09 Ιανουαρίου 2018

ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ! Χίος: Γάμος και βάπτιση μαζί, τέλος -Πρέπει να τελούνται σε ξεχωριστές εκκλησίες, λέει ο μητροπολίτης

Τέλος στην παράλληλη τέλεση γάμου και βάπτισης βάζει στη Χίο βάζει ο Μητροπολίτης Μάρκος ο οποίος πλέον απαιτεί τα μυστήρια να γίνονται σε ξεχωριστή εκκλησία και από διαφορετικό ιερέα.


Όπως γράφει ο «Πολίτης Χίου», ο Μητροπολίτης κοινοποίησε προφορικά την απόφαση του, κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης απαγορεύοντας ουσιαστικά την συνέχιση μιας πολύ διαδεδομένης πρακτικής που ακολουθούν πολλά ζευγάρια που έχουν ήδη αποκτήσει παιδί πριν παντρευτούν.

Μάλιστα, η απόφαση έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια να τρέχουν από την μία εκκλησία στην άλλη για να κάνουν την ίδια μέρα γάμο και βάφτιση.

Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι «παντρεύτηκε πρόσφατα στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν άρον – άρον για να τελέσουν την Βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο.

Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου, ενώ ο γάμος έγινε στον Άγιο Ισίδωρο και η βάπτιση, εξαιτίας της απαγόρευσης, τελέστηκε λίγα λεπτά αργότερα στον Άγιο Κήρυκο»

Δεν υπήρξε καμία Συνοδική απόφαση

Για την προσωπική επιλογή του Μητροπολίτη, οι ίδιοι οι ιερείς επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό.

«Είναι μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι. Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή. Οι πιο προοδευτικοί της Ιεραρχίας το αποδέχονται, ενστερνιζόμενοι την αγωνία των νέων ζευγαριών αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε», ανέφερε ιερέας.