28 Ιανουαρίου 2018

«Άκυρο» από το Ανώτατο Δικαστήριο στον Πουτζδεμόν – «Δεν μπορείς να ορκιστείς πρόεδρος εξ αποστάσεως»

Μεγάλο εμπόδιο στην επανεκλογή του Κάρλες Πουτζδεμόν στην προεδρία της Καταλονίας ήγειρε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, μετά από προσφυγή της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.


Το Δικαστήριο δεν απαγόρευσε μεν την επανεκλογή του αποσχιστή ηγέτη, όμως αποφάσισε ομόφωνα ότι ο κ. Πουτζδεμόν θα πρέπει να είναι φυσικά παρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο προκειμένου να αναλάβει τον προεδρικό θώκο.

Στην πράξη αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιστροφή του κ. Πουτζδεμόν στην προεδρία, καθώς βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο εδώ και τρεις μήνες και θα συλληφθεί εάν επιστρέψει στην Ισπανία λόγω έρευνας για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του πως ο καταλανός πολιτικός θα πρέπει να λάβει άδεια ισπανού δικαστή προκειμένου να επιστρέψει στη Βαρκελώνη χωρίς να τεθεί υπό κράτηση.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της καταλανικής Βουλής για την εκλογή περιφερειακού προέδρου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 30 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος του σώματος, μέλος του στρατοπέδου των αποσχιστών, έχει προτείνει ως μοναδικό υποψήφιο τον κ. Πουτζδεμόν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Πουτζδεμόν επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο δεν ικανοποίησε το αίτημα της Μαδρίτης για απαγόρευση της επανεκλογής του. Ο κ. Ραχόι απάντησε «τιτιβίζοντας» ότι όλοι οι δημοκράτες οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Οι κανόνες της καταλανικής Βουλής ορίζουν ότι ο πρόεδρος της τοπικής διοίκησης πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Ολομέλειας και να εκφωνήσει τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο κ. Πουτζδεμόν και οι σύμμαχοί του ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν τον περιορισμό μέσω τηλε-εμφάνισης (πχ με Skype) ή μέσω αντιπροσώπου.

Η διοίκηση του κ. Πουτζδεμόν αποπέμφθηκε από την κεντρική κυβέρνηση στα τέλη Οκτωβρίου, αφότου η περιφερειακή Βουλή πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

Η Μαδρίτη στη συνέχεια προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Καταλονία με την ελπίδα ότι το αποσχιστικό κίνημα θα πέθαινε στις κάλπες, όμως τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησίας κέρδισαν εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία, με 70 έδρες σε σύνολο 135.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/365530/to-sudagmatiko-dikastirio-blokare-tin-epaneklogi-tou-poutzdemon-stin-proedria1