05 Ιανουαρίου 2018

Κάποιος να προστατέψει την κυρία Μπαζιάνα

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι πάγια αρχή μου να μην ασχολούμαι με πράξεις συγγενών πολιτικών προσώπων. Στις πολιτισμένες, δημοκρατικές κοινωνίες δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη και το δικαίωμα στην διακριτικότητα πρέπει να είναι σεβαστό απ΄όλους.


Άλλωστε, όλοι οι πολιτικοί, πολύ δε περισσότερο οι πολιτικοί αρχηγοί, έχουν τόσα τρωτά σημεία για τα οποία πρέπει να υποστούν κριτική, ώστε η ενασχόληση με τα πεπραγμένα των συγγενών τους να είναι και απρεπής και αναποτελεσματική.

Όλα αυτά υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως και αυτοί -οι συγγενείς- θα κινηθούν στην σφαίρα της ιδιωτικότητας, μακριά από πολιτικές δηλώσεις και πολιτικές παρεμβάσεις.

Προχθές, η σύζυγος του πρωθυπουργού, η κυρία Μπαζιάνα, σε συνέντευξη της, σε φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα, δήλωσε πως « ο Α.Τσίπρας δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέμματα». Και συνέχισε τον πολιτικό σχολιασμό της λέγοντας πως « ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία».

Ειλικρινά θέλω να πιστεύω πως τα όσα είπε η κυρία Μπαζιάνα, οφείλονται σε μια στιγμιαία παρόρμηση, σε μια κακή στιγμή που όλοι οι άνθρωποι έχουμε.

Γιατί αν επέλεξε να εμπλακεί στο πολιτικό παιχνίδι, τότε θα υποστεί τις συνέπειες που υφίστανται όλοι οι πολιτικοί. Επιθέσεις και φθορά.

Για να προλάβω τυχόν ενστάσεις, καθιστώ σαφές πως και η σύζυγος του πρωθυπουργού, του εκάστοτε πρωθυπουργού, έχει το δικαίωμα να έχει πολιτική άποψη και να την δημοσιοποιεί.

Πλην όμως, θα δεχθεί και την αυστηρή και πολλές φορές άδικη κριτική που δέχονται όλοι οι πολιτικοί. Εξαιρέσεις δεν υπάρχουν.

Και μάλιστα, πολλές φορές, οι σύζυγοι πολιτικών ανδρών, οι οποίες αποφασίζουν να ενεργοποιηθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολιτικά, γίνονται στόχος και ανοίκειων επιθέσεων. Κάτι, αναμφίβολα κατακριτέο, αλλά συμβαίνει.

Αν κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πρόσωπο της κυρίας Μπαζιάνα προς υποστήριξη του παραπαίοντος συζύγου της, της προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες. Την ρίχνουν στο κλουβί με τα λιοντάρια.
Και είναι κρίμα!

Καμιά σύζυγος πρωθυπουργού που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί πολιτικά δίπλα στον σύζυγο της, δεν τον βοήθησε. Απεναντίας, μόνον προβλήματα του δημιούργησε.

Απεναντίας, όσες κυρίες κινήθηκαν με διακριτικότητα και ιδιώτευσαν, τουλάχιστον, δεν ζημίωσαν τον σύζυγο τους.

Η κυρία Μπαζιάνα είναι μια δροσερή, νεανική φυσιογνωμία, που με σεμνότητα, εύκολα προσαρμόστηκε στον νέο της ρόλο. Θα είναι άδικο γι΄αυτήν, εμπλεκόμενη ενεργά στην πολιτική, να γίνει, δικαιολογημένα, στόχος κριτικής και επιθέσεων.

Γιατί πολιτική ασυλία δεν υπάρχει για κανέναν και για καμιά.

Δεν υπεισέρχομαι στην ουσία των δηλώσεων της. Καλύπτομαι από το γνωστό γνωμικό πως «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, πέφτει και σε πλακώνει.»

Όσον αφορά την διαπίστωση της πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία», θα της έλεγα να είναι λίγο πιο προσεκτική.

Η προσωπική της επαγγελματική εξέλιξη άλλα φανερώνει.

http://www.liberal.gr/arthro/184217/apopsi/s-moumtzis/kapoios-na-prostatepsei-tin-kuria-mpaziana.html