05 Ιανουαρίου 2018

Τι σημαίνει η δήλωση Κοντονή ότι η δίκη των 8 Τούρκων θα γίνει στην Ελλάδα

Φιτίλι νέων και απροσδιόριστων επί του παρόντος εξελίξεων στο ζήτημα της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών, άναψε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής με την δήλωσή του περί ενδεχόμενης δίκης των «8» στην Ελλάδα.


Και η αιφνίδια και φαινομενικά ανεπίκαιρη και αναίτια αυτή παρέμβαση του κ. Κοντονή, ήρθε να φωτίσει από διαφορετική γωνία την «διαβεβαίωση» που έδωσε δημόσια ο κ. Τσίπρας στον Ερντογάν κατά την εδώ επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα, ότι η χώρα μας θα εξασφαλίσει ότι οι «8» θα τύχουν «δίκαιης δίκης».

Η ελληνική νομοθεσία, προβλέπει την δυνατότητα διεξαγωγής στην Ελλάδα δίκης ανθρώπων που κατέφυγαν στην χώρα και οι οποίοι κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων στην πατρίδα τους. Αλλά προϋπόθεση είναι το σχετικό αίτημα να γίνει από την χώρα στην οποία υποτίθεται ότι διεπράχθησαν τα αδικήματα, και να έχει προηγηθεί άρνηση της χώρας στην οποία έχουν καταφύγει οι κατηγορούμενοι να τους εκδώσει-για το όποιο λόγο.

Το περίεργο εν προκειμένω είναι γιατί ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, και ενώ εκκρεμούν ακόμη οι διαδικασίες περί παροχής ή μη στους “8” ασύλου, έσπευσε να ανακινήσει ο ίδιος θέμα δίκης τους στην Ελλάδα. Κάτι, άλλωστε, που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του, αλλά εναπόκειται στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, και σε κάθε περίπτωση ύστερα από επίσημο αίτημα της Τουρκίας, το οποίο... δεν έχει καν διατυπωθεί. Ο ίδιος ο κ. Κοντονής, εξ άλλου, διευκρίνισε ότι η δίκη θα μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, «εφ' όσον το ζητήσει η Άγκυρα...», υποδεικνύοντας (αναρμοδίως...) κατά κάποιο τρόπο ποια στάση θα πρέπει ν' ακολουθήσει το καθεστώς Ερντογάν.

Το νομικό πλαίσιο, υφίσταται. Αλλά όπως εξηγούν ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές δυσχέρειες για να διεξαχθεί δίκη των «8» στην χώρα μας οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση του κατηγορητηρίου (το οποίο προφανώς θα συνταχθεί με «πληροφορίες» και «στοιχεία» που θα δώσει το καθεστώς Ερντογάν...), αλλά και της εξέτασης- και της αξιοπιστίας- των μαρτύρων που θα προταθούν.

Πρόσθετο πρόβλημα, ως προς την προοπτική της διεξαγωγής δίκης στην Ελλάδα, αποτελεί και το γεγονός ότι τόσο ο Άρειος Πάγος που έχει αποφασίσει την μη έκδοση των «8» (απόφαση που όπως δήλωσε ο κ. Κοντινής “σεβόμαστε απόλυτα...”) όσο και η δευτεροβάθμια επιτροπή που χορήγησε άσυλο στον έναν από τους “8”, έκριναν και επί της ουσίας την υπόθεση και αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι οι εν λόγω αξιωματικοί διέπραξαν κακουργηματικές πράξεις ή συμμετείχαν στο αποτυχόν πραξικόπημα, όπως τους κατηγορεί το καθεστώς Ερντογάν.

Και έτσι, η όλη υπόθεση ξαναγυρίζει στο αρχικό επίμαχο ερώτημα: τι ακριβώς υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας στον Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016; Ο Τούρκος Πρόεδρος, επιμένει να διατυμπανίζει δημόσια(όπως έκανε και κατά την εδώ επίσκεψή του) ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα απελάσει τους “8”. Και ο κ. Τσίπρας αποφεύγει συστηματικά να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση επ' αυτού...