30 Ιανουαρίου 2018

«Ανακωχή» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την ώρα, στο Σκοπιανό -Σενάρια ακόμα και για αποχή Καμμένου από την ψηφοφορία

Σε άλλη κατεύθυνση μοιάζουν να κινούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, καθώς χτες (και οι δύο) έδωσαν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας σε σχέση με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τα Σκόπια.

Από τη μια, ο Πάνος Καμένος μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του των οργάνων του κόμματός του, ξεκαθάρισε δημόσια ότι δε «ρίχνει την κυβέρνηση» και θα πάει ως το τέλος της τετραετίας. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί, ότι δεν υπάρχει θέμα σε σχέση με τους χειρισμούς του ως υπουργός άμυνας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ το Καλοκαίρι (όπου πιθανό να αποφασιστεί η ένταξη της γειτονικής χώρας με σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία») γιατί  εκτίμησε λύση δεν πρόκειται να υπάρξει μέχρι το Καλοκαίρι. «Δεν πιστεύω ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις, θα έχει γίνει δηλαδή η συνταγματική αλλαγή αυτών των προϋποθέσεων που βάζει η Ελληνική πλευρά στην πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκφράζοντας ίσως την ελπίδα (;) του ότι τα πράγματα δε θα τρέξουν τόσο γρήγορα.

Λίγο αργότερα πάντως ο αρμόδιος υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, (στη διαπραγμάτευση του οποίου ο Πάνος Καμένος εξέφρασε και πάλι την εμπιστοσύνη του) έδινε εντελώς διαφορετική εικόνα ως προς το χρόνο δίνοντας την αίσθηση ότι η Ελληνική πλευρά κάνει αγώνα δρόμου για να καταλήξει σε συμφωνία το συντομότερο.

Έτσι, όταν ο υπουργός άμυνας εκτιμούσε ότι ως το Καλοκαίρι δε θα έχουμε λύση, ο υπουργός εξωτερικών από τη δημόσια τηλεόραση αποκάλυπτε ότι μέσα στον Φεβρουάριο κι όλας η Αθήνα θα προτείνει σχέδιο συμφώνου στα Σκόπια !

Ο κ.Κοτζιάς προχώρησε μάλιστα ένα βήμα ακόμα εξειδικεύοντας τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης. Όπως είπε: «Τα κεφάλαια θα είναι τα σημεία που έχει βάλει ο Νίμιτς προς συζήτηση και είναι ανοιχτά:

Ο αλυτρωτισμός, η διεθνής και περιφερειακή θέση αυτού του κράτους όπως το βλέπουμε εμείς, και μια θετική ατζέντα ανάπτυξης των σχέσεών μας...Πάμε όλα τα ζητήματα να τα εντάξουμε σε ένα σύμφωνο».

Ωστόσο ο υπουργός εξωτερικών αν και απέρριψε τα σενάρια τμηματικής λύσης ή «σαλαμοποίησης», ως προς τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, έδειξε ότι η Αθήνα κατανοεί ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει την πλειοψηφία να τις κάνει, οπότε τώρα θα απαιτηθεί τουλάχιστον το «άνοιγμα της συζήτησης» για αλλαγές...

Απαραβίαστο συνόρων

Εκ των «ων ουκ άνευ» χαρακτήρισε ο κ.Κοτζιάς την δέσμευση για απαραβίαστο των συνόρων που θα περιέχεται στο σύμφωνο που θα προτείνει η Αθήνα και θα υπογράψουν (αν υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού) οι δύο χώρες.

Αναζήτηση φόρμουλας για συνταγματικές αλλαγες που δεν μπορεί να κάνει τώρα ο Ζάεφ

Ο υπουργός εξωτερικών μίλησε για ρητές δεσμεύσεις των Σκοπίων ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμα. Ενώ στην ερώτηση αν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ η αλλαγή Συντάγματος εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός. Επισήμανε τον κίνδυνο να μπορεί ο κάθε μετέπειτα του Ζάεφ πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να αλλάζει μια συμφωνία αν δεν έχουν γίνει οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Επίσης επισήμανε το ενδεχόμενο μια συνθήκη που θα υπογράψει τώρα η ΠΓΔΜ, να κριθεί αντισυνταγματική αν δεν έχει αλλάξει και το Σύνταγμα. Ωστόσο αναφέρθηκε εκτενώς και στην άποψη Βενιζέλου ότι η Διεθνής Συμφωνία  (όπως η ενδιάμεση του 1992) υπερισχύει του Συντάγματος, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να ισχύει αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις φέρνοντας ως παράδειγμα τις συμφωνίες της ΕΕ που υποτάσσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Το σύμφωνο θα είναι συνολικό, θα το προτείνω στον ΟΗΕ» ανέφερε, εξειδικεύοντας τις επιθυμητές για την Αθήνα αλλαγές στο προοίμιο και δύο άρθρα του Συντάγματος της ΠΓΔΜ που θα ζητά η Αθήνα.

Αποχή η τελική στάση Καμμένου(;)

Από την ώρα πάντως που ο υπουργός Άμυνας διαμηνύσει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και θα φτάσει μέχρι τέλους της κυβερνητικής θητείας μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, έδιωξε μακρυά από το Μέγαρο Μαξίμου υποψίες ή ενδόμυχες ανησυχίες και τροφοδότησε τα σενάρια που θέλουν τον υπουργό Αμυνας να μην παρίσταται στην κρίσιμη ψηφοφορία διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
iefimerida.gr