04 Ιανουαρίου 2018

Βρέθηκε σώος Αυστραλός ναυαγός -100 ημέρες στον Ειρηνικό, με αυτοσχέδιο σκάφος

Αίσιο τέλος είχε η οδύσσεια ενός Αυστραλού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο 62χρονος άνδρας απέπλευσε μόνος του από τον Παναμά μ’ ένα αυτοσχέδιο ιστιοπλοϊκό σκάφος χωρίς μηχανή, ηλεκτρισμό, ασύρματο ή GPS με σκοπό να διανύσει 15.000 ναυτικά μίλια για να φθάσει στην πατρίδα του.

Αλλά μετά από εκατό μέρες στη θάλασσα το μήκους εννέα μέτρων 'Kehaar Darwin' του γεννημένου στη Ρωσία Κρις Λάρσεν βγήκε εκτός πορείας, έσπασε το ιστίο και βολόδερνε επί μέρες ακυβέρνητο ανοικτά των ακτών της Χαβάης.

Ευτυχώς για τον Λάρσεν οι επιβάτες ενός εμπορικού πλοίου άκουσαν τις κραυγές και τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του για βοήθεια την Κυριακή και ειδοποίησαν την Αμερικανική Ακτοφυλακή, σκάφος της οποίας ρυμούλκησε το Kehaar Darwin με τον εμφανώς ανακουφισμένο ναυτικό στη Sugar Beach του Μάουι.


Ο Κρις Λάρσεν (Φωτογραφία: Facebook/Islander Evangelistic Ministeries)

Βετεράνος ιστιοπλόος ο Λάρσεν διέπλευσε κάποτε τον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό καλύπτοντας απόσταση 45.000 μιλίων σ’ ένα ταξίδι που διήρκεσε επτά χρόνια. Έγραψε μάλιστα ένα βιβλίο με τις περιπέτειές του, 200 αντίτυπα του οποίου τυπώθηκαν μετά από πολλές προσπάθειες από εκδοτικό οίκο στις Φιλιππίνες και έγιναν ανάρπαστα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ντάργουϊν της Αυστραλίας.

«Για έναν επίδοξο λάτρη της περιπέτειας το σημαντικότερο είναι να αποπλεύσει με το σκάφος του με ελάχιστα χρήματα και να τα βγάζει πέρα χωρίς να επιστρέφει όλη την ώρα στο σπίτι του σε μια βαρετή δουλειά για ανεφοδιασμό», αναφέρει σ’ ένα απόσπασμα του Monsoon Dervish.