29 Ιανουαρίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΕΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"! ΑΝΕΛ: «Ούτε μία στο δισεκατομμύριο δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση»

Ο Πάνος Καμμένος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί παραίτησής του σχολιάζοντας: «Δεν υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις» - Ο γραμματέας της ΚΟ των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος συστήνει «λίγη υπομονή»


Συνεδρίαση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο, στον απόηχο της κόντρας μερίδας βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ και  ΑΝΕΛ.

Προσερχόμενος στη κοινή συνεδρίαση του εκτελεστικού και της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Πάνος Καμμένος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που τον φέρουν να έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εφόσον στη Βουλή έρθει προς ψήφιση πρόταση για σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία».

«Δεν υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος τόνισε: «Κάνετε λίγο υπομονή... Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο να πέσει η κυβέρνηση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας ενώνουν ακόμα η μάχη κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της μιντιακής δικτατορίας και ενός πολιτικού συστήματος που μας έφερε ως εδώ.

Όσον αφορά το θέμα με την πΓΔΜ, ανέφερε ότι προτιμά να αφήνει τη διαπραγμάτευση σε αυτούς που έχουν περισσότερη γνώση.

Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά η στάση του κόμματος στις εξελίξεις για το ονοματολογικό, η συμμετοχή των βουλευτών στο συλλαλητήριο της Κυριακής αλλά η κόντρα που μαίνεται με μερίδα βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει ξεκάθαρα διαμηνύσει μέχρι τώρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον όρο «Μακεδονία» σε καμία εκδοχή σε όνομα των Σκοπίων, απορρίπτοντας έτσι τα περί σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύεται το Μέγαρο Μαξίμου. Εφόσον η γραμμή αυτή επιβεβαιωθεί και στη σημερινή συνεδρίαση, καθίσταται σαφές ότι τυχόν πρόοδος των διαπραγματεύσεων και εμφάνιση μίας τέτοιας λύσης θα οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση, με πιθανή τη λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Αυτή η προοπτική απασχολεί ήδη τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φαίνεται και στις συζητήσεις που τροφοδοτούνται από έντυπα του κόμματος (όπως η Αυγή) και άλλα φιλοκυβερνητικά μέσα, αλλά και από βουλευτές και στελέχη, σε παρασκήνιο και προσκήνιο, περί του ενδεχομένου να προκύψει συμμαχία με την κεντροαριστερά. Να αλλάξει δηλαδή ο κυβερνητικός συνασπισμός και να προκύψει σχήμα με ΣΥΡΙΖΑ - κεντροαριστερά, στη θέση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η Αυγή μάλιστα έγραψε για «προοδευτικό ρεύμα για την εξεύρεση λύσης» για το θέμα των Σκοπίων, όμως είναι φανερό ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο το εθνικό αυτό θέμα, αλλά γενικότερα τις κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Μάλιστα η υπόθεση έγινε ακόμη περισσότερο περίπλοκη μετά τις δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει σε εκλογές ίσως και πολύ σύντομα με αφορμή το Σκοπιανό! Τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων διαψεύστηκαν από κυβερνητικές πηγές, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι το πρόβλημα ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, είναι δυνατόν να προκαλέσει ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις, στην περίπτωση που το Σκοπιανό πάει προς έναν συμβιβασμό και δεν βαλτώσει σε κάποιο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.