09 Ιανουαρίου 2018

Σενάριο προδοσίας: Ο Στιβ Μπάνον προσπάθησε να δυσφημήσει τον Τραμπ ενώ ήταν ο βασικός του σύμβουλος

Οι σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Στιβ Μπάνον έχουν σήμερα επιδεινωθεί, μετά την έκδοση του βιβλίου “Φωτιά και Οργή.”

Μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο τους ήταν στενοί συνεργάτες στον Λευκό Οίκο, με τον Μπάνον να έχει την κύρια ευθύνη της στρατηγικής των πολιτικών κινήσεων.

Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι στις αρχές του 2016 η ομάδα του Μπάνον συμμετείχε σε μια προσπάθεια «τορπιλισμού» των προεδρικών φιλοδοξιών του Τραμπ εν αγνοία του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN.

Μία συντηρητική ομάδα υπό την ηγεσία του Μπάνον προσπάθησε ν’ αποδομήσει την υποψηφιότητα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων από τον Τραμπ στα πρώτα στάδια των προκριματικών εκλογικών κύκλων του κόμματος. Η προσπάθεια αυτή έγινε μέσω της υιοθέτησης ενός εγγράφου που άφηνε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ είχε σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με συντηρητικές πηγές.

Αντίγραφο του εγγράφου αυτού έχει στη διάθεσή του το CNN.

Η έρευνα κατά του Τραμπ έγινε από το ινστιτούτο Government Accountability Institute -GAI και τον συγγραφέα Πίτερ Σουέιζερ που μαζί με τον Μπάνον είναι οι συνιδρυτές του από το 2012. Το έγγραφο περιέγραφε επιχειρηματικές συνεργασίες των εταιριών του Τραμπ με μέλη του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν γνωστοί για χρόνια μεταξύ των επικριτών του Τραμπ.



Την ύπαρξη του εγγράφου αποκάλυψε η εφημερίδα “The New York Times” την Παρασκευή.

Από την άλλη μεριά, το ινστιτούτο GAI υποστηρίζεται από την οικογένεια Μέρσερ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Η Ρεβέκκα Μέρσερ, κόρη του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ, περιγράφεται ως η πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, στην ηλεκτρονική σελίδα του ινστιτούτου. Ωστόσο, το 2015, όταν έγινε η παραγωγή του αναφερόμενου εγγράφου, η οικογένεια Μέρσερ υποστήριζε την προεκλογική εκστρατεία ενός από τους αντιπάλους του Τραμπ. Οι Μέρσερ υποστήριζαν τον Γερουσιαστή από το Τέξας, Τεντ Κρουζ, κι ο Μπάνον δεν είχε (ακόμη) ενταχθεί στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Στις αρχές του 2016, όταν κορυφώνονταν οι προκριματικοί εκλογικοί κύκλοι για τους Ρεπουμπλικάνους, ο Κρουζ ισχυρίστηκε πιθανές σχέσεις του Τραμπ με ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος ως έναν από τους κύριους λόγους, για τους οποίους ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές απαλλαγές του. Ο Κρουζ και οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας επικαλέστηκαν δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης ως τη βάση για τον ισχυρισμό τους κατά του Τραμπ.

Το έγγραφο αυτό αποτελεί ένα μικρό δείγμα της παρασκηνιακής προσπάθειας που έγινε από τους συντηρητικούς προκειμένου να “εκτροχιάσουν” την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, ενώ στην ερευνητική του διάσταση κινείται προς την ίδια κατεύθυνση της έρευνας που έκαναν οι Δημοκρατικοί για το επιχειρηματικό παρελθόν του σημερινού προέδρου. Τα πιο γνωστά σήμερα στοιχεία της προσπάθειας αυτής των Δημοκρατικών έχουν σημείο αναφοράς την εταιρία Fusion GPS με έδρα την Ουάσινγκτον. Η εταιρία προσέλαβε τον πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ ο οποίος με την σειρά του κατάρτισε το διαβόητο “ντοσιέ” με ισχυρισμούς γύρω από τις επιχειρηματικές σχέσεις του Τραμπ με Ρώσους. Οι πληροφορίες αυτές αξιοποιούνται σήμερα για την επέκταση του πλαισίου διεξαγωγής της έρευνας του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

“Διεξάγουμε έρευνες για πολιτικούς από όλα τα πολιτικά κόμματα και η βασική μας λογική είναι ν’ ακολουθούμε τη ροή των χρημάτων στην ερευνητική μας προσπάθεια,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σουέιζερ στο CNN.



Μία πηγή που έχει γνώση για τον τρόπο δράσης του GAI δήλωσε ότι το ινστιτούτο έχει πραγματοποιήσει έρευνες για όλους τους υποψηφίους τόσο του Ρεπουμπλικανικού, όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος, στις εκλογές του 2016, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρόμοια έρευνα έχει πραγματοποιηθεί και για οικονομικές δραστηριότητες της Χίλαρι Κλίντον.

Από την άλλη μεριά, τόσο ο Μπάνον, όσο και οι Μέρσερς δεν είχαν εμπλοκή “με την καθημερινή διεξαγωγή της έρευνας,” αλλά η ίδια πηγή δήλωσε ότι ήταν ενήμεροι για την προσπάθεια να διερευνηθούν σε βάθος οι οικονομικές δραστηριότητες των προεδρικών υποψηφίων, αλλά και για την απόφαση στοιχεία της έρευνας να σταλούν στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Το CNN έλαβε το έγγραφο με τους ισχυρισμούς για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ από πηγή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Δύο πηγές επιβεβαίωσαν ότι το GAI έστειλε το έγγραφο σε δωρητές των αντιπάλων του Τραμπ την περίοδο της προκριματικής διαδικασίας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. “Δεν διαθέσαμε και δεν θα διαθέσουμε τα στοιχεία μας με οποιονδήποτε από τους προεδρικούς υποψηφίους. Δεν θα υπάρξει γνωστοποίηση του εγγράφου με τους υποψηφίους, με τους πολιτικούς συνεργάτες τους ή με οποιονδήποτε που έχει συμμετοχή στην κατηγορία αυτή των συνεργατών,” δήλωσε χαρακτηριστικά μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την έρευνα του GAI.

Ο Μπάνον αρνήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη για το αναφερόμενο έγγραφο. Τόσο ο ίδιος, όσο ο Σουέιζερ, όσο και η οικογένεια Μέρσερ υποστήριξαν με θέρμη τον Τραμπ όταν χρίστηκε προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αλλά κι όταν εκλέχθηκε στην προεδρία των ΗΠΑ.