05 Ιανουαρίου 2018

Αυστηρό τελεσίγραφο από τους Δανειστές: Πλειστηριασμοί και μετά δόση – Στον «αέρα» ξανά η Αξιολόγηση

Μετά τις θριαμβολογίες του Δεκέμβρη, όπως όλα δείχνουν, στον «αέρα» βρίσκεται πάλι η τρίτη αξιολόγηση, καθώς σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, για την εκταμίευση της δόσης απαιτείται τη διενέργεια μεγάλου αριθμού πλειστηριασμών τόσο την Τετάρτη 10, όσο και την επόμενη, 17 Ιανουαρίου.


Είναι ξεκάθαρο πλέον το μήνυμα που έχουν περάσει οι Θεσμοί σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών: «Για να θεωρήσουμε ότι έχει καλυφθεί το προαπαιτούμενο θέλουμε να δούμε τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions), αλλά και πλειστηριασμών με φυσική μορφή για χρέη προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο. Και όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας», σύμφωνα και με δημοσίευμα του protothema.gr.

Αν δεν συμβεί αυτό η Έκθεση Συμμόρφωσης που πρέπει να συντάξει το κουαρτέτο παραμονές του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου δεν θα δίνει το πράσινο φως για το οριστικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Κάπως έτσι, η ανάπαυλα για την κυβέρνηση από την αποχή των συμβολαιογράφων αλλά και η χαλαρότητα που επικρατεί τις μέρες των εορτών θα δώσουν τη θέση τους σε μια εβδομάδα με τρία κρίσιμα τεστ:

-Την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων. Με βάση τις σκηνές μάχης που έχουμε δει τους προηγούμενους μήνες αλλά και τις αυστηρότερες ρυθμίσεις που ψήφισε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία των συμβολαιογράφων η «εξίσωση» φαίνεται δύσκολη.

-Την ίδια ημέρα αναμένεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης στη Βουλή με το οποίο θα επιχειρήσει να κλείσει δεκάδες προαπαιτούμενα και περιλαμβάνει τρία βασικά «αγκάθια». Τη ψήφιση διάταξης που θα δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να βγάζει στο σφυρί ακίνητα για χρέη πάνω από 500 ευρώ (όπως προβλέπει το μνημόνιο), τη ρύθμιση για την προκήρυξη απεργιών από το 50% + 1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων και τη νομική κατοχύρωση της εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αν το συμφωνήσει το ΔΝΤ με τους άλλους θεσμούς τον προσεχή Μάιο.

Έτσι, ένα νέο «τσουνάμι» πλειστηριασμών φέρνει το 2018 σε χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία θα δουν τις περιουσίες τους να αλλάζουν «χέρια». Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό έρχεται και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς δανείων, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ξεκινήσουν την πώληση δανείων σε ξένα fund.

Εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί τόσο οι ηλεκτρονικοί όσο και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία σε όλη την Ελλάδα για χρέη προς τις τράπεζες.

Τη χαριστική βολή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζεται να δώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν εντός του 2018 στο σφυρί, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε σκοτωμένες τιμές, αναφέρει το Βήμα. Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα, το χαμηλότερο τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους, αλλά και να συνεχίσουν να οφείλουν στην Εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) για ποσά πάνω από τα 500 ευρώ.

Οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία θα συνεχιστούν και το 2018 έως ότου τεθεί σε πλήρη ισχύ η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται με την καινούρια αυτοματοποιημενη διαδικασία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου για τη νέα χρονιά περισσότεροι από 3.000 πλειστηριασμοί μόνο για την Αθήνα είναι προγραμματισμένοι για το έτος 2018.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η έναρξη των πλειστηριασμών έχει «τρομάξει» πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι απέφευγαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Βλέποντας τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να μπαίνει σε τροχιά, οι δανειολήπτες αυτοί σπεύδουν να έρθουν εκ νέου σε επαφή με την τράπεζά τους για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν τα χειρότερα.