07 Ιανουαρίου 2018

Οι «απαγορευμένες» φωτογραφίες από τη Βόρεια Κορέα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θέλει να δεις!

Ο φωτογράφος Eric Lafforgue είναι ένας από τους λιγοστούς ανθρώπους που είχαν την σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Βόρεια Κορέα.

«Από το 2008, έχω ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα έξι φορές. Χάρη σε ψηφιακές κάρτες μνήμης, κατάφερα να αποθηκεύσω φωτογραφίες που μου απαγορευόταν να τραβήξω ή που μου ζητήθηκε στη συνέχεια να σβήσω από άτομα που αντιλήφθηκαν τι έκανα», λέει χαρακτηριστικά στον ιστότοπο Bored Banda.

Ο πετυχημένος Γάλλος φωτογράφος δεν ενδιαφέρονταν για τα προβλέψιμα και εγκεκριμένα τουριστικά πακέτα στην μυστηριώδη χώρα. Ήθελε να ξεφύγει από τους περιορισμούς, να ρίξει μια κλεφτή ματιά στη ζωή των ντόπιων, όταν εκείνη δεν ελέγχεται τόσο στενά από το καταπιεστικό καθεστώς.

«Μου συμπεριφέρονταν όπως σε οποιονδήποτε άλλο τουρίστα. Δεν μου επέτρεπαν να φωτογραφίζω αστυνομικούς, στρατιώτες κλπ. Όμως με έναν φακό μεγέθυνσης των 300mm και καθισμένος στο πίσω κάθισμα του λεωφορείου κατάφερα να τραβήξω πολλές φωτογραφίες»δήλωσε στο boredpanda.com.

Και πράγματι τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες, που στην πλειοψηφία τους δείχνουν πολίτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην καθημερινότητά τους. Όταν όμως επέστρεψε από το έκτο ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, το 2012, η βορειοκορεατική κυβέρνηση, έχοντας ανακαλύψει ότι δημοσίευε φωτογραφίες στο διαδίκτυο που είχε τραβήξει κρυφά, του ζήτησε να τις αποσύρει.

«Αρνήθηκα, αφού απεικονίζω όλες τις πτυχές της χώρας: Την καλή και την κακή πλευρά της. Όπως ακριβώς κάνω και με οποιαδήποτε άλλη χώρα την οποία επισκέπτομαι. Αρνήθηκα να κάνω εξαίρεση για την Βόρεια Κορέα και αυτό φυσικά δεν τους άρεσε», υπογραμμίζει.

Το αποτέλεσμα της άρνησής του, ήταν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να του απαγορεύσει να περάσει ξανά τα σύνορα και να επισκεφθεί τη χώρα. «Όταν έτρωγα μαζί με τους ντόπιους σε σπίτια στην ύπαιθρο, μιλούσα μαζί τους με τις ώρες. Μου είπαν τα πάντα για τον τρόπο ζωής τους, τα όνειρά τους. Το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ ζεστοί άνθρωποι, γεμάτοι περιέργεια για τους επισκέπτες και εξαιρετικά γενναιόδωροι, παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς είναι πάμφτωχοι» αποκαλύπτει ο φωτογράφος.

Δείτε μερικές από τις «απαγορευμένες» φωτογραφίες που τράβηξε στη Βόρεια Κορέα

1. «Απαγορεύεται να φωτογραφίζεις υποσιτισμένα άτομα»


2. «Όταν επισκέπτεσαι οικογένειες, οι ξεναγοί σε ενθαρρύνουν να τραβάς φωτογραφίες που δείχνουν στον κόσμο πως τα παιδιά έχουν υπολογιστές. Όταν βλέπουν, όμως, πως δεν υπάρχει ρεύμα, τότε σου ζητούν να τις διαγράψεις»!


3. «Μια γυναίκα στέκεται σε πλήθος, ανάμεσα σε πολλούς στρατιώτες. Αυτή η φωτογραφία δεν έπρεπε να έχει να τραβηχτεί, αφού οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαγορεύουν φωτογραφίες που δείχνουν στρατιώτες»


4. «Φωτογραφίες σαν αυτήν έχουν κυκλοφορήσει πολλές φορές στη Δύση. Η λεζάντα συνήθως εξηγεί πως οι βορειοκορεάτες τρώνε το γρασίδι από τα πάρκα. Οι ξεναγοί γίνονται έξαλλοι αν τραβάς τέτοια στιγμιότυπα»!


5. «Σπάνιο παράδειγμα ενός άτακτου παιδιού στη Βόρεια Κορέα. Το λεωφορείο κινούνταν στους μικρούς δρόμους της Samjiyon στο Βορρά, όταν το αγόρι στάθηκε στη μέση του δρόμου»!


6. «Το πώς ντύνεσαι είναι σημαντικό στη Βόρεια Κορέα. Στην πόλη, δεν βρίσκεις κανέναν να μην είναι ντυμένος αξιοπρεπώς. Όταν ζήτησα να βγάλω φωτογραφία, η γυναίκα αυτή πλησίασε τον άνδρα για να του ισιώσει το πουκάμισό του»


7. «Παρόλο που τα αυτοκίνητα ολοένα και αυξάνονται στην Πιονγιάνγκ, οι επισκέπτες από την επαρχία δεν έχουν συνηθίσει ακόμη να τα βλέπουν. Παιδιά παίζουν στη μέση κεντρικών λεωφόρων»


8. «Το μετρό της Πιονγιάνγκ είναι το πιο βαθύ στον κόσμο. Κάποιος με είδε να τραβάω αυτή τη φωτογραφία και μου είπε να τη διαγράψω γιατί σε αυτήν φαίνεται η σήραγγα»


9. «Ίσως η πιο γελοία απαγόρευση που άκουσα! Ο κρατικός αυτός υπάλληλος ζωγράφιζε μια τοιχογραφία κι όταν τράβηξα τη φωτογραφία όλοι άρχισαν να μου φωνάζουν! Εφόσον η ζωγραφιά δεν είχε ολοκληρωθεί, δεν μπορείς να τη φωτογραφήσεις»



10 «Ποτέ μην τραβάς φωτογραφίες όταν βλέπεις ανθρώπους να κάνουν ανοησίες και αστεία κάτω από τα πορτραίτα των Κιμ»!


11. «Απαγορεύεται να φωτογραφίζεις στρατιώτες σε πιο χαλαρές στιγμές»


12. «Το να στέκονται σε ουρές, είναι το εθνικό σπορ των Βορειοκορεατών»!


13. «Όταν επισκέπτεσαι το θαλάσσιο πάρκο στην Πιονγιάνγκ, μπορείς να φωτογραφίζεις τα ζώα, αλλά όχι τους στρατιώτες οι οποίοι όμως αποτελούν το 99% των θεατών»!


14. «Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος έχει αποκοιμηθεί σε εκκλησία. Ποτέ δεν πρέπει να φωτογραφίζεις κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μη κολακευτικές πόζες»


Πηγή: Bored Panda

επιμέλεια: Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ