22 Ιανουαρίου 2018

ΝΔ σε Κοτζιά: Ποια είναι τα «γνωστά ζητήματα» που συζητάτε με τους Αλβανούς;

Ο τομεάρχης της ΝΔ φέρνει στη Βουλή τις δηλώσεις Μπουσάτι ότι συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών το ανύπαρκτο θέμα των «Τσάμηδων» και ερωτά γιατί δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα επίσημη διάψευση από το ελληνικό ΥΠΕΞ


Για μυστική διπλωματία και στις επαφές με την αλβανική κυβέρνηση κατηγορεί το υπουργείο εξωτερικών ο κ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή επισημαίνει προς τον κ Νίκο Κοτζια πως «Aπό 19 έως 21 Ιανουαρίου 2018 συναντηθήκατε με τον Αλβανό ομόλογό σας, κ. Μπουσάτι, στην Κορυτσά, προκειμένου να συνεχίσετε τις συνομιλίες επί θεμάτων που αφορούν και επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες άρχισαν τον Νοέμβριο του 2017 στην Κρήτη. Στη συνέχεια εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών, το οποίο, κατά λέξη, αναφέρει γενικόλογα ότι οι δύο αντιπροσωπείες “σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα” και επανέλαβαν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διμερείς επαφές προς την κατεύθυνση αυτή».

«Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου, ο κ. Μπουσάτι είχε αναφέρει ότι, στο πλαίσιο των εν λόγω συνομιλιών, συζητείται και το ανύπαρκτο θέμα των “Τσάμηδων”.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Παρά την αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, η δήλωση του κ. Μπουσάτι δεν έτυχε ξεκάθαρης διάψευσης από ελληνικής πλευράς. Το Υπουργείο Εξωτερικών αρκέσθηκε στη διοχέτευση δηλώσεων ανωνύμων “κύκλων” του προς τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν συζητείται το “Τσάμικο” στο πλαίσιο των ελληνό-αλβανικών συνομιλιών» συνεχίζει ο κ Κουμουτσάκος και ρωτά:

-   Ποια είναι, συγκεκριμένα, τα “γνωστά ζητήματα”, τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο των εν εξελίξει επίσημων ελληνό-αλβανικών επαφών;
-   Γιατί δεν αναφέρονται ρητά εφόσον είναι “γνωστά”; Γιατί αποκρύπτονται;
-   Εάν, ειδικότερα, στο πλαίσιο των επίσημων αυτών συνομιλιών, συζητείται έμμεσα ή άμεσα το δήθεν θέμα των “Τσάμηδων”;

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ