03 Ιανουαρίου 2018

ΕΤΣΙ! ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ! Κούλογλου για Σκοπιανό: «Οι ΑΝΕΛ κινούνται σε εθνικιστική γραμμή - Να συνεννοηθούν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για την αίτηση ακύρωσης της παροχής ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, είπε ότι είναι λάθος της ελληνικής δικαιοσύνης που έφτασε τόσο γρήγορα σε οριστικές αποφάσεις


Για το πολιτικό θέμα που έχει ανακύψει ως προς τη χορήγηση ασύλου στους Τούρκους στρατιωτικούς και για τις συνομιλίες που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, στην οποία τονίζει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 και η μάχη θα κερδηθεί απ΄ αυτόν που θα ελαφρύνει τα βάρη της μεσαίας τάξης.

Σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της παροχής ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Κούλογλου ανέφερε, ότι «η κυβέρνηση έκανε μια κίνηση τακτικής, όχι για το αν θα δοθούν οι στρατιωτικοί πίσω στην Τουρκία, αλλά αν θα έχουν το στάτους του πρόσφυγα». Σημείωσε ότι η κίνηση αυτή θα έπρεπε να υποστηριχθεί ή τουλάχιστον να γίνει ανεκτή από την αντιπολίτευση, δεδομένου ότι απέναντι, η Τουρκία απειλεί με αυτόν τον τρόπο.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Αρείου Πάγου, την χαρακτηρίζει «σωστή και βασισμένη στη διεθνή νομοθεσία» και προσθέτει ότι «αν έχει γίνει κάποιο λάθος στους χειρισμούς όλης αυτής της υπόθεσης των οκτώ, είναι ότι φτάσαμε σε τελικές αποφάσεις πολύ γρήγορα, ειδικά για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης».
Μιλώντας για το προσφυγικό, δήλωσε ότι «θέλουμε να έχουμε σχετικά καλές σχέσεις με τον Ερντογάν και για το θέμα των προσφύγων, καθώς είδαμε τι συμβαίνει όταν αφήνει τους πρόσφυγες ανεξέλεγκτους».

Αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, ο ευρωβουλευτής είπε ότι «αυτό το ζήτημα πρέπει να τελειώσει» και ότι υπάρχει βούληση εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος διαφοροποιείται από τους προκατόχους του. Αν γίνει αυτό, μετά από χρόνια, θα μας τοποθετήσει ξανά ως χώρα-πόλο σταθερότητας στα Βαλκάνια, δεδομένης της κατάστασης της Τουρκίας και των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων της Βαλκανικής.

Αναφερόμενος στη θέση του Π. Καμένου, είπε ότι «κινείται ακόμη σε μια παλιά εθνικιστική γραμμή που είχε ακολουθήσει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου την πρώτη εποχή». Αλλά, «ανεξάρτητα από τη στάση των ΑΝΕΛ, που γι΄ αυτούς είναι και θέμα πολιτικής επιβίωσης, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεννοηθούν και να προωθήσουν μια κοινή λύση. Αυτό πρέπει να κάνει και η ΝΔ, γιατί είναι η παράταξη που κληροδότησε το πρόβλημα στη χώρα. Το κληροδότησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν και ήθελε να το λύσει, αλλά πάνω στο ζήτημα αυτό έγινε νέο κόμμα, οικοδομήθηκαν πολιτικές καριέρες».

Μίλησε για χαμένες ευκαιρίες, το 1991, καθώς «δεν αξιοποιήσαμε την πτώση του Τείχους και την αναταραχή στα Βαλκάνια για να αναδειχθούμε σε δύναμη περιφερικής σταθερότητας. Κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του από την ιστορία αυτή και να το λύσει».

Τέλος, επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι κάθε τόσο «έχει τη φαντασίωση ότι θα πέσει η κυβέρνηση και θα γίνουν εκλογές», για να καταλήξει ότι «η μάχη θα κερδηθεί -και οι εκλογές θα κερδηθούν το 2019, όταν θα γίνουν- από το ποιος θα κερδίσει τη μεσαία τάξη. Πρέπει να υπάρξουν σαφέστατα μέτρα ελάφρυνσης γιατί υπάρχει μια μερίδα κόσμου που υποφέρει».