27 Ιανουαρίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Η άγρια δολοφονία της πιο διάσημης πόρνης της Αθήνας - Η μόνη που βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο...επισήμως

Της Ισμήνης Λέντζου

Υπάρχουν άνθρωποι (ακόμα και αν επέλεξαν επαγγέλματα μη αποδεκτά κοινωνικά), που ζουν μια ζωή τόσο γεμάτη που άλλοι χρειάζονται δέκα ζωές και πάλι δεν φτάνουν. Μια τέτοια ζωή έζησε η πιο διάσημη εταίρα της Αθήνας, η Γαβριέλα Ουσάκοβα.

Ποια ήταν η πιο διάσημη εταίρα της Αθήνας
Η Γαβριέλα Ουσάκοβα γεννήθηκε στη Ρωσία από αριστοκρατική οικογένεια και ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’30, συγκεκριμένα το 1929 μαζί με την οικογένειά της. Ήταν μια γυναίκα μορφωμένη. Πήγε σε σχολή για νταντάδες, αποφοίτησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο, έμαθε 5 διαφορετικές ξένες γλώσσες και έγινε δασκάλα Γαλλικών. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν αυτή η μοίρα της...Για σαράντα ολόκληρα χρόνια άσκησε το αρχαιότερο επάγγελμα.


Ήταν ιερόδουλη, διότι έτσι γεννήθηκε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη βιογραφία της. Τις δεκαετίες ‘60, ‘70, ‘80, η Ουσάκοβα ήταν γνωστή όχι μόνο στους πελάτες της, αλλά και στον δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο.


Από το κρεβάτι της πέρασαν βασιλείς, υπουργοί και μεγαλοεπιχειρηματίες.


Η «πλανεύτρα των Αθηνών» όπως την αποκαλούσαν, μπορεί να ήταν διάσημη για τα κάλλη της στον αντρικό πληθυσμό της περιοχής, έγινε όμως κυρίως γνωστή για το ήθος, τον χαρακτήρα και το φιλανθρωπικό της έργο, στοιχεία που έκαναν τους γείτονές της να τη λατρέψουν μέχρι τέλους.


Σύμφωνα με το Greek Reporter, κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Ναζί, ο οίκος ανοχής της Ουσάκοβα γνώρισε μέρες ευημερίας λόγω των συχνών επισκέψεων από στρατιώτες και διοικητές. Η θρυλική πόρνη εκμεταλλευόταν τις... στενές της επαφές με τις ναζιστικές αρχές και αποκάλυπτε τα μυστικά τους στα μέλη της Αντίστασης.


Σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα "Έθνος" του 1991 που αναφέρεται στα λόγια ενός άντρα ονόματι Μύρωνα Λουλάκη για την Ουσάκοβα: «Ο στρατηγός των Ναζί ερχόταν στον οίκο ανοχής και η γειτονιά πλημμύριζε Γερμανούς αξιωματούχους. Μόλις έφευγαν, η Γαβριέλα έβγαινε από το σπίτι κρατώντας τσάντες γεμάτες τρόφιμα, τις οποίες άφηνε στις πόρτες των γειτόνων της».


Είναι η μοναδική πόρνη στην ιστορία του ελληνικού κράτους που πέρασε επισήμως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής.


Μετά το τέλος της Κατοχής και την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, η Ουσάκοβα είχε ήδη φτιάξει μια μικρή περιουσία. Συνέχισε ωστόσο να εργάζεται μέχρι το 1991, οπότε και βρήκε τραγικό θάνατο από στραγγαλισμό. Οι δράστες, μπήκαν στο σπίτι της σαν πελάτες και τη σκότωσαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Η αστυνομία δε μπόρεσε να τους συλλάβει ποτέ.


Η βιαιότητα της δολοφονίας σόκαρε την ελληνική κοινωνία. Πολλοί υποστήριξαν ότι η Γαβριέλα ήταν «εύκολος στόχος», καθώς λόγω του επαγγέλματός της, η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή. Ποιος ήταν όμως ο δολοφόνος;...



Η Γαβριέλα έγινε τραγούδι και μάλιστα ήταν ακόμα ζωντανή όταν ο Κώστας Καλδάρας εμπνεύστηκε από αυτήν το 1988. Ακούστε το στο βίντεο που ακολουθεί.


Πηγές: Μηχανή του χρόνου, Εθνος, Greek Reporter
http://www.enikos.gr/society/557390/afieroma-enikosgr-i-agria-dolofonia-tis-pio-diasimis-pornis-tis-a