29 Ιανουαρίου 2018

Αλβανικό κόμμα Σκοπίων: «Ναι» στον συμβιβασμό με την Αθήνα, «όχι» στο δημοψήφισμα για το όνομα

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της ΠΓΔΜ, που μετέχει στην κυβέρνηση, δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα για το όνομα, αλλά τάσσεται κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος.


«Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για συμφωνία με Ελλάδα για να βγάλουμε αυτή την πέτρα από το λαιμό μας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής του DUI. Στο μεταξύ όμως, το θέμα του δημοψηφίσματος για τη λύση που θα προκριθεί στην ονομασία προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι, που προέρχεται από το DUI, τόνισε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για το ζήτημα. «Το SDSM (σ.σ. το κόμμα του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ) είναι υπέρ του δημοψηφίσματος, το DUI θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, και πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή θέση, μέσα από τη διαδικασία των διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ζάεφ δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στη θέση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν το βλέπει ως τροχοπέδη ή εμπόδιο, αλλά ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι διαρκής, σταθερή και θα μείνει για πάντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, εξέφρασε τη διάθεση των Σκοπίων για εξεύρεση λύσης. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να επιδιώξουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, έχουμε πρόθεση για συμβιβασμό» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.