29 Ιανουαρίου 2018

Δείτε τα αυτοσχέδια «ψιλικατζίδικα» που έφτιαξαν μετανάστες μέσα στο Κέντρο υποδοχής στη Μόρια [εικόνες]

Περισσότερα από δέκα αυτοσχέδια «ψιλικατζίδικα» έχουν φτιάξει μετανάστες, τα οποία λειτουργούν μέσα στο Κέντρο Υποδοχής προσφύγων στη Μόρια.

Το iefimerida επισκέφθηκε τη δομή της Λέσβου και κατέγραψε τα προβλήματα αλλά και την καθημερινότητα προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί. Το τελευταίο διάστημα, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, μετανάστες έχουν στήσει μέσα στον καταυλισμό πάγκους με προϊόντα, τα οποία πωλούν σε όσους ζουν μέσα στη δομή.



Τρόφιμα αλλά και ζεστός καφές
Στους πάγκους αυτούς, που έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια «ψιλικατζίδικα», οι μετανάστες μπορούν να βρουν τρόφιμα, όπως γάλα, σοκολάτες, καφέ, μπισκότα, αναψυκτικά και χυμούς.

Επιπλέον, λειτουργεί και «κατάστημα» καφέ, όπου μετανάστες πωλούν ζεστό καφέ αλλά και αφεψήματα σε πλαστικά ποτηράκια.

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα οι μετανάστες τα προμηθεύονται από την αγορά της Μυτιλήνης σε χαμηλές τιμές και τα μεταπωλούν σε άλλους μετανάστες που τα έχουν ανάγκη, μέσα στον καταυλισμό της Μόριας. Ωστόσο, στους πάγκους αυτούς, που έχουν στηθεί σε αρκετά σημεία του καταυλισμού, υπάρχουν και προϊόντα που έχουν έρθει από το εξωτερικό ή τα έχουν προσφέρει κάτοικοι της περιοχής.



Ρούχα και παπούτσια
Στον καταυλισμό λειτουργεί και «κατάστημα» ρούχων αλλά και υποδημάτων, όπου μετανάστες πωλούν διάφορα είδη που είτε τα έχουν πάρει από δωρεές κατοίκων της Μόριας είτε τα έχουν αγοράσει οι ίδιοι. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, μπροστά από σκηνές βρίσκονται απλωμένα ζευγάρια παπούτσια, ανδρικά και γυναικεία σε διάφορα νούμερα, ορισμένα καλοκαιρινά αλλά και γαλότσες.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, μέσα στη δομή της Μόριας βρίσκονται περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, τη στιγμή που η χωρητικότητα του είναι για περίπου 3.000 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί, προσπαθούν παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, κυρίως λόγω του υπερπληθυσμού, να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους, περιμένοντας να φύγουν για την ενδοχώρα.

Η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας δείχνει ανοχή σε αυτά τα αυτοσχέδια «ψιλικατζίδικα» που έχουν στηθεί, καθώς δεν θέλει να δώσει αφορμή για εντάσεις και συγκρούσεις. Υπενθυμίζεται πως μετά από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο μέσα στον καταυλισμό ανάμεσα σε μετανάστες, περίπου 600 άτομα αποχώρησαν και έστησαν σκηνές έξω από τη δομή σε ένα ιδιωτικό κτήμα. Εκεί οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές, καθώς οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτεθειμένοι στο κρύο, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι πολύ άσχημες.

«Αν έρθουν άλλα χίλια άτομα θα τα εξυπηρετήσουμε, αλλά οι συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους δεν θα είναι οι καλύτερες», δηλώνει στο iefimerida ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής προσφύγων στη Μόρια Γιάννης Μπαλπακάκης, στην ερώτηση τι θα συμβεί αν στη δομή της Μόριας καταφθάσουν και άλλοι μετανάστες. «Εμείς όμως πρέπει να τους παραλάβουμε, να τους κάνουμε ιατρικές εξετάσεις, να τους ταϊσουμε, και ξανά θα πρέπει να στήσουμε σκηνές», καταλήγει ο κ. Μπαλπακάκης.





ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iefimerida.gr