03 Ιανουαρίου 2018

Με «μίζες» ανατέθηκαν τα σιδηροδρομικά έργα του Μετρό

Με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δυο προσώπων, ολοκληρώθηκε από την εισαγγελία η προκαταρκτική έρευνα που είχε ξεκινήσει για ένα σκέλος καταγγελιών αναφορικά με την κοινοπραξία συμβούλων Μετρό Ελλάδος.


Ειδικότερα, οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος δύο προσώπων, επικεφαλής εταιριών, που φέρονται ότι δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους με σκοπό να ανατεθεί στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων του Μετρό.

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά στα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και είναι σε συνδυασμό με τον ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Κατηγορούμενοι για το αδίκημα αυτό είναι ο διαχειριστής της εταιρίας ΟΜΕΚ αλλά και ο επικεφαλής της εταιρίας Lahmeyer.
Αμφότεροι φέρονται να διακίνησαν μίζες ύψους 210.000 ευρώ στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων. Μεταξύ δε των «ευρήματων» των ερευνών συγκαταλέγονται ακόμη και ενδείξεις για την καταβολή μίζας, με την βοήθεια εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρία φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στην άσκηση των κακουργηματικών διώξεων μετά την κατάθεση ενός Βέλγου, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρία έδινε μίζες και για έργα του μετρό.

Πάντως μέχρι στιγμής, οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους κρατικούς αξιωματούχους που φέρονται να διακινήθηκαν οι μίζες. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος και θα συνεχίσει την έρευνα.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ