04 Ιανουαρίου 2018

Η Ελλάδα του Σώρρα…

Του Γιάννη Παντελάκη

Πριν περίπου ένα χρόνο, σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας άνοιγαν σαν μανιτάρια νέα γραφεία των «Ελλήνων Συνέλευσις» του καταζητούμενου Αρτέμη Σώρρα. Το έβλεπαν εκπρόσωποι των κομμάτων και ζήλευαν, τα νέα γραφεία του Σώρρα γέμιζαν ασφυκτικά από κόσμο, στα δικά τους οι επισκέπτες παρέμεναν βασανιστικά λίγοι. Χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν στα νέα γραφεία και έδιναν όρκους πίστης και παράλληλα υποσχέσεις πως «αν παραβούν τον όρκο τους, όλος ο κυτταρικός ιστός του σώματός τους να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη» !
Ο Σώρρας έλεγε κάτι απόλυτα ανυπόστατο, φαιδρό και παράλογο και χιλιάδες κάτοικοι της χώρας, έσπευδαν να το υιοθετήσουν.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο άνθρωπος για τον οποίο γράφτηκε ότι κυκλοφορεί μεταμφιεσμένος σε καλόγερο, έδωσε νέα εντολή-παρότρυνση στους οπαδούς του. Όπου χρωστάνε, αντί για χρήματα να στέλνουν εξώδικα «Εξώδικα στη ΔΕΗ, στην ΑΑΔΕ, για το νερό, στο δήμο, στις τράπεζες, στα ταμεία, εξώδικα παντού. Να φύγουν όλοι από το άγχος της ΔΕΗ να στραφούν εναντίον του καθεστώτος που κλέβει την ενέργεια, τη ζωή μας…», έλεγε μεταξύ άλλων στο νέο μήνυμά του το οποίο πολλά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να αναπαράγουν μέσω βίντεο όπου ο σωτήρας Σώρρας ανέπτυσσε τις βαθυστόχαστες αναλύσεις του. Αρκετοί, έτρεξαν να ανταποκριθούν στο νέο μήνυμά του, αντί για ρύθμιση των χρεών έστελναν εξώδικα.

Η πρόταση Σώρρα τρεις μήνες πριν, δεν ήταν καινούργια. Το είχε προτείνει από το 2015, όπου χρωστούσε κάποιος θα έπρεπε να στέλνει εξώδικα. Τα «εξώδικα Σώρρας» έκαναν θραύση, χιλιάδες πολίτες είχαν πιστέψει πως στέλνοντας τα περίφημα αυτά εξώδικα θα γινόταν συμψηφισμός των χρεών τους αφού υπήρχαν αυτά τα 600 δισ. δολάρια και πολλά ακόμα τρισ. δολαρίων από τα οποία θα έπαιρναν τα χρωστούμενα οι εφορίες και γενικότερα το δημόσιο. Υπολογίζεται-σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου- ότι από τις αρχές του 2015 έως πρόσφατα, τα εξώδικα φτάνουν τις 12.000, τα μισά έχουν σταλεί από οφειλέτες σε Εφορίες και τα υπόλοιπα σε Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τώρα, αυτοί που έστελναν τα εξώδικα, αρχίζουν να εισπράττουν ειδοποιήσεις από Τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία ότι αν δεν πληρώσουν η περιουσία τους κινδυνεύει με πλειστηριασμούς. Χθες, ο περίφημος Σώρρας έστειλε νέο μήνυμα, αυτή τη φορά προτείνοντας στους οπαδούς του να ξεχάσουν τα ομόλογα και να πληρώσουν με χρήματα. Αν θέλουν να σώσουν την περιουσία τους και τις ζωές τους, πρέπει να πληρώσουν όσα οφείλουν προς τους δημόσιους οργανισμούς και τράπεζες, τους λέει. Και τους καλεί να πληρώσουν έτσι και «τον λογαριασμό της ΔΕΗΣ». Ναι της «ΔΕΗΣ»!

Το γελοίο αλλά συνάμα τραγικό αυτής της υπόθεσης, έχει πολλές πτυχές. Ότι το φαινόμενο Σώρρας βρήκε τέτοια απήχηση, ότι βρέθηκε δικαστής ο οποίος έβγαλε απόφαση ότι τα 600 δισ. του Σώρρα υπάρχουν, ότι πολλά Μέσα ενημέρωσης δεν έχαναν ευκαιρία να τον φιλοξενούν και ν αναπαράγουν όσα έλεγε, ότι χιλιάδες άνθρωποι έσπευδαν να μετέχουν στην οργάνωσή του, ότι ακόμα περισσότεροι πίστεψαν, έστω για μια στιγμή, πως η ιστορία Σώρρα έχει κάποια λογική και βάση, ότι οι δικαστικές ή άλλες αρχές καθυστέρησαν τόσο πολύ για να παρέμβουν στην υπόθεση, ότι από τον Μάρτιο του 2017 παραμένει ασύλληπτος .

Οκτώ μήνες πριν, μου είχε κάνει εντύπωση μια εικόνα από δικαστήριο της Πάτρας όπου εκατοντάδες πολίτες είχαν μεταφερθεί εκεί μέχρι και με πούλμαν, κάνοντας μια μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης του Σώρρας ζητώντας την αθώωσή του από μια μήνυση που του είχε κάνει πρώην συνεργάτης του ότι του υπέκλεψε 100.000 ευρώ και αντί να του δώσει τα χρήματα του έδωσε ληγμένα δηνάρια του Κουβέιτ. Ο Σώρρας καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, αλλά είμαι σίγουρος πως αρκετοί από τους συγκεντρωμένους οπαδούς του είχαν την βεβαιότητα πως το δικαστήριο έκανε λάθος.
Η υπόθεση Σώρρας, αποτελεί την μικρογραφία μιας Ελλάδας που είναι έτοιμη να υιοθετήσει οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή της, έστω και αν αυτό στερείται οποιασδήποτε κριτικής. Μια Ελλάδα που πιστεύει στα δις του Σώρρα και τα ομόλογά του, που είναι ικανή να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση ενός Σώρρα. Αυτή η Ελλάδα, δεν είναι μικρή αριθμητικά και παράλληλα ψηφίζει επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό τις ζωές όλων μας…

http://www.liberal.gr/arthro/184024/apopsi/g-pantelakis/i-ellada-tou-sorrai.html