30 Ιανουαρίου 2018

Αγωνία στο Μαξίμου για το συλλαλητήριο -Φόβοι πως θα μετατραπεί σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία

Πολιτικό «αγκάθι» παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις νέες διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο ονοματολογικό και στο όνομα «Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή στρέφουν τα βλέμματα στο συλλαλητήριο, καθώς εκφράζονται φόβοι πως θα μετατραπεί σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία.

Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ υπάρχει τεράστια πίεση, όπως προκύπτει από τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των οργάνων. Στην οποία κατά πληροφορίες του iefimerida έγιναν μεταξύ άλλων συστάσεις στον Δημήτρη Καμμένο, ότι η συμπεριφορά του συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους βουλευτές και δυναμιτίζει το κλίμα.
Από την άλλη, στο πρωθυπουργικό επιτελείο καλούνται με χειρουργικές κινήσεις να διαχειριστούν την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν κρύβουν ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει «μια μεγάλη αντίφαση», έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται με τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Και με φόντο τις διαψεύσεις για αλλαγή πολιτικών συσχετισμών -τύποις- σχολιάζουν ότι «οι δηλώσεις Καμμένου βάζουν τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διαφόρων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος».

Σε «ανοιχτή γραμμή» Τσίπρας-Καμμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ,πάντως, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος όλες αυτές τις μέρες βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» και ο πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος για ελιγμούς, λέγοντας σε συνομιλητές του ότι το στοίχημα για την επίλυση του Σκοπιανού, τον καθιστά υπεύθυνο απέναντι στην ίδια την ιστορία.

Καθοριστική η Κυριακή

Στο Μαξίμου ,πάντως, όπως και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα από το συλλαλητήριο της Κυριακής. «Η Κυριακή είναι καθοριστική» λένε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι μάλιστα φοβούνται ότι ορισμένοι μπορεί να επιχειρήσουν να μετατρέψουν την εν λόγω συγκέντρωση σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία.

Τι περιμένουν από Νίμιτς

Σήμερα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στα αποτελέσματα της επίσκεψης του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα έχει στη 1.30μμ συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Κυβερνητικές πηγές , πάντως, κρατούν μικρό καλάθι ως προς τα αποτελέσματα αυτής. Και αφήνουν να εννοηθεί ότι αν υπάρξει λύση, θα υπάρξει σε επίπεδο κορυφής, ήτοι μεταξύ πρωθυπουργών και υπουργών εξωτερικών. Ενώ δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο που συζητείται ευρέως για λύση στο όνομα μετά την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr