόβιαννη και το ετυμολογεί από το Sola – Sula – Sole. Άλλη εκδοχή, αναφέρει ότι οι πρώτοι που κατοίκησαν το Σούλι, προέρχονταν από τα χωριά Σούλιασι και Σουλιάτας και από αυτά τα ονόματα "παράγονται" οι λέξεις Σούλι και Σουλιώτες. Ο βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός Κ. Άμαντος γράφει ότι η λέξη Σούλι προέρχεται από το όνομα Σούλης που το θεωρεί παρεφθαρμένο τύπο του Σαούλ. Δεν φαίνεται όμως να ευσταθεί ούτε αυτή η ετυμολογία, καθώς τέτοιος τύπος ονόματος δεν μαρτυρείται αλλά και ούτε η ορεινή αυτή περιοχή ήταν ιδιοκτησία κάποιου.

Ο Δ. Βαγιακάκος, θεωρεί πιθανότερη την εκδοχή του Δ. Φουρίκη, σύμφωνα με την οποία η λέξη Σούλι προέρχεται από την αλβανική λέξη "σουλ", που με το άρθρο παίρνει τη μορφή σουλ – i. Η λέξη αυτή σημαίνει κορμό δέντρου ο οποίος μπήγεται στο έδαφος, σε επίκαιρο σημείο, όταν δεν υπάρχει δέντρο και μπορεί να χρησιμεύσει και ως βίγλα (παρατηρητήριο σε δεσπόζουσα θέση). Αυτό το όνομα και με αυτή τη σημασία έδωσαν στην περιοχή οι πρώτοι αλβανόφωνοι οικιστές της, επειδή η κορυφή του Σουλίου υψώνεται "οξεία ως στύλος και επέχει θέσιν βίγλας", γράφει ο Δ. Βαγιακάκος κλείνοντας.

Ο διαπρεπής Ηπειρώτης λόγιος Ιωάννης Λαμπρίδης στα "Ηπειρωτικά Μελετήματα", θεωρεί ότι το όνομα Σούλι προέρχεται από αρχηγό εποικιστικού γένους. "Στρατιώτης και φυλάρχης πατριός εκ της φυλής των Τσιάμηδων ην ο Σούλης, ος (= ο οποίος) σκηνώσας εν τη νυν ομώνυμω περιοχή δέδωκε κατά το σύνηθες και το όνομα αυτού εις ταύτην".

Ο Χ.Ι. Σούλης, γράφει ότι στα αλβανικά "Σούλι", σημαίνει σκοπιά, βίγλα (soul – i), που δικαιολογείται απόλυτα από την τοπογραφική θέση του Σουλίου.

Ο Κ. Μπίρης, στο έργο του "Αρβανίτες", γράφει ότι οι πρώτοι έποικοι του Σουλίου καταγόταν από τα Σουλανά της Δίβρης (του Δέλβινου προφανώς, γιατί υπάρχει και Δίβρη στην Αχρίδα και, φυσικά, Δίβρη στην Αχαΐα) οι οποίοι εγκατέλειψαν το χωριό τους, αφού σκότωσαν ένα Τούρκο που απήγαγε μια κοπέλα απ' αυτό. Όσο για το επίθετο Σούλης, κατά του Κ. Μπίρη είναι αλβανικό και σημαίνει "ψηλός" ή "λεβέντης".

Υπάρχει δε στα αρχεία της Βενετίας, ως όνομα στρατιωτικών. Όπως βλέπουμε, η ετυμολογία της λέξης Σούλι, είναι αβέβαια. Σαφώς μεγαλύτερη σημασία έχει ποιοι ήταν οι Σουλιώτες και τι πρόσφεραν στην Ελλάδα. Αυτά τα θέματα θα μας απασχολήσουν στην συνέχεια του άρθρου.

Ο εποικισμός του Σουλίου
Και για το πότε εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι στο Σούλι, υπάρχει διχογνωμία: Οι απαντήσεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές και στο ερώτημα "από πού καταγόταν οι πρώτοι κάτοικοι του Σουλίου;". Ας δούμε τις διαφορές εκδοχές.

Ο Χ. Περραιβός στην "Ιστορία του Σουλίου" που γράφτηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, στηριζόμενος σε προφορικές μαρτυρίες Σουλιωτών, αναφέρει ότι η ιστορία του Σουλίου δεν ξεπερνά τα 250 χρόνια, τοποθετεί δηλαδή την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων γύρω στο 1550.

Ο Ι. Λαμπρίδης, στα "Ηπειρωτικά Μελετήματα", χωρίς επίσης να κατανομάζει τις πηγές του γράφει ότι οι Σουλιώτες "ήδη το 1635 ήσαν εχθροί των εξισλαμισθέντων περιοίκων".
Αν σκεφτούμε ότι οι μαζικοί εξισλαμισμοί στην Ήπειρο άρχισαν μετά τα αποτυχημένο επαναστατικό κίνημα του Διονύσου του Φιλόσοφου το 1611, η ημερομηνία που παραθέτει ο Λαμπρίδης (τον οποίο έχουμε μελετήσει αρκετά και τον θεωρούμε ιδιαίτερα αξιόπιστο )είναι ακριβής.

Αναφέρει μάλιστα τοπωνύμια της περιοχής του Σουλίου (Λακκιά Παπαζαφείρη, Λακκιά του Γκαίλη, Συκιά, Νερό της Προβατίνας, Καστανιά, Κουλούρια), τα οποία μνημονεύονται "προ του τέλους του πρώτου ημίσεως του 12' (17ου) αιώνα". Προφανώς κάποια από τα τοπωνύμια αυτά, καταρρίπτουν την άποψη του κύριου Πάγκαλου ότι οι Σουλιώτισσες ήταν αποκλειστικά αλβανόφωνες…

Ο Παναγιώτης Αραβαντινός στη δίτομη «Χρονογραφία της Ηπείρου» αναφέρει: «Οι πρώτοι κάτοικοι του τοσούτον γυμνού και φαραγγώδους όρους του Σουλίου υπήρξαν ποιμένες και αιπόλοι (γιδοβοσκοί) προσφυγόντες εκείσε μετά των οικογενειών και βοσκημάτων των, ίνα αποφύγωσι τας των Οθωμανών καταπιέσεις, των επαυξηθέντων εν τη Θεσπρωτία. Οι πλείστοι των εις το Σούλιον προκατοικησάντων υπήρχον αλβανικής φυλής καταγόμενοι εκ της Γαρδίκης κώμης της Παραμυθίας ασυμφωνούμεν όμως μετά των γνωματευόντων ότι η τοιαύτη αποικία εγένετο περί τα μέσα της ΙΖ’ (17ης) εκατονταετηρίδος, καθότι θεωρούμεν τους Σουλιώτας ικανώς ενισχυμένους κατά το 1734 ότε επίφοβος οθωμανική δύναμις προσέβαλε την χώραν του Κακοσουλίου και ίνα ματαιώσωσι την τοιαύτην δύναμιν, ως και την εματαίωσαν, ήσαν βεβαίως οι τολμηροί αυτοί χριστιανοί ερριζωμένοι εκείσε, προ ενός τουλάχιστον αιώνος της ανωτέρω εποχής».

Δηλαδή, ο Αραβαντινός θεωρεί ότι τουλάχιστον από το 1630 είχαν εγκατασταθεί κάτοικοι στο Σούλι. Ο Γιώργος Καραμπελιάς, στο βιβλίο του «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο», γράφει:
«Γύρω στα 1600, πολλοί χριστιανοί - που ήθελαν να αποφύγουν την καταπίεση και τους αναγκαστικούς εξισλαμισμούς των Τούρκων, οι οποίοι είχαν επεκταθεί σε όλη την Τσαμουριά – ίδρυσαν το χωριό Σούλι, στα Κασσιώπεια όρη, περίπου 100 χλμ ΝΑ των Ιωαννίνων σε ένα μικρό οροπέδιο, 600 μέτρα πάνω από την κοίτη του Αχέροντα»

Ενδιαφέρουσες είναι όμως και άλλες απόψεις, τις οποίες καταγράφει ο Ανάργυρος Φαγκρίδας στη Μονογραφία «Σούλι – Το Ορμητήριο του Προεπαναστατικού Αγώνα».

Διαβάζουμε λοιπόν εκεί ότι στη «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» ο Γ.Δ. Κορομηλάς, γράφει: «Αναφέρεται (η φάρα των Μποτσαραίων) πολύ ενωρίτερον από την τουρκοκρατίαν και δη ως συμπράττουσα μετά του Γεωργίου Καστριώτου (Σκεντέρμπεη)».


Και στη συνέχεια, ότι κατά τον Αναστάσιο Γούδα, μετά την καταστροφή του Σκεντέρμπεη, απόσπασμα 200 μάχιμων Αλβανών, Χριστιανών Ορθόδοξων στο θρήσκευμα, κατέφυγε στην Ήπειρο και οι αρχηγοί του, Μπότσαρης και Τζαβέλας, διάλεξαν τα απρόσιτα Όρη του Σουλίου για να εγκατασταθούν, προκειμένου να διατηρήσουν τη θρησκεία τους.

Ο Βασίλης Κραψίτης στο βιβλίο του «Η Αληθινή Ιστορία του Σουλίου», γράφει ότι η άποψη αυτή «δεν αντέχει στην κριτική βάσανο». Πραγματικά, δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες για κάθοδο συμπολεμιστών του Καστριώτη στο νότιο τμήμα της Ηπείρου. Κάποιοι απ’ αυτούς μετανάστευσαν στη Νότια Ιταλία, ενώ άλλοι, για να αποφύγουν την εκδίκηση των Οθωμανών αναγκάστηκαν να εξισλαμισθούν (Αυτοί ήταν, κυρίως, οι προύχοντες).

Να θυμίσουμε απλά, ότι ο Γ. Καστριώτης, πέθανε το 1468.

Ο Τ. Ευαγγελίδης, στη «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» επίσης, υποστηρίζει ως πιθανότερη την εκδοχή, οι Σουλιώτες να ήταν αυτόχθονες Ηπειρώτες από την περιοχή γύρω απ’ το Σούλι.

Ο Α. Φαγκρίδας, θεωρεί ότι οι Μποτσαραίοι και οι Τζαβελαίοι, οι δύο σημαντικότερες «φάρες» των Σουλιωτών, κατάγονταν από τη Δράγανη (σημ. Αμπελιά) της Θεσπρωτίας. Χωριό που βρίσκεται κοντά στην Παραμυθιά.

Ο Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, στο έργο του «Ήπειρος», γράφει: «Ο τραχύς και με ακατάβλητο θάρρος οπλισμένος Σουλιώτης διεξήγαγε ατελείωτους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας του, στην οποία εγκαταστάθηκε γύρω στα τέλη του 16ου – αρχές 17ου αιώνα, στο φυσικό φρούριο που σχηματίζουν τα Κασσώπεια Όρη επάνω από τον Αχέροντα… Οι Σουλιώτες ήταν δίγλωσσοι. Πολλές από τις πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο Σούλι κατάγονταν από ελληνόφωνα χωριά και οι ίδιοι διατηρούσαν στενότατες επαφές με τους ελληνόφωνους Παρασουλιώτες (υποτελείς στους Σουλιώτες) με αποτέλεσμα να επικρατεί η ελληνική γλώσσα ως πλουσιότερη έναντι του φτωχότατου ιδιώματος των αλβανόφωνων Σουλιωτών. Από τη σύζευξη Αλβανών και Ελλήνων προέκυψαν (όπως παρατηρεί ο Ι. Λαμπρίδης) οι αλβανόφωνοι του Σουλίου».



Ο Κ. Μπίρης, στο έργο του «ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ – ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», γράφει τα εξής: «Είτε με την κάθοδο Αρβανιτών στην Ήπειρο κατά τον 12ο αιώνα είτε με εκείνην των χρόνων του Στεφάνου Ντουσάν, είτε μετά την επανάσταση του Σκεντέρμπεη, είχαν έλθει στην περιοχή του Δελβίνου οι πρόγονοι των Σουλιωτών, ένα πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιον, ότι τόπος προέλευσής των, ήταν στις νοτιανατολικές παρυφές της χώρας των Γκέγκηδων γύρω στην Δίβρη, κάποιο μέρος, όπου επικρατούσε απόλυτα το ελληνικό στοιχείον …οι Σουλιώτες εξύριζαν τους κροτάφους και όλο το εμπρόσθιον μέρος του κρανίου, πράγμα που εσυνήθιζαν οι Γκέγκηδες. Συγχρόνως όμως, ήσαν άσχετοι προς τους Γκέγκηδες, αφού δεν είχαν στη στολή τους το μαύρο κοντόσι (είδος κοντού επενδύτη) που εκείνοι φορούσαν ως αιώνιον πένθος για τον θάνατο του μεγάλου τους αρχηγού, του Γεωργίου Καστριώτη».

Συνεχίζουμε το κεφάλαιο αυτό, με την άποψη του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου:
«Οι Σουλιώτες ήσαν κράμα Ελλήνων και εξελληνισθέντων Αλβανών και εις (ένας) των επιφανεστέρων γόνων του συνοικεσίου των δύο φυλών, του από της 14ης εκατονταετηρίδος αρξαμένου και τελουμένου μέχρι σήμερον. Η αλβανική εκράτυνε το μάχιμον της ελληνικής πνεύμα, η δε ελληνική ενεφύσησεν εις την αλβανικήν τα ευγενέστερα της φιλοπατρίας, της φιλομαθείας και της ευνομίας».

Τέλος, ο Αδαμάντιος Κοραής σε επιστολή του προς τους Σουλιώτες τον Απρίλιο του 1803, γράφει: «Εκείνο δε, δια το οποίον…είσθε μάλιστα αξιοθαύμαστοι είναι ότι έχετε έμφυτον εις την καρδίαν σας την ευτυχίαν όλης της Ελλάδος…Ναι…η Ελλάς όλη με τα δάκρυα εις τους οφθαλμούς, εσάς βλέπει, εις εσάς καυχάται, από σας παρηγορείται και από σας μετά τον Θεόν ελπίζει την ελευθερίαν των λοιπών αυτής τέκνων και αδελφών σας…».

Όσο για εκείνους που πιστεύουν ότι οι Σουλιώτες ήταν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, θα τους απογοητεύσουμε, γιατί δεν υπάρχουν ιστορικά ευρήματα που να επιβεβαιώνουν ότι στο Σούλι υπήρχαν άνθρωποι και κτίσματα από την αρχαιότητα…

Το Τετραχώρι(ον) του Σουλίου - Η επέκτασή του - Οι φάρες

Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο Σούλι, ίδρυσαν το ομώνυμο χωριό. Ακολούθησε η ίδρυση των χωριών Κιάφα, Σαμονίβα και Αβαρίκος. Στις αρχές του 18ου αιώνα (γύρω στο 1720), τα 4 χωριά του Σουλίου είχαν την παρακάτω πληθυσμιακή συγκρότηση:
Σούλι: 22 φάρες με 450 οικογένειες, συνολικά 2.000–2.100 άτομα Οι φάρες αυτές ήταν: Τζαβελαίοι (που αρχικά ονομάζονταν Παπαζαχαίοι ή Παπαζαχάτες, με γενάρχη τον ιερέα Παπαζάχο), Βοτσαραίοι, Δρακαίοι, Δαγηλαίοι, Κουτσονικαίοι, Καραμπιναίοι, Μπουτζαίοι, Σεχαίοι (ή Σεάταις), Καλογεραίοι, Ζαρμπαίοι, Βελιαίοι, Θανασαίοι, Κασκοραίοι, Τοραίοι, Μαντζαίοι, Παπαγιανναίοι, Βασιαίοι, Τονταίοι, Σαχιναίοι, Παλαμαίοι, Ματαίοι, Μπουσμπαίοι).

Κιάφα: 4 φάρες (Ζερβαίοι, Νικαίοι, Φωταίοι, Πανταζαίοι), με 90 οικογένειες και πληθυσμό 360-450 άτομα.

Αβαρίκος: 3 φάρες (Σαλαραίοι, Μπουφαίοι, Τζιοραίοι), με 65 οικογένειες και πληθυσμό 260-300 άτομα και

Σαμονίβα: 3 φάρες (Μπεκαίοι, Δαγκλιαναίοι, Ηραίοι), με 50 οικογένειες και πληθυσμό 200-250 άτομα.

Γύρω στο 1740, αφού είχε σταθεροποιηθεί η διαμονή και η κατοχή στο «Τετραχώρι», άρχισε η επέκταση των Σουλιωτών, σε ακτίνα 10-15 χλμ γύρω από τις εστίες τους. Η επέκταση αυτή έγινε για οικονομικούς («φεουδαλικούς» γράφει ο Γ. Μ. Σαρηγιάννης) λόγους αλλά και για την απελευθέρωση των πεδινών χωριών από τους Οθωμανούς. Πραγματικά, οι Σουλιώτες έδιωχναν τους μωαμεθανούς από όσα χωριά «καταλάμβαναν».

Έτσι έχουμε τις εξής επεκτάσεις:

- 1740-1741: Αλποχώρι, Παληοχώρι, Σκιαδάς, Ρουσιάτσα (τσιφλίκι)
- 1741-1744: Κοντάταις, Βίλλια, Γκιονάλα, Σερζιανά, Τσεκουράτι, Γόρανα, Ζαβρούχο.

Επτά από τα παραπάνω χωριά (Τσεκουράτι, Περιχάτι, Γκιόνολα, Κοντάταις, Βίλλια, Ρουσιάτσα και Αλποχώρι), συμπεριλήφθηκαν στη συμπολιτεία του Σουλίου και ονομάστηκαν «Επταχώριον», ενώ οι υπόλοιποι αποτελούσαν τους «Παρασουλιώτες». Η επέκταση συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια και στη μεγαλύτερη ακμή της η Ομοσπονδία των Σουλιωτών περιλάμβανε 60 χωριά με 7.000 κατοίκους περίπου, σε μια έκταση 5-10 χιλιόμετρα από το Τετραχώρι.

Η πρώτη μνεία δράσης των Σουλιωτών ενάντια στους Οθωμανούς, ανάγεται στο 1685. Ακολούθησαν συγκρούσεις το 1721, το 1732, το 1754, το 1759, το 1762, το 1771, με αφορμή τα Ορλοφικά και στη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου 91788-1792). Θρυλικοί είναι οι αγώνες των Σουλιωτών εναντίον του Αλή πασά, με τους οποίους θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο μας, όπως βέβαια και η τεράστια συνεισφορά τους στον Αγώνα του 1821. Από τους χιλιάδες Σουλιώτες πολεμιστές ,στο τέλος της Επανάστασης, είχαν επιζήσει μόνο 200, που δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους…

Πηγές:

Δικαίος Βαγιακάκος, «Ιστορικό Λεξικό Ελληνικών Τοπωνυμιών»
Γεώργιος Μ. Σαρηγιάννης, «Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (16ος-18ος αι), ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, Ιωάννινα 1981
ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΦΑΓΚΡΙΔΑΣ, «ΣΟΥΛΙ ΤΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ», Μονογραφία του περιοδικού «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ», 2003
Π. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ, «ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», εκδόσεις ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, 2004
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ, «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ», ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, Ιωάννινα 1993
ΒΑΣΩ Δ. ΨΙΜΟΥΛΗ, «ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ», ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ, Δ’ έκδοση, 2006
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ, «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ», Εναλλακτικές Εκδόσεις, Β’ Έκδοση, 2014
Κ. ΜΠΙΡΗΣ, «ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑ, Ε’ Έκδοση, 2005
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, Θεσσαλονίκη 1992
Χ. ΠΕΡΡΑΙΒΟΣ, «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ», Αθήνα 1857 (διαθέσιμο και στο διαδίκτυο)

Μιχάλης Στούκας
PΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Οι Παπαλουκάς και Διαμαντίδης ξυπνούν κόσμο μέσω τηλεφώνου! (VIDEO)

Χτυπάει το τηλέφωνο… Ποιος είναι στην άλλη άκρη της γραμμής; Ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Δημήτρης Διαμαντίδης!
Οι δύο Διευθυντές της Eurohoops Academy συμμετείχαν...

Πρώην άσος της Άρσεναλ: Χρεοκόπησε, κρύβεται από την αστυνομία και σκέφτεται την αυτοκτονία!

4 Σεπτεμβρίου 2013: η Γαλατασαράι υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Αλί Σάμι Γεν και οι Μαδριλένοι έχουν κάνει το γήπεδο να σωπάσει με δύο γρήγορα γκολ. Ο Εμάνουελ Έμπουε, με ένα κεραυνό με το δεξί του πόδι, στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και δίνει το έναυσμα για την ιστορική βραδιά για την «Τσιμπόμ», που λήγει με νίκη 3-2.

ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΝΔ: «Μην περιμένει η ΝΔ να πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό»

ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΡΕ ΜΠΕΤΟΣΤΟΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ! ΟΧΙ Η ΝΔ! 

«Αν ο κ. Μητσοτάκης περιμένει να πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό θα περιμένει άδικα». Με αυτό το ειρωνικό σχόλιο απαντούν κυβερνητικά στελέχη στον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος δήλωσε χθες πως εάν ο Πάνος Καμμένος δεν συμφωνήσει στη λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ «δεν υπάρχει δεδηλωμένη».


ΞΥΔΑΚΙ ΣΤΑΛΙΝΑ! Σπίρτζης κατά Δικαιοσύνης: Το ΣτΕ κινείται έξω από το ρόλο του

Δε νομίζω ότι υπάρχει κόντρα Δικαστών-Κυβέρνησης. Υπάρχει κόντρα κάποιων Δικαστών με την Κυβέρνηση. Όπως υπάρχει κόντρα πολλών συγκεκριμένων ομάδων για κάθε κατηγορία λειτουργών με την κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ε».


Ηράκλειο: Έβαλε κράνος, πήρε όπλο και λήστεψε την επιχείρηση που δούλευε!

Σε χρόνο ρεκόρ εξιχνίασαν τη ληστεία σε πάρκινγκ οι αστυνομικοί στο Ηράκλειο. Όχι απλά κατάφεραν να φτάσουν στον δράστη, αλλά και να αποσπάσουν την ομολογία του.


Το μήνυμα των κρατουμένων για το γήπεδο που έφτιαξε ο Παππάς (ΦΩΤΟ)

Με δικά του έξοδα, ο Νίκος Παππάς έφτιαξε γήπεδο μπάσκετ στις φυλακές Κορυδαλλού και οι κρατούμενοι τον ευχαρίστησαν με το δικό τους τρόπο.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Hellas-Sat 4: Θα εκτοξευτεί το καλοκαίρι του 2018

Ο νέος Hellas-Sat, ολοκληρώθηκε και έχει ήδη μεταφερθεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Lockheed Martin για τον τελικό έλεγχο (σ.σ environmental testing, ήτοι δοκιμές λειτουργίας με στόχο να διαπιστωθεί η άρτια λειτουργία του σε συνθήκες διαστήματος) πριν να μετακινηθεί στο σημείο εκτόξευσης από το οποίο θα αναχωρήσει για το διάστημα μέσα στο 2018.


Πραγματικά απίστευτη η ιστορία του Πέιτον που δείχνει το μεγαλείο του Τζόρνταν!

O Γκάρι Πέιτον ήταν γνωστός για το trash-talking του. Ήταν επίσης κορυφαίος αμυντικός. Όταν όμως απέναντι υπάρχει ο Μάικλ Τζόρνταν δεν ορίζεις εσύ τις καταστάσεις!


Λοταρία αποδείξεων για τα 10 εκατ. ευρώ -Δείτε αν κερδίσατε

Αναρτήθηκαν στο TAXISnet οι τυχεροί των κληρώσεων που διεξάγονται από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Επικό viral: Παίκτης μπέρδεψε τον Ρούντολφ το ελαφάκι με τον Ρούντολφ Ες – ΒΙΝΤΕΟ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από τηλεπαιχνίδι «Ο πιο αδύναμος Κρίκος» που προβάλλεται στην Κύπρο. Σε αυτό ένας παίκτης μπέρδεψε το ελαφάκι Ρούντολφ με τον Ρούντολφ Ες, ηγετικό στέλεχος των ναζί και στενό συνεργάτη του Χίτλερ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΕΤΡΑΕΙ! Ηράκλειο: Βρήκαν το άψυχο σώμα του απαγχονισμένο

Οι αιτίες που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα δεν έχουν διευκρινιστεί καθώς ο ίδιος δεν φαίνεται να άφησε κάποιο σημείωμα
Τέλος στη ζωή του με τραγικό τρόπο έδωσε ένας 55χρονος άνδρας από τη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος διέμενε μόνιμα στα Μάλια.


Και όμως υπάρχουν ακόμα! Βγήκαν χριστουγεννιάτικα στους δρόμους οι οπαδοί Σώρρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ούτε κρύο δεν τους "σκιάζει", ούτε οι άγιες μέρες δεν εμποδίζουν τους οπαδούς του Αρτέμη Σώρρα να βγουν στους δρόμους, σηκώνοντας τις ελληνικές σημαίες.


Αυτό είναι το βίντεο κλιπ της ποπ τραγουδίστριας Anitta που έχει διχάσει όλη τη Βραζιλία [βίντεο]

To νέο βίντεο κλιπ της ποπ τραγουδίστριας Anitta έχει καταφέρει μέσα σε λίγα 24ωρα όχι μόνο να συγκεντρώσει περισσότερα από 49 εκατομμύρια views, αλλά να γίνει και το πιο hot θέμα συζήτησης στη χώρα της, τη Βραζιλία.


Έκλεισαν τα πρώτα ονόματα διάσημων για το Survivor 2 –Δείτε ποιοι θα πάνε στον Άγιο Δομίνικο (ΕΙΚΟΝΑ)

Oι συσκέψεις στον ΣΚΑΪ και στην Acun Medya δεν έχουν τέλος, προκειμένου να επιλεγούν οι πιο δυνατοί παίκτες για το Survivor 2.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν οι πρώτοι 4 πιο πιθανοί παίκτες που θα αναχωρήσουν για τον Άγιο Δομίνικο είναι:

Σφάχτηκαν μεταξύ τους οι ΓΥΦΤΟΙ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέρα μεσημέρι

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην οδό Βασ. Ηρακλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕ! Λαζόπουλος: Δεν επέβαλα εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ-Ο Σόιμπλε με έφαγε απ΄' τον ALPHA

[Στο πρόσωπο της φώτο αριστερά ο Λαζόπουλος είδε "ένα δυνατό φως"...]

«Δέχομαι μπουλινγκ από διαδικτυακές συμμορίες

Είπα από τη σατιρική εκπομπή μου τη γνώμη μου, τόνισα πως πρέπει να ξεπεράσουμε τη βρώμικη μεταπολίτευση για να πάμε μπροστά, είδα «φως» σε ένα πρόσωπο που έμοιαζε δυνατό, κι ας κατάλαβα άλλα στη διαδρομή.


Ο Μουζουράκης καταγράφει τις αντιδράσεις των παιδιών που πήγαν να του πουν τα κάλαντα [βίντεο]

Ο «αχτύπητος» Πάνος Μουζουράκης είχε μια πραγματικά πανέξυπνη ιδέα!

Κατέγραψε τις αντιδράσεις των παιδιών που, μη γνωρίζοντας ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, του χτυπούσαν την πόρτα για να του πουν τα κάλαντα.


Διαρροή e-mail για τα καλλιστεία -Χυδαίοι διάλογοι για τις Μις Αμερική [εικόνες]

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Σαμ Χάσκελ, διευθύνων σύμβουλος του Miss America Organization (MAO), του οργανισμού διοργάνωσης καλλιστείων Μις Αμερική, μετά τη διαρροή e-mail, τα οποία είχαν υποτιμητικά σχόλια για τις διαγωνιζόμενες, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

ΚΙ ΟΙ ΟΜΟΔΟΞΟΙ ΡΩΣΟΙ; ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!Ελληνικός τουρισμός 2017: Γερμανοί, Γάλλοι και Βρετανοί οι μεγάλοι πρωταγωνιστές

H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 10,1% και δευτερευόντως στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 0,9%


Ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων στο Β΄ ΠΠ ήταν αθλητής του Ηρακλή-Είχε καταρρίψει 600 αεροσκάφη της Luftwaffe

Θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον τίμησαν απονέμοντάς του ανώτατα πολεμικά παράσημα και τιμητικές διακρίσεις Ελλάδα, Πολωνία και Αγγλία. Πόσοι, όμως, από τους νέους, που γνωρίζουν σήμερα το «Ιβανώφειο» στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζουν και ότι το γήπεδο φέρει το όνομα του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς, του ανθρώπου πίσω από την κατάρριψη 600 αεροσκαφών της Λουφτβάφε, καθώς και ότι ο ίδιος υπήρξε πρωταθλητής κολύμβησης με τον Ηρακλή, κατά τη δεκαετία του 1930;

Το clean exit στον… δρόμο του QE

Ο εκνευρισμός της κυβέρνησης για την «εξειδίκευση» του χρησμού του Μάριο Ντράγκι από τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα την οδήγησε σε ένα ακόμη καφενειακού τύπου non paper εναντίον του, θυμίζοντας λίγο τις ηρωικές ημέρες του 2015 στο συμβολικό επίπεδο της πολιτικής φρασεολογίας.


Η ανακοίνωση της Νέας Οδού για τα προβλήματα από την χιονόπτωση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Οδός παρουσιάζοντας την πλευρά της για το ακριβώς συνέβη με την χιονόπτωση που οδήγησε σε εγκλωβισμούς οδηγών και μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.


ΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟ@ΤΣΟ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ; «Παραβατικοί, απόβλητοι και ερωτευμένοι» έβαλαν τα γκαζάκια στο ΣΥΡΙΖΑ

Ομάδα που υπογράφει ως «Παραβατικοί/ες, απόβλητοι/ες και ερωτευμένοι/ες από τα βάθη της Μητρόπολης...», ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίλιον, τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.


Η φωτογραφία γνωστού Έλληνα τραγουδιστή με το ζεύγος Τραμπ και οι…χειρονομίες!

Ο γνωστός τραγουδιστής είχε βρεθεί καλεσμένος του ξαδέρφου του, Γκας Μπιλιράκη, ο οποίος είναι μέλος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του Λευκού Οίκου.

ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΙΓΟΥΡΑ! Ο Στίβεν Χόκιγνκ προτείνει να... αλλάξουμε πλανήτη

Ο διάσημος φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε πως η ανθρωπότητα δεν θα επιζήσει για περισσότερο από άλλα 1.000 χρόνια, εκτός αν βρει κάποιον άλλο πλανήτη για να ζήσει.


Κουμουτσάκος σε Κοτζιά: Δική σας η ευθύνη της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ

«Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε δική σας», λέει μέσω τουίτερ στον υπουργό Εξωτερικών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


Μεθυσμένος έριξε μπουνιά στον ... Άη Βασίλη - ΒΙΝΤΕΟ

Και ποιος δεν αγαπάει τον Άγιο Βασίλη; Όλα τα παιδιά τον περιμένουν κάθε χρόνο πώς και πώς, ενώ οι μεγαλύτεροι θυμούνται πώς τον περίμεναν εκείνοι ως παιδιά με πολλή αγάπη. Κι όμως, υπήρξε κάποιος που ξέσπασε τα νεύρα του στον Άη Βασίλη και μάλιστα, τον χτύπησε!

Viral: Μαθητές στην Θεσσαλονίκη άρχισαν να λένε τα κάλαντα και κατέληξαν να τραγουδούν... Αργυρό [βίντεο]

Τα κάλαντα στην πλατεία Αριστοτέλους τραγούδησαν το πρωί μαθητές από το 27ο Γενικό Λύκειο Άνω Τούμπας.

Βέβαια η ερμηνεία τους ήταν πιο διαφορετική από κάθε άλλη, καθώς εκεί που έλεγαν τα κάλαντα, ξεκίνησαν να τραγουδούν και... Κωνσταντίνο Αργυρό.

Σε άλλα νέα: Συνεχίζεται η ανακαίνιση στα γραφεία του Παππά-Δείτε που έχει φτάσει ο λογαριασμός

Είχαμε δημοσιεύσει τα έγγραφα από την ανακαίνιση των δεκάδων χιλιάδων ευρώ στο Υπουργείο του Νίκου Παππά.

Φαίνεται όμως πως μάλλον είχαμε πέσει στη... μέση της ανακαίνισης καθώς νέα έγγραφα δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια τις επόμενες μέρες, αυξάνοντας κι άλλο το κόστος, το οποίο ξεπερνάει πλέον...

Νέα Δημοκρατία : καμιά επανάπαυση. Οι αντίπαλοι είναι τρείς

Του Σάκη Μουμτζή

Σε ένα τμήμα του νεοδημοκρατικού κόσμου είναι διάχυτη η ανησυχία, καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά της παράταξης, εδώ και καιρό, είναι καθηλωμένα. Ομως, κακώς υπάρχει αυτή η ανησυχία.

Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε έναν άθλο, όχι γιατί προηγήθηκε στις δημοσκοπήσεις μόλις τρείς μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της.


ΓΙΑ: ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΕΤΡΑΕΙ! 55χρονος αυτοκτόνησε στα Χανιά -Κρεμάστηκε, παραμονές Χριστουγέννων

Φρικτό τέλος στη ζωή του δια απαγχονισμού έβαλε ένας 55χρονος, το Σάββατο, προπαραμονή Χριστουγέννων στα Μάλια.


ΒΙΝΤΕΟ-Γύρισε βιντεάκι «Ηταν δίκαιο και μας αξίζει» και έφυγε να φορτωθεί στον Βούτσιτς στο Βελιγράδι, ο ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΣ!

«Ηταν δίκαιο και μας αξίζει». Με αυτό το νέο σλόγκαν σε ένα νέο βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Τwitter εύχεται «Καλά Χριστούγεννα» ο Αλέξης Τσίπρας.


Στραγγίζουν ταμειακά διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ!

Να μην αφήσει ούτε ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων που να μην το δεσμεύσει στον κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος βάζει για ακόμα μια φορά ως στόχο η κυβέρνηση.


ΚΑΤΑΝΤΙΑ! Σκέφτονται ακόμα και τον Απόστολο Γκλέτσο στον ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναζητούν το τελευταίο διάστηµα στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να αντιµετωπίσουν τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη, στην περίπτωση που εκείνος επαναδιεκδικήσει την εκλογή του.


Βίντεο-σοκ: Αυτόχειρας γλιστράει από τα χέρια διασώστη και πέφτει από τον 15ο όροφο κτηρίου

Ο άτυχος άνδρας έχασε τελικά τη ζωή του
Σοκ προκαλεί το βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ένας επίδοξος αυτόχειρας γλιστράει από τα χέρια του διασώστη του στη Λίμα του Περού με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό από το ύψος του 15ου ορόφου.

ΜΕ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟ! Πακιστανός βρέθηκε απαγχονισμένος κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου

Απαγχωνισμένος βρέθηκε ένας Πακιστανός κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου.


Πρετεντέρης: Η Δευτέρα των εκλογών είναι το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ

"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για να επιβιώσει την επόμενη των εκλογών. Και η ΝΔ για να κερδίσει την αυτοδυναμία. Και τα δυο παίζονται. Η συνεχεια επι της οθόνης" γράφει ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ:

Η φάρσα που ρεζίλεψε την αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ!

Τουλάχιστον… εκτέθηκε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, καθώς έπεσε θύμα Ρώσων φαρσέρ, που υποδυόμενοι τον πρωθυπουργό της Πολωνίας κατήγγειλαν υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές της… Μπινόμο, μιας ανύπαρκτης νησιωτικής χώρας στη θάλασσα της νότιας Κίνας.

Πλοίο παλεύει με μποφόρ και κύματα για να «δέσει» στο λιμάνι του Ηρακλείου - ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλες προσπάθειες κατέβαλαν από νωρίς το πρωί ο καπετάνιος αλλά και το πλήρωμα του πλοίου "Κρήτη ΙΙ" , το οποίο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατάφερε να δέσει στην ώρα του στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το πλοίο τελικά κατάφερε να δέσει στις 8.30 το πρωί, δηλαδή με δύο ώρες καθυστέρηση.


"GOOD DIPLOMACY E;" ΣΤΑΛΙΝΑ; Οι Τούρκοι δεσμεύουν με NAVTEX τρεις περιοχές στο Αιγαίο για σχεδόν όλο το 2018

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν στοΑιγαίο..

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του τουρκικού ναυτικού εξέδωσε τις NAVTEX 1410-1411-1412/17 με τις οποίες δεσμεύει 3 περιοχές στο Αιγαίο για σχεδόν όλο το 2018. Πρόκειται για NAVTEX που είναι ίδιες με τις NAVTEX 821-822-823/2016.