28 Ιανουαρίου 2018

Συλλαλητήριο Αθήνας: Ποιοι το διοργανώνουν–Ποιοι θα είναι οι ομιλητές

Σχεδόν 26 χρόνια μετά, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην πλατεία Συντάγματος, αισιοδοξούν πως ο παλμός και όγκος θα είναι ανάλογος του 1992, μετά και τη μαζική παρουσία του κόσμου στην Θεσσαλονίκη που προηγήθηκε.


Διοργανωτές

Στις αρχές Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί στα social media η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, από την «Επιστημονική Eπιτροπή Εθνικών Ζητημάτων» με επικεφαλής τον δικηγόρο κ. Δημήτριο Μιχάκη. Ωστόσο, μετά το πετυχημένο αποτέλεσμα της Θεσσαλονίκης, κρίθηκε αναγκαίο να εμπλακούν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και βέβαια η “Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν” που είχε και τον κύριο συντονισμό του συλλαλητηρίου στον Λευκό Πύργο.

Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί, μέχρι στιγμής, οι Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ελλάδας, διάφορα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία και από την ομογένεια η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το International Hellenic Association και το Alexander the Great Foundation.

Ομιλητές

Όσον αφορά τους ομιλητές, βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στο βήμα, ενώ πιθανή παρουσία του γνωστού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση.

Ωστόσο, οι πληροφορίες μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι να στείλει ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης.

Ένα από τα ονόματα που επίσης έχει διαρρεύσει είναι κι αυτό του ιστορικού κ. Καργάκου, ενώ ακούγονται και ονόματα από Ολυμπιονίκες, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, ή ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Σταμάτης Σπανουδάκης.