09 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΠΟ@ΤΣΑΣ➤Κλίμα ευφορίας και χαμηλές αποδόσεις ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα


[Αυτό που κοιτάμε είναι το spread και όχι την απόδοση. Λένε οι ΣΥΡΙΖΑίοι ότι τα ομόλογα έχουν πέσει σε επίπεδα του 2006 πχ. Δε λένε όμως ότι τότε Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία δανειζόταν με τα ίδια, με εμάς, ποσοστά του 3,5%, ενώ σήμερα όλοι αυτοί δανείζονται με κάτω από 1% κι εμείς πάλι με 3,5%... το spread λοιπόν που απεικονίζει καλύτερα την κατάσταση, είναι κολλημένο στις 350 μ.β.]

Του Στέλιου Μορφίδη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το κλίμα ευφορίας στην ελληνική αγορά χρεογράφων με τις προσδοκίες να είναι μεγάλες εν μέσω έντονων φημών για νέα ομολογιακή έκδοση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, ακόμη και εντός του μήνα.


Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αποκλιμακώνονται σταθερά φθάνοντας μάλιστα το διετές χρεόγραφο να εμφανίζει μικρότερη απόδοση ακόμα και απ' το αντίστοιχο αμερικάνικο.

Η απόδοση του σήμερα διαμορφώνεται στο 1,46% όταν στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν στο 2,7% ενώ μόλις χθες είχε υποχωρήσει μέχρι τα επίπεδα του 1,34%.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κάτω και απ' τα επίπεδα του 3,7%, φθάνοντας νωρίτερα ως το 3,66%, σημειώνοντας νέο πολυετές υψηλό.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 3,15%.

Ο όγκος των συναλλαγών βέβαια παραμένει μικρός. Είναι ενδεικτικό πως μέσω της ΗΔΑΤ χθες διακινήθηκαν μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Εξάλλου επίκειται αφενός στις 19 του μήνα η απόφαση του οίκου S&P για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας, με την αγορά να παίζει το «χαρτί» της αναβάθμισης και αφετέρου στις 22 του μήνα η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι η αγορά ετοιμάζεται ολοταχώς για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την έκδοση νέου τίτλου το προσεχές διάστημα διασφαλίζοντας χαμηλό επιτόκιο.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/343982-klima-eiforias-kai-xamiles-apodoseis-rekor-gia-ta-ellinika-omologa