26 Ιανουαρίου 2018

Ο Δήμος Χίου είπε «όχι» σε νέο κέντρο υποδοχής προσφύγων

«Οχι» λέει ο Δήμος Χίου στην κατασκευή νέου κέντρου υποδοχής προσφύγων στο παλαιό εργοστάσιο της Β Ι.ΑΛ. στο Χαλκειός, ζητώντας να «παγώσει» η υπουργική απόφαση που προβλέπει τους ορούς χωροθέτησης του.


Οπως υποστηρίζει ο Δήμος το 2016 παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο για τρία έτη η χρήση μέρους του επίμαχου ακινήτου για την κατασκευή δομών προσωρινής φιλοξενίας και έργων υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, περίφραξη, κ.λπ.). Στη σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπονται μετασκευές, κατασκευές και άλλα έργα, ωστόσο σύμφωνα με το δήμο το δημόσιο δεν τήρησε την εν λόγω σύμβαση, καθώς προκήρυξε εργασίες, για την τοποθέτηση μόνιμων διώροφων κοντέινερ, κατασκευές από σκυρόδεμα, κ.λπ. Οπως λένε οι οποίες εργασίες θα γίνουν χωρις οικοδομική άδεια και περιβαλλοντική μελέτη με στόχο «την παροχή μανδύα νομιμότητας στις επιδιωκόμενες προς εκτέλεση οικοδομικές εργασίες» άγνωστου αριθμού.

Συνεπώς όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, η προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, επέρχεται αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων των υπαρχουσών εγκαταστάσεων χωρίς καμία μελέτη και χωρις πολεοδομικά κριτήρια, κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης.