08 Ιανουαρίου 2018

Παπαθανασίου: Έχουμε ευθύνες για το 2009, έπρεπε να πάρουμε μέτρα πιο νωρίς-Αλλά δεν φταίει αυτό που φτάσαμε στο ΔΝΤ

Σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ 104,6, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έπρεπε να πάρει περισσότερα μέτρα το 2009, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης


«Έχουμε ευθύνες. Οι δικές μου οι προσωπικές ευθύνες είναι ότι δεν πήρα περισσότερα μέτρα. Βέβαια και για τα μέτρα που πήρα με κατηγορούσαν» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου για την οικονομική κατάσταση του 2009, με αφορμή τη δημοσιοποίηση εσωτερικού εγγράφου της ΤτΕ, που δείχνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δύο ημέρες μετά τις εκλογές.


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και στους Γιώργο Κουβαρά, Κατερίνα Δούκα και Γιώργο Πιέρρο ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας ξεκαθάρισε πάντως ότι η χώρα δεν έφτασε γι' αυτό το λόγο στο ΔΝΤ, αλλά λόγω των χειρισμών του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. «Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, χειρίστηκαν το θέμα με λαϊκισμό και επιπολαιότητα. Και το πλήρωσαν οι ίδιοι -αυτό δεν με αφορά καθόλου- δυστυχώς όμως το πλήρωσε και η χώρα», ανέφερε.

Προσπάθεια να επιρρίψουν τα πάντα στον Καραμανλή 

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου δεν είναι καινούριο, δείχνει ότι «η κατάσταση ήταν εξαιρετικά σοβαρή και τη γνώριζαν όλοι».

Σε αυτό το πλαίσιο, επέρριψε ευθύνες στο δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, που γνώριζαν τα προβλήματα που υπήρχαν στην οικονομία. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα πανηγυρίζει ότι δικαιώνεται. Τι δικαιώνεται; Ξέρεις την κατάσταση, παίρνεις της εξουσία, δεν παίρνεις κανένα μέτρο και λειτουργείς με τη λογική του “λεφτά υπάρχουν”;».

Μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχει μια προσπάθεια να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στη διακυβέρνηση Καραμανλή, αν και έλαβε μέτρα και κατέβηκε στις εκλογές με σκληρή ατζέντα.

«Σε προεκλογική χρονιά πήραμε 3 φορές μέτρα. Κατηγορηθήκαμε γι' αυτά. Πήγαμε σε εκλογές και είχαμε εξαγγείλει μέτρα. Το σφάλμα ήταν ότι παρόλο το κλίμα και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης-οι ίδιοι που λένε σήμερα ότι δεν πήραμε μέτρα μας είχαν στήσει τότε στα τρία μέτρα- έπρεπε να πάρουμε μέτρα πιο νωρίς. Αλλά έπρεπε να αγνοήσουμε τις φωνές της αντιπολίτευσης και την κριτική των μέσων ενημέρωσης και να πάρουμε περισσότερα μέτρα πιο νωρίς. Αυτό το αναλαμβάνω » δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το 2018 έτος εκλογών

Ο κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε το 2018 ως «έτος-σταθμό» καθώς όπως εκτιμά «θεωρώ ότι θα γίνουν εκλογές και θα απαλλαγούμε από αυτήν την κυβέρνηση που πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν».

«Είναι η πρώτη φορά που τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο έχουν φτάσει στα 100 δισ. ευρώ, κάθε μήνα προστίθενται ληξιπρόθεσμα 2 δισ. ευρώ από άτομα που δεν είναι κακοπληρωτές, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν. Η αγορά βλέπει τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Το υπερπλεόνασμα είναι από την υπερφορολόγηση, που βλάπτει την ανάπτυξη», σημείωσε.

Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να είναι πιο μετριοπαθής στους πανηγυρισμούς, καθώς η καθημερινότητα των πολιτών και της αγοράς είναι τελείως διαφορετική».

«Υποθηκεύσαμε τον έλεγχο στους ξένους για πολλά χρόνια»

Ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, παρά τις ικανότητες του πρωθυπουργού στην επικοινωνία. «Ο κ. Τσίπρας, που είναι ικανός στην επικοινωνία, θα θελήσει να παρουσιάσει ότι τάχα βγήκαμε από τα μνημόνια και δεν έχουμε καμία υποχρέωση. Η πραγματικότητα είναι ότι υποθηκεύσαμε για πάρα πολλά χρόνια τον έλεγχο του τι κάνουμε στους ξένους», υπογράμμισε.

«Χρειάζεται εθνική συνεννόηση»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση, κάτι που όπως τόνισε «είχε ζητήσει η ΝΔ και εισέπραξε από τον Παπανδρέου όσα εισέπραξε» το 2009.

«Θεωρώ ότι μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα -γιατί τον Αύγουστο δεν καθαρίσαμε με το πάτημα ενός κουμπιού- χρειάζεται εθνική συνεννόηση σε μείζονα ζητήματα. Την οποία βλέπουμε να μην υπάρχει και σε ακόμη πιο αυτονόητα. Βλέπουμε πχ την οξύτητα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση στην ιστορία της ΠΓΔΜ.», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν η ΝΔ θα επιδιώξει μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Παπαθανασίου εκτίμησε ότι «η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία. Η άποψή μου είναι ότι ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας, η ΝΔ θα πρέπει να συνεργαστεί με όλους όσοι πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, στο πώς πρέπει να έρθει η ανάπτυξη και στα βασικά ζητήματα».