22 Ιανουαρίου 2018

Βενεζουέλα: Κλέβουν ακόμα και άλογα για να βρουν λίγο κρέας

«Ή θα λεηλατούμε όπου υπάρχει φαγητό ή θα πεθάνουμε από πείνα» λένε κάτοικοι της χώρας

Δραματική είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα με τα κρούσματα λεηλασίας όπου υπάρχει φαγητό να έχουν αυξηθεί δραματικά τις πρώτες ημέρες του 2018.


Σύμφωνα με ομάδες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τις πρώτες 11 ημέρες του έτους καταγράφηκαν 107 τέτοια επεισόδια αλλά και αρκετοί θάνατοι στις 19 από τις 23 πολιτείες της χώρας.

«Ή θα κάνουμε λεηλασίες ή θα πεθάνουμε από πείνα» δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ένας από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων αυτών.

Επιθέσεις γίνονται ακόμη και σε ψαράδικα όπως συνέβη στο νησί Μαργκαρίτα όταν απελπισμένοι Βενεζουελάνοι μπήκαν μσέσα στο νερό και ανέβηκαν σε ένα πλοίο προκειμένου να αρπάξουν τις σαρδέλες που είχε ψαρέψει. Σε ένα άλλο περιστατικό στην πόλη Μαρακάι, δυτικά της πρωτεύουσας Καράκας, κλέφτες μπήκαν σε εκτροφείο αλόγων και άρπαξαν δύο άλογα προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι κρέας. Πρόσφατα, δε, είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο που δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να περικυκλώνει μια αγελάδα και στη συνέχεια να τη σκοτώνει.

Στις 9 Ιανουαρίου, μια ομάδα ανθρώπων χρειάστηκε μόλις 30 λεπτά για να αδειάσει τελείως ένα μπακάλικο αρπάζοντας μέχρι και μπουκάλια με κέτσαπ. «Μου ήρθε να βάλω τα κλάματα. Πιστεύω ότι οδεύουμε ολοταχώς προς το απόλυτο χάος» δήλωσε ο ιδιοκτήτης του μπακάλικου.

Στην κατάσταση αυτή ο πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο συνεχίζει να απαντά με το επιχείρημα του «οικονομικού πολέμου» στην κυβέρνησή του από ξένα συμφέροντα και τη δεξιά αντιπολίτευση.